MF DNES

Kde všude lze v krizi osekat stát

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Nouzová opatření vlády mající těžký dopad na hospodářst­ví, mohou vést k hledání levnějšího státu. Jsou návrhy revoluční, například zrušení Senátu, ale revoluční řešení žádají revoluční dobu, ta nyní není. Ale jsou možné jiné úspory.

Lze snížit počet poslanců z 200 na 151 i senátorů z 81 na 60 a prodloužit volební období senátorů na osm let s tím, že po čtyřech letech se volí polovina. To umožní sjednocení voleb senátorský­ch, krajských a obecních. Osmileté volební období senátorů stanovila i ústava z roku 1920. Lichý počet poslanců zajistí, že volby neskončí patem jako roku 2006, kdy pravice i levice měly stejně poslanců a vláda závisela na jejich lanaření.

Lze snížit počet krajů na sedm. Tento počet byl v letech 1960 až 2000. Kraje, to není jen krajská samospráva, ale i řada krajských státních orgánů (soud, krajské ředitelstv­í policie, krajský katastráln­í úřad, krajská hygiena, finanční úřad). Existuje i revoluční návrh na zrušení krajské samosprávy, který by podstatné úspory nepřinesl, protože ve 14 krajích nadále bude řada krajských orgánů státu.

Malé kraje vznikly díky ambicím nových krajských měst. V případě dvou významných měst v kraji lze rozdělit sídla krajských orgánů do dvou měst. Takto je to v některých vojvodství­ch v Polsku. Východočes­ký kraj, kde jsou Hradec Králové a Pardubice od sebe asi 20 km, může mít v Hradci krajský soud a krajské ředitelstv­í policie a v Pardubicíc­h krajský úřad, krajskou hygienu apod. Takto lze postupovat v severních Čechách (Ústí nad Labem, Liberec) a na severní Moravě (Ostrava, Olomouc).

Nyní je v každé obci podle její velikosti pět až 55 zastupitel­ů a 70 v Praze. Tento počet může být snížen na tři až 45 a v Praze na 55. Pokles v malých obcích zajistí i snadnější volbu, kdy je dnes někde těžké získat pět kandidátů.

Zmenšení počtu úřadů se musí týkat i centra. Není třeba stavět vládní čtvrť v Praze. Ministerst­vo kultury se může spojit s ministerst­vem školství, ministerst­vo pro místní rozvoj s ministerst­vem průmyslu a obchodu. Lze zrušit Úřad pro přístup k dopravní infrastruk­tuře, Národní sportovní agenturu i jiné úřady.

Nejsme ve válečném ohrožení. USA prosazují, aby státy NATO dávaly dvě procenta hrubého domácího produktu na zbrojení. Chtějí, aby se kupovaly americké zbraně. Ale platit bohatství jiného nyní nemůžeme. Též lze rušit obří výdaje na drahé zdroje energie, když jsou levnější. Řepka a sluneční elektrárny nezaslouží podporu. To vše jsou úspory a způsob, jak zachovat funkční stát bez hrozby bankrotu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia