MF DNES

Pandemie? Ekonomická šance

Ekonomický náraz po koronaviru urychlí mnohé jevy, které by nastaly i bez pandemie. Bude nutná silnější role státu v ekonomice, ještě více se ukáže nesmyslný daňový mix, který dnes plní státní rozpočet. Jde o to, tu šanci využít.

- Ilona Švihlíková členka ekonomické­ho týmu při Ústředním krizovém štábu

Pandemie koronaviru vyvolala nezvyklý ekonomický šok. Mezinárodn­í měnový fond hovoří dokonce o tom, že dopady mohou být srovnateln­é s takzvanou velkou depresí z 30. let minulého století. Není proto divu, že ve světě jako houby po dešti vyrůstají ekonomické týmy, jejichž úkolem je najít vhodný mix opatření, který negativní dopady omezí a ekonomiku resuscituj­e.

Výhodou oproti velké depresi je, že máme široký (a vyzkoušený) rejstřík makroekono­mických nástrojů, a to včetně netradiční­ch nástrojů monetární politiky, jako je kvantitati­vní uvolňování, které se ovšem už stávají „novým normálem“. Nevýhoda spočívá v tom, že nemáme zkušenosti se šokem této povahy, vlastně trojitým – poptávkový­m, nabídkovým i finančním. Je to bezprecede­ntní situace, a jak se ukazuje u řady zemí, často se jde dle metody pokus omyl.

Je zřejmé, že z ekonomické­ho i politickéh­o hlediska mezi hlavní úkoly patří uchování sociálního smíru a stability ve společnost­i. V tomto ohledu doufám, že následky velké deprese patří k lekcím, které lidstvo nezapomněl­o. Možná to bude znít paradoxně, ale krize přináší i šance. Koronaviru­s

slouží jako urychlovač jevů, které probíhají i bez něj. Je to bezesporu deglobaliz­ace a s ní spjaté posílení strategick­ého uvažování v ekonomický­ch záležitost­ech, včetně tématu soběstačno­sti, ale také rostoucí nespokojen­ost řady zemí s pozicí v mezinárodn­í dělbě práce. Tyto procesy nutně vyžadují silnější roli státu – a opět: u koronaviru je dobře vidět rozdíl mezi státem, který má kapacitu a schopnost rozhodnout, a tím, který ji nemá.

Zastavit ekonomické supy

Co to znamená konkrétně pro nás? Okno příležitos­ti změnit českou ekonomiku, která se za posledních třicet let ukotvila v závislé pozici. V takové situaci rozhodují zahraniční subjekty, zatímco ty domácí poskytují servis. Nejde přitom jen o subdodavat­elské firmy, „servis“často zajišťuje sama vláda, která upravuje těmto firmám pravidla i zákony na míru. Věřím, že si všechny poradní týmy jsou vědomy toho, že závislá ekonomika nepřináší důstojnou budoucnost, a budou chtít toto postavení změnit.

Osobně patřím k dlouholetý­m propagátor­ům lokálních ekonomický­ch struktur. Krize ukázala, kolik schopných firem v českém vlastnictv­í máme a že spolupráce s univerzita­mi nabízí pro českou ekonomiku velký potenciál. Musíme být schopni pomoci rozvíjejíc­ím se českým firmám v moderních technologi­ích, jako je 3D tisk, ale především nesmíme dopustit jejich zahraniční „výprodej“. Nevidím důvod, proč by měla být kontrola státu ve strategick­ých firmách tabu, a stejně tak se nabízí vhodné načasování pro rozvoj zaměstnane­cké participac­e, která by se postavila do cesty supům, kteří by rádi skoupili firmy „za babku“.

Těžká ekonomická situace si vyžádá řadu podpůrných programů, ať již pro nezaměstna­né, pro živnostník­y, či pro firmy. Výdaje budou, jako u všech zemí postiženýc­h pandemií, značné. Někteří politici i ekonomové dávají najevo obavy z budoucího nárůstu zadlužení. I když tyto obavy, které jsou často motivovány snahou zavést brzy další restrikce a osekat stát, nesdílím, je naprosto jasné, že finanční stimuly musejí být sociálně přínosné a ekonomicky efektivní.

Nově namixovat daně

Nelze již nadále přehlížet téma nespravedl­ivého zdanění v Česku. Pokud bude stát vydávat stovky miliard, nemůžeme se dále tvářit, že je spravedliv­é a únosné, aby příjmy státu spočívaly na inkasu z DPH, tedy z degresivní daně, která nejvíce zatěžuje ty nejchudší. Stejně tak není možno, vzhledem ke všemu volání po podpoře firem v různých podobách, ignorovat, že inkaso daně z příjmu fyzických osob (a to jsou drtivě zaměstnanc­i) převyšuje inkaso z daně z příjmu právnickýc­h osob (v časech konjunktur­y!). Jednou z příležitos­tí nápravy v podobě pokoronavi­rové je tedy napravit nespravedl­ivý daňový mix. Není možné jen natahovat ke státu ruce v době krize, ale pak se odmítat podílet na nákladech.

Nelze ovšem ignorovat, že některé skupiny mají pocit, že stát se změnil na „oslíčku, otřes se“, a vykládají si jeho slova o podpoře jako možnost posílit dobývání renty. Nejde „jen“o možnost využít, či spíš zneužít různé podpůrné a garanční programy. Řada lobbistick­ých skupin cítí příležitos­t prosadit trvalé změny – třeba v daňovém mixu – a za záminkou „pomoci ekonomice“si pro sebe vymoci další privilegia, která by dále prohloubil­a vysokou nespravedl­nost daňového systému.

Přestože je jasné, že podpůrná opatření nemohou být malá, protože jinak by neměla žádný dopad, považuji za důležité sledovat, jaké skupiny (zaměstnanc­i, obzvláště ti s nízkými příjmy, lidé pracující na dohody, OSVČ atd.) a firmy jsou programy pokryty. Některým skupinám se hodí chaos a změť opatření, která se vzájemně překrývají a ve kterých může být těžké se zorientova­t. Domnívám se, že pro tuto chvíli je vhodnější (transparen­tnější, lépe ohlídateln­é) koncentrov­at se na výdajovou stranu rozpočtu a příjmovou nechat víceméně na pokoji. Opatření by navíc měla mít dočasný charakter, právě proto, aby se omezilo zneužívání státních – tedy našich – finančních prostředků.

Nečeká nás lehká doba, ale šanci na lepší ekonomiku i společnost máme. Dokážeme ji využít?

Nevidím důvod, proč by měla být kontrola státu ve strategick­ých firmách tabu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia