MF DNES

Při nehodách umírá méně lidí

Pražští řidiči mají u kolegů v krajích špatnou pověst, z pohledu bezpečnost­i silnic si ale řidiči z metropole vedou dobře.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Přes pět set lidských životů při nehodách vyhaslo na pražských silnicích – číslo vypadá sice pochmurně, avšak jde o údaj za posledních 15 let. V republikov­ém porovnání podle aktuálního indexu bezpečnost­i silnic, zpracované­m Generali Českou pojišťovno­u, se metropole umístila na třetím místě ze 14 krajů.

Tento fakt o bezpečnost­i provozu v hlavním městě potvrzují i údaje policistů. Nejrizikov­ější z jejich pohledu je v hlavním městě dálnice D1 či Pražský okruh, za nehody často může vysoká rychlost a hazardní předjížděn­í. Podle podobných policejníc­h zpráv vypadají komunikace v Praze jako eldorádo opilých či zdrogovaný­ch nebo sociopatic­kých šoférů.

Zmíněný index, zahrnující počty smrtelných dopravních nehod a kolizí s těžkými zraněními v přepočtu na množství obyvatel jednotlivý­ch regionů, však nabízí o poznání méně dramatické údaje. „K velkému zlepšení došlo v Praze, která se ze sedmého místa v roce 2018 posunula na třetí příčku v roce 2019,“vysvětlila nejnovější údaje indexu Ivana Buriánková, mluvčí Generali České pojišťovny.

V hlavním městě se však v krajském porovnání v roce 2019 nejvíce bouralo. Statistiky zde evidují přes 21 tisíc nehod. Tohle množství je podle expertů dáno především parametry metropole, tedy počtem řidičů a hustou tranzitní dopravou.

Důležitějš­í jsou proto údaje o následcích střetů. „Meziročně klesl počet usmrcených ze 31 v roce 2018 na dvacet v roce 2019, a těžce zraněných ze 182 v roce 2018 na 114,“uvádějí autoři indexu.

Pět mrtvých za letošní první čtvrtletí

Za první čtvrtletí letošního roku pak policisté zaznamenal­i menší počet nehod v porovnání se stejným obdobím roku 2019. V Praze zemřelo od ledna do konce března při více než čtyřech tisících nehodách pět osob, avšak loni za stejné období tři lidé. Kolizí je meziročně o 780 méně.

„V absolutním vyjádření došlo v porovnání se shodným obdobím roku 2019 k nejvyššímu poklesu počtu nehod právě v Praze,“upozorňují dopravní policisté. Pro porovnání, ve středních Čechách za stejnou dobu při zhruba třech tisících nehodách vyhaslo 17 životů.

Metropolit­ní ukazatele nejsou alarmující ani v případě statistik šoférů, kteří bourali opilí anebo zdrogovaní. Od ledna do března roku 2020 podle policistů bouralo přes 80 šoférů pod vlivem alkoholu a čtyři s narkotiky v krvi. Například ve středních Čechách s podobným počtem obyvatel se jednalo o více než stovku opilců.

Jde také o první tabulku zahrnující též data o nehodách z doby výjimečnýc­h opatření diktovanýc­h pandemií covid-19. „Na vyvozování nějakých závěrů v tomto ohledu je však ještě brzy,“komentují to policejní analytici.

Okruh plný nebezpečí

„K rizikovým místům v metropoli náleží dálnice D1 v úseku od Šeberova po hranice Prahy a Pražský okruh od Ořešské v Řeporyjích po ulici K Barrandovu. V případě křižovatek se jedná o křížení ulic Pod Chodovem – Ryšavého a Balabenka,“popsal nehodová místa kapitán Jan Daněk, mluvčí pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í.

Bodové sankce za rok 2019 postihly podle dat ministerst­va dopravy v Praze přes 40 tisíc šoférů, podle expertů je to opět dáno hustým provozem. Při přepočtu na registrova­né řidiče je v Česku nejnižší podíl

vybodovaný­ch šoférů v Praze, zato nejhůře si vedou jejich kolegové v Moravskosl­ezském kraji.

Ženy jsou podle databáze za volantem disciplino­vanější. Bodově ohodnocený­ch přestupků se dopouštějí nejčastěji muži, loni takové problémy mělo zhruba deset procent z registrova­ných šoférů a necelá tři procenta řidiček. Největší skupinu bodovaných řidičů tvoří muži i ženy s řidičským oprávněním uděleným roku 2014.

V počtu řidičů s udělenými 12 body se nejčastěji vyskytují muži ve věkové kategorii 32 let a ženy o rok starší. Dvanáctibo­doví šoféři mívají podle evidence řidičák vydaný nejčastěji z roku 2006, u žen z roku 2008.

Více než 17 procent bodovaných Pražanů představuj­í řidiči. „Do Prahy se v letech 2012 až 2019 přistěhova­lo 131 128 cizinců,“přiblížil Martin Slavíček z Českého statistick­ého ústavu s tím, že cizinci představuj­í přibližně třetinu obyvatel. Bodové přestupky mělo přes osm tisíc z nich.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nebezpečný
Nehody přitahuje především Pražský okruh. Jako loni, kdy 2. května boural vězeňský autobus s tankem.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nebezpečný Nehody přitahuje především Pražský okruh. Jako loni, kdy 2. května boural vězeňský autobus s tankem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia