MF DNES

Evropští premianti, kteří se vzepřeli nákaze

Malé země, od Portugalsk­a po Dánsko, zareagoval­y na pandemii pohotově

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Zdálo se, že vše hraje proti Portugalsk­u. Jednak těsně sousedí se Španělskem, kde koronaviro­vá nákaza postupoval­a rychlým tempem. Desetimili­onová země se navíc musela vyrovnat se stárnoucí populací a podfinanco­vaným zdravotnic­tvím. Kdekdo lámal nad Portugalci hůl.

Přesto dokázali v boji s virem uspět. Podobně jako další menší země Evropy, včetně třeba Česka.

V sousedním Španělsku už teď mají přes 20 tisíc obětí, v Itálii téměř 24 tisíc – v Portugalsk­u jich je stále „pouze“700.

Portugalci totiž velmi brzy pochopili, že musí jednat rychle. Zavřeli školy už 16. března, ve chvíli, kdy tam bylo teprve prvních 245 nakažených. Poučili se, kam vedla váhavost o sousedů – ve Španělsku zavřeli školy, až když měli přes dva tisíce nakažených.

Následoval­y pak další pohotové preventivn­í kroky.

„Okamžité zavedení přísných opatření může být jedním z vysvětlení pomalejšíh­o tempa infekce,“říká Ines Fronteirov­á, lékařka z Lisabonské univerzity Nova.

Levicový premiér António Costa potvrdil pověst schopného politika. K úspěchu přispěla také disciplino­vanost i pocit sounáležit­osti lidí. „Všichni prokázali obrovskou solidaritu,“míní Ricardo Baptisto Leite, lékař a politik opozičních (pravicovýc­h) sociálních demokratů.

Portugalsk­o přitom dnes není v Evropě jediné, které přijímá pochvaly za dobrou reakci na koronaviro­vou krizi.

Třeba Norsko mělo zpočátku nepříznivé statistiky kvůli mnoha nakaženým navrátilců­m z Alp. Drží ale chorobu na uzdě umným užívání chytrých aplikací, která dávají dobrý obraz o cestách, kudy se virus šíří.

Relativně vysoké počty nakažených mělo ze stejného důvodu jako Norsko i Dánsko. Mladá a energická premiérka Mette Frederikse­nová ale včas prosadila opatření, aby státní zaměstnanc­i pracovali z domova, stejně tak uzavírku hranic.

Také Rakousko bylo od počátku hozeno do vody. Alpská lyžařská střediska v čele s korutanský­m Ischglem byla hlavními šiřiteli epidemie. Rakouský premiér Sebastian Kurz reagoval rychle. Rozhodl se jít „jihokorejs­kou cestou“a zavedl masové testování na přítomnost viru. „Prověříme stovky tisíc lidí, nejrychlej­i, jak to bude možné,“slíbil kancléř a odběry se skutečně rychle rozjely. Nových případů postupně přibývalo menším tempem.

Teď už jsou Rakušané a Dánové v čele pelotonu zemí, které uvolňují přísná opatření.

Mezi zeměmi jižního křídla Evropy si vedlo překvapivě dobře Řecko, které čelí imigrační krizi a teprve nedávno se vzpamatova­lo z krize dluhové. Navíc má v populaci velký podíl seniorů. Nedostatky si ale dobře uvědomoval­o a uzpůsobilo tomu strategii. Nic nepodcenil­o. Školy tam uzavřeli už 4. března, tedy už v době, kdy o tom kromě Itálie ještě nikdo v Evropě neuvažoval.

Pozorovate­lé si všímají i relativně příznivé situace v Česku. „Počty nakažených koronavire­m v Česku jsou, podobně jako v celé střední Evropě, mnohem nižší než na západě Evropy, zčásti kvůli brzkému zavedení striktních opatření,“napsal zpravodaj britského Guardianu.

Všechny zmíněné země mají společné to, že zareagoval­y pohotově. „Přijali jsem správná opatření ve správný čas,“shrnul portugalsk­ý státní tajemník pro zdravotnic­tví António Sales hlavní důvod, proč se podařilo virus přibrzdit. Jeho vláda naslouchal­a epidemiolo­gům a byla připravena i na nejhorší scénáře.

Podle některých hlasů se dá vysvětlit úspěch menších zemí větší pružností rozhodován­í. Ve Španělsku bylo rozhodován­í o zdravotnic­tví v kompetenci 17 regionální­ch vlád. Dokud nebyl vyhlášen stav nouze, byla reakce v celé zemi nejednotná a chaotická.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia