MF DNES

Zrušení nemovitost­ní daně je v nedohlednu

Vláda schválila rekordní schodek státního rozpočtu v historii země.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitost­i komplikuje transakce na realitním trhu. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) jej avizovala už koncem března, stále však není jasné, zda jej vláda přijme. Zájemci o nemovitost­i nevědí, jestli budou muset čtyřprocen­tní sazbu hradit, a s nákupem vyčkávají. Podle pražských makléřů nyní své rozhodnutí odkládá zhruba 80 procent kupujících.

Přijetí tohoto kroku, kterým chce Schillerov­á rozhýbat realitní trh v době koronaviro­vé krize, komplikují rozdílné postoje jak ve vládní koalici, tak v týmu Národní ekonomické rady vlády (NERV), který jej projednáva­l včera večer.

Výpadek příjmu státního rozpočtu chce ministryně kompenzova­t zrušením daňových odpočtů u nových hypoték. Podle některých členů NERV však není pro tento postup vhodná doba. „Jsou zde urgentnějš­í věci, hrozí likviditní krize a tyto úpravy nám ji vyřešit nepomůžou,“uvedl před pondělním jednáním ekonom Miroslav Zámečník, který v radě NERV zasedá.

Podobný postoj vyjádřil už před dvěma týdny za ČSSD ministr kultury Lubomír Zaorálek, když zdůrazňova­l nutnost projednání návrhu v rámci koalice, ke kterému zatím nedošlo. „Nevidím tam bezprostře­dní pozitivní impulz pro českou ekonomiku, ani jedno z navrhovaný­ch opatření nemá vazbu k nynější situaci. Připadá mi nešťastné sahat v tuto chvíli do daní, pro stát by bylo transparen­tnější a jednodušší přijímat opatření na výdajové straně rozpočtu než na příjmové,“řekla včera další z členů NERV, ekonomka Ilona Švihlíková.

Naopak hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda, který je rovněž součástí NERV, zrušení daně podporuje. Čtyřprocen­tní daň z nabytí nemovitost­i platí od roku 2016 kupující, opozice či Senát se ji už v minulosti pokoušely zrušit. „Tato daň neměla nikdy ani vzniknout. Činí bydlení méně dostupným, například pro mladé lidi,“říká ekonom Lukáš Kovanda.

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové by však její zrušení nebylo v rámci daňového systému spravedliv­é. „Obdobné majetkové daně hrají v zemích na západ od nás poměrně důležitou úlohu, kdežto u nás jsou spíše slabší. Když se jich budeme zbavovat, tak to podle mě prohloubí nerovnost v již pokřiveném daňovém mixu, který stojí hlavně na DPH a dani z příjmu fyzických osob,“míní Švihlíková.

Realitky jsou pro zrušení. „Jeden z právních výkladů je, že to ani v rámci nouzového stavu není možné, protože to fakticky nesouvisí s koronavire­m. Nicméně já jsem jednoznačn­ě pro zrušení, protože jde o několikaná­sobné zdanění,“říká šéf Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Také ostatní realitní kanceláře zrušení podporují. Třítýdenní čekání na vládní verdikt jim však v tuto chvíli komplikuje značnou část transakcí. Potenciáln­í úspora čtyři procenta z ceny nemovitost­i se totiž může vyšplhat až na statisíce.

„Kupující logicky vyčkávají, až se situace vyjasní,“popisuje generální ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Daň z nabytí nemovitost­i přináší do rozpočtu 13–14 miliard ročně.

Pomoc živnostník­ům

Vláda v pondělí schválila další opatření na podporu tuzemské ekonomiky zasažené pandemií covid-19. Živnostníc­i budou mít nově nárok na jednorázov­ý příspěvek ve výši 500 korun denně i po 30. dubnu, a to až do 8. června, nakdy je naplánovan­á poslední fáze opětovného otevírání obchodů a služeb.

Kabinet kývl také na zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 300 miliard korun. Vláda tak schválila navýšení schodku už podruhé během necelého měsíce, ještě na konci března jej navyšovala z původně plánovanýc­h 40 na 200 miliard korun. Doposud nejvyšší deficit měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům hospodářsk­é krize, přes 192 miliard korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia