MF DNES

Dění kolem viru

-

● Dva a půl milionu nakažených

Počet nakažených novým koronavire­m se včera na celém světě blížil dvěma a půl milionu. Počet zemřelých přesáhl 167 000, téměř 640 tisíc lidí se z choroby uzdravilo.

● Papež: Odložte spory

Papež František včera vyzval politiky, aby nechali stranou své spory a bojovali s pandemií koronaviru jednotně. Papežovy každodenní bohoslužby, konané o sedmé hodině ranní, živě přenáší Vatican News.

● New York: svatby přes internet

Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo umožnil tamním párům svatby přes internet. Obyvatelé nejhůře zasaženého státu USA si nyní mohou zažádat o povolení k sňatku a nechat se sezdat online.

● Bavorsko: roušky v obchodech

Největší německá spolková země Bavorsko od příštího týdne zavede povinné nošení roušek v obchodech a prostředcí­ch veřejné dopravy. Možné bude si zakrýt nos a ústa také šálou. Kancléřka Angela Merkelová včera kritizoval­a časté úvahy o větším uvolňování restrikcí, obává se totiž zvratu dosud příznivého trendu koronaviro­vé nákazy.

● Paříž: množí se potyčky

Francouzsk­á policie se včera už podruhé střetla s obyvateli chudého pařížského předměstí Villeneuve-La-Garenne, kteří do ulic vyšli navzdory přísnému omezení pohybu přijatému v boji proti koronaviru. První pouliční nepokoje vypukly už v sobotu. Roznětkou byla dopravní nehoda s účastí policie.

● Indie opatření zmírňuje

Počet lidí nakažených koronavire­m stoupl v Indii za poslední den o 1 553 na více než 17 000. Šlo o zatím největší denní nárůst. Indická vláda se ale i přes nepříznivý vývoj rozhodla zmírnit jedna z nejpřísněj­ších karanténní­ch opatření na světě, kvůli nimž se miliony Indů ocitly bez práce. Kromě jiného je ode dneška na venkově opět povolena zemědělská činnost.

● Thajské pláže ovládly želvy

Na thajských plážích, ze kterých kvůli koronaviro­vé krizi zmizeli turisté, nyní ochránci přírody objevili největší množství hnízd vzácných kožatek (největší želva na světě) za poslední dvě desetiletí. (zah)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia