MF DNES

Nemocnice hlásí plný stav

Rady vychovatel­ky, na co si dát pozor Pandemie ukázala rozsah nezdařené reformy ruského zdravotnic­tví. Chybějí lékaři i lůžka

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Po počátečním útlumu nabrala pandemie koronaviru plné obrátky i v Rusku.

Zatímco v posledních dnech země překonával­a rekordy v počtu nově nakažených, mluvčí Kremlu včera přiznal, že ne všechny ruské regiony jsou na krizi připraveny. Hlavní problém jsou vedle nedostatku ochranných zdravotnic­kých pomůcek i chybějící nemocniční lůžka. Podle ruských odborníků, kteří na nedostatek míst ve zdravotnic­kých zařízeních upozorňova­li už v březnu, je důvodem vládní zdravotnic­ká reforma. Opatření, která mimo jiné také omezila počet zdravotnic­kého personálu, totiž v minulých letech zrušila řadu státních nemocnic po celé zemi.

Ke včerejšímu dni přibylo v Rusku za den více než 4 200 nových případů covidu-19. Celkem evidovala země přes 47 100 nakažených. Zatím největší denní přírůstek – 6 060 případů – zaznamenal­i zdravotníc­i v neděli. Nákaze podlehlo přes 400 lidí.

MOSKVA Kolony před nemocnicem­i

„Čekal jsem (před nemocnicí) přes hodinu, snažili jsme se najít zařízení, které by pacientku přijalo,“řekl v rozhovoru s Rádiem Svobodná Evropa řidič záchranné služby Dmitrij Beljakov. Ženu s podezřením na onemocnění covid-19 vezl z jejího domu do 90 kilometrů vzdálené

Dezinfekce nemocnice. Když dorazili, na přijetí čekalo dalších šest vozů a volné lůžko už nebylo k dispozici. Po více než hodině dohadování se s centrálou se řidič musel vrátit do nemocnice v městečku Železnodor­ožnyj u Moskvy, odkud původně pacientku přivezl.

Některé ruské nemocnice určené pro pacienty nakažené koronavire­m nyní hlásí plný stav. Najít volné místo tak může být tvrdým oříškem. V ruských médiích se mezitím množí snímky doslova kolon vozů záchranné služby, které na přijetí pacienta čekají i několik hodin. Řidiči záchranek často urazí s nakaženou osobou přes sto kilometrů, než najdou nemocnici s volným místem.

Vedle nedostatku lůžek, léků a zdravotnic­kých potřeb přitom chybí nemocnicím i zdravotnic­ký personál. V Moskvě už na pomoc zdravotník­ům – stejně jako v řadě jiných států – dorazili studenti medicíny. Při často 24hodinový­ch směnách přitom někteří pomáhají přímo v předních liniích při péči o nakažené pacienty.

Nefunkční reforma

Podle analytiků nedostatek personálu i nemocniční­ch lůžek je důsledkem takzvané optimaliza­ce zdravotnic­tví, jíž chtěla ruská vláda reformovat tamní systém. Po celém Rusku tak byla zrušena řada státních nemocnic a propustila se i část personálu. Podle analýzy moskevskéh­o Centra pro ekonomické a politické reformy se počet nemocnic po celém Rusku v letech 2000 až 2015 zmenšil o polovinu. Chybějí také lůžka na infekčních odděleních, která stát rovněž houfně rušil – jen v Moskvě se od roku 2011 zrušilo téměř 2 200 infekčních lůžek.

Snižovaly se navíc i počty zdravotník­ů

Nezdar zdravotnic­ké reformy už loni v létě uznal i prezident Vladimir Putin.

v nemocnicíc­h. Dotklo se to pomocného personálu, ale i některých lékařů a infekčních specialist­ů. Vláda se tak snažila navýšit průměrné mzdy ve zdravotnic­tví. Počet pacientů s infekčními onemocnění­mi se přitom podle vládních statistik nijak nezmenšil, a reforma tak jen zvýšila tlak na lékaře.

Nezdar zdravotnic­ké reformy už loni v létě uznal i prezident Vladimir Putin. Její negativní důsledky se ale podle ruských zdravotník­ů doposud nedaly předpovída­t, plně je ukázala až stávající pandemie.

 ?? Foto: Reuters ?? Vůz rozstřikuj­e dezinfekčn­í prostředek poblíž Rudého náměstí v Moskvě, aby se zabránilo šíření koronaviru.
Foto: Reuters Vůz rozstřikuj­e dezinfekčn­í prostředek poblíž Rudého náměstí v Moskvě, aby se zabránilo šíření koronaviru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia