MF DNES

Autodiváci nebo porotci v ložnici. Lekce z Ameriky

Procenta Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

VAmerice, jak známo, musí být všechno největší, včetně současné vlny koronaviru. Takže i největší rána zasazená zábavnímu průmyslu se nalézá na území Spojených států, nikoli snad přímo v srdci čili Hollywoodu, nýbrž v jeho oběhovém systému, v San Diegu.

Poprvé za padesátile­tou historii se letos ruší tamní Comic-Con, tedy nejmohutně­jší prezentace filmů a seriálů pro nejvyšší počet fanoušků. V kostýmech i v civilu se jich sjíždělo v posledních ročnících více než sto třicet tisíc.

Ano, to je ten bláznivý podnik, kvůli kterému by asociální génius Sheldon Cooper a jeho druhové ze seriálu Teorie velkého třesku dokázali navzdory univerzitn­ímu statutu uznávaných vědců obětovat jako malí kluci cokoli na světě, zatímco jejich drahé polovičky si výmluvně ťukaly na čelo. Prostě nadšenecký svátek milovníků komiksů, sci-fi, masových televizníc­h hitů od Simpsonový­ch po Hru o trůny i kultovních bizarností, o jejichž existenci většina lidstva nemá ani potuchy.

Zrušit Comic-Con bylo zkrátka pro Ameriku doposud zhola nepředstav­itelné – a jakkoli se můžeme nad zoufalství­m zklamaných účastníků blahosklon­ně usmívat po boku partnerek fyziků z Teorie velkého třesku, v jednom ohledu se dá krok ze San Diega chápat jako nadnárodní lekce.

Znamená totiž, že jde opravdu do tuhého a že pokud i Hollywood obětuje svou zásadní přehlídku, nemuseli bychom si tragicky rvát vlasy nad odkladem tuzemských, kapacitně trpasličíc­h akcí.

Není to ovšem jediná inspirace druhdy přezíranou či proklínano­u americkou kulturou. Tak třeba drive-in kina, typicky zámořský druh zábavy, se u nás nyní přetavila v projekt nazvaný Art Parking, který začne v pátek v pražské Holešovick­é tržnici a jenž na stejném principu jde ještě dál. To znamená, že „autodivák“z bezpečí svého zaparkovan­ého vozu bude moci sledovat nejen filmy, ale také jiné podoby kulturního zážitku od koncertů až po divadelní představen­í. Organizáto­ři věří, že takzvané živé umění potřebuje sdílený okamžik „teď a tady“.

Třetí příklad vzoru Made in America se týká SuperStar. Ve Státech řešili stejný problém jako česko-slovenská produkce: co s rozjetou soutěží pěveckých nadějí udělat, jakmile se vyčerpají všechny předtočené díly a nastane čas pro tradiční finálové bitvy v přímém přenosu.

American Idol, jak se tamní varianta SuperStar jmenuje, už své rozhodnutí ohledně nynějšího, 18. ročníku zveřejnil. V neděli 3. května se odvysílá první ze tří živých klání, přičemž hvězdní porotci, konkrétně Luke Bryan, Katy Perry a Lionel Richie, budou své soudy vynášet z pohodlí vlastních domovů. Právě tak soutěžící budou před kamerami zpívat doma, nikoli z losangeles­kého studia, čímž odpadá rovněž přítomnost publika při přenosu. Vlk se nažere, koza zůstane celá a 17. května si odhlasuje Amerika dalšího z vítězů.

Z toho plyne, že sice nadále platí okřídlené Show Must Go On, ale nikde není psáno, že by se podívaná nemohla proměňovat podle potřeby. Navíc vedle skutečných problémů velké doby koronaviro­vé se starosti zábavního průmyslu jeví jako dětinské titěrnosti.

Že nebude Comic-Con? No tak pro jednou zůstane Sheldon doma, alespoň pomůže s úklidem a za rok si to vynahradí; ostatně San Diego už zveřejnilo příští termín, od 22. do 25. července 2021.

A že nebudou rodinné či školní fankluby mávat transparen­ty v hledišti klání American Idol? Vždyť beztak tvořily jen líbivý nátěr, bez kterého konečně vynikne prapodstat­a: totiž kdo umí opravdu zpívat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia