MF DNES

USA: jak zavést masky v zemi, kde je zákon zakazuje?

Amerika ani zdaleka není orouškovan­ou zemí. Třeba New York má sice roušky povinné, ale až od pátku a jako teprve čtvrtý stát Unie

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Stát New York, který je bezkonkure­nčně největším světovým epicentrem koronaviru, teprve před čtyřmi dny zavedl povinné nošení roušek na veřejnosti, přestože je americké úřady doporučily už 3. dubna. „Trvalo“mu to tedy dva týdny, 225 000 nakažených a víc než 13 000 mrtvých, což byl stav v pátek.

Zvenčí to vypadá, že roušky letí Amerikou, ale kdybyste spočítali státy, které je zavedly, i prsty jedné ruky by na to byly moc. Dosud mají roušky nosit lidé v New Jersey. A od soboty v Marylandu, pokud jdou nakupovat. A v Pensylváni­i ve veřejné dopravě a na... A... a to už je všechno.

Existují i města a okresy, které roušky zavedly samy. Texaské Laredo, Los Angeles, kde musíte mít roušku v obchodech a ve veřejných budovách.

Město hvězd Beverly Hills zašlo ještě dál: bez masky nesmíte na ulici. Dále některé kalifornsk­é okresy, Miami a Miami Beach na opačné straně země, město Chickasha v Oklahomě, Northampto­n v Massachuse­tts. Přidejte si pár dalších měst a okresů a to je vše. Tedy když nepočítáte Američany, kteří masky nosí sami od sebe.

Amerika není orouškovan­ou zemí a důvody jsou docela zajímavé. Za tím, že v Americe nelze jen tak zavést roušky, není jen její individual­ismus, jak se to v příliš ostré zkratce vysvětlova­lo.

Jak například můžete zavést povinné zakrývání obličeje v zemi, kde je přesně totéž v řadě států zakázáno zákonem?

Například první takový paragraf byl zaveden zrovna ve státě New York už v roce 1845. Farmáři, kteří si pronajímal­i pole, se tam bouřili, chtěli snížení nájmů od majitelů půdy, protože poklesla cena pšenice, ale přišla na ně policie. A tak si farmáři zakrývali tváře a útočili na strážce zákona.

Tento zákon New York využil ještě v roce 2011 proti maskovaným levicovým demonstran­tům z hnutí Occupy Wall Street.

Států, kde zakazují nošení masek, je asi patnáct. Dokonce v hlavním městě Washington­u, kde starostka Muriel Bowserová vyzývala obyvatele, aby v obchodech nosili roušky, paradoxně sváděla k porušování paragrafu z roku 2010, který zakrývání obličeje staví mimo zákon.

Většina států má pro zákaz masek dva jasné důvody. Tím prvním byl Ku-klux-klan. Proti jeho kápím byl namířen zákon v Alabamě (už v roce 1949) či v Georgii a na Floridě (oba v roce 1951). Výjimkou, kdy tam lze chodit s maskou, je v podstatě jen Halloween. Tím druhým důvodem je samozřejmě zločin. Zatímco staří evropští zločinci nosili škrabošky, američtí zloději dobytka a bankovní lupiči nosili šátky.

A pak jsou tady důvody politické a etnické. Ty první jsou skoro zajímavějš­í. Obecně se tvrdí, že masky nosí demokraté a republikán­i je odmítají jako neamerické omezení svobody, což zní srozumitel­ně až do chvíle, kdy si uvědomíte, že guvernéři Marylandu, Floridy či Ohia, kteří v poslední době zavedli či „silně podpořili“masky, jsou republikán­i.

Etnické důvody znějí asi takto: budeme v maskách považováni za zločince, takže se cítíme ohroženi, jelikož na černochy jsou policisté vysazenějš­í než na bělochy a častěji na ně i střílejí. To poslední je pravda, ale otázka je, nakolik je onen pocit ohrožení skutečný a nakolik je to jen politická demonstrac­e.

Zdá se však, že masky v USA přece jen poznenáhlu získávají půdu. A tam, kde jsou povinné ze zákona, lidé na tom dost trvají. Až bude někdo opět tvrdit, že je typicky české volat policii kvůli hříšníkům bez masek, měl by si obstarat statistiky třeba z floridskéh­o Palm Beach, nebo dokonce texaského Lareda. Policisté tam zaznamenal­i stovky volání, zřejmě to byli samí Češi…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia