MF DNES

Kanadský zubař v převleku za policistu zastřelil šestnáct lidí

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to klidná oblast, příliš se tady toho neděje, říkali lidé z vesnice Portapique v západokana­dské provincii Nové Skotsko. Od víkendu ale název odlehlého místa, kde trvale žije jen sto obyvatel, znají všichni po celém světě.

Krátce před sobotním polednem tam 51letý zubní technik Gabriel Wortman (viz snímek) spustil přestřelku, při níž zemřelo šestnáct lidí včetně jedné policistky. Dalšího

PORTAPIQUE

policistu zranil. Zatímco zpočátku si své cíle zřejmě vybíral, během následné téměř sto kilometrů dlouhé jízdy už na všechny střílel bez rozmyslu. Z Portapique pak v útoku pokračoval na dalších místech, kam dojel autem: ve městech Truro, Brookfield and Shubenacad­ie. Po dvanácti hodinách od začátku útoku jej dostihli a zastřelili policisté u benzinové stanice nedaleko Halifaxu, hlavního města Nového Skotska.

„Na počátku zřejmě nějaký motiv byl, postupně se ale útok stal zcela nahodilým,“domnívá se prezidentk­a kanadské státní policie Brenda

Luckiová. Čin byl podle všeho dlouho plánovaný, Wortman útočil v převleku za policistu a ve falešném policejním autě. Podle svého okolí byl posedlý světem policie a sbíral vše, co s tímto povoláním souviselo. Další detaily o možném motivu policie zatím neuvedla, stejně jako to, kde si Wortman auto opatřil.

Obyvatelé sedmdesáti­tisícového města Dartmouth, kde Wortman žil, jej popisují jako milého a nenápadnéh­o muže, sběratele aut a motorek, který před šesti lety daroval zubní náhrady pacientovi s rakovinou. „Je to jeden z nejhorších násilných činů v dějinách naší provincie,“ řekl k tomu premiér Nového Skotska Stephen McNeil. „Takové věci se tu nedějí, nemůžeme tomu uvěřit,“dodal po útoku člen místní samosprávy Tom Taggart.

Kanada naposledy zažila útok takového rozsahu v prosinci roku 1989, kdy střelec na montrealsk­é Polytechni­ce zastřelil čtrnáct žen, další čtyři a deset mužů zranil. Nakonec zbraň obrátil proti sobě. Poslední velký útok v Kanadě se odehrál přesně před dvěma lety v Torontu, kde 25letý muž najel dodávkou na pěší zónu do lidí. Deset jich zabil, dalších šestnáct zranil, některé z nich vážně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia