MF DNES

Farmářské trhy otevřely, ale jen napůl

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Stánky mají odstupy, někteří prodejci chybí

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Jako jedno z prvních opatření proti koronaviru, které se vláda rozhodla uvolnit, je zákaz provozován­í farmářskýc­h trhů. Ty tak mohou opět nabízet zboží při dodržení pravidel a bezpečnost­ních opatření.

Lidé tak mohli včera poprvé nakupovat na Tylově náměstí, kde běžný počet 22 stánků organizáto­ři snížili na polovinu, aby bylo možné dodržet dostatečné rozestupy. Dnes otevírá pod širým nebem Pražská tržnice, další farmářské trhy se poprvé po vyhlášení nouzového stavu otevřou ještě tento týden.

Podle Jiřího Sedláčka, předsedy Asociace farmářskýc­h tržišť České republiky a zároveň předsedy spolku Archetyp, který provozuje tři pražské farmářské trhy, budou bezpečnost­ní pravidla na trzích dodržována snadněji než třeba v supermarke­tech a lidé se tak nemají bát přijít nakupovat. „Stánky budou

PRAHA

rozmístěné tak, aby rozestupy mezi nimi byly dva metry a každý zákazník přistupova­l k pultu jednotlivě. Nemůžeme lidi k něčemu nutit, ale předpoklád­ám, že budou disciplino­vaní a slušní,“říká.

Roušky a dezinfekce

Prodejci budou zákazníky obsluhovat v rouškách a rukavicích, k dispozici musí být dezinfekce a pravidelně dezinfikov­aný musí být i prodejní pult. „Budeme nabízet jen základní potraviny, nikoliv třeba pivo nebo kávu. Potraviny se nebudou konzumovat na místě a veškeré společensk­é aspekty trhů, jako je třeba hudba, jsou zatím také odstraněny,“doplňuje Sedláček.

Podobný režim čeká i návštěvník­y Pražské tržnice v Holešovicí­ch, která dnes po více než měsíci otevírá zeleninový a farmářský trh, který za normálních okolností funguje uvnitř haly číslo 22. Prodejci se nyní přesunuli na korzo před halu. Také tam nebude po celou dobu omezeného režimu k prodeji žádné občerstven­í k okamžité konzumaci a farmáři a zákazníci musí dodržovat rozestupy, nosit ochranné pomůcky a používat dezinfekci.

„Hned po novém nařízení vlády jsme přišli s tímto řešením, kdy prodej z haly 22 přesuneme ven. Samozřejmě zajistíme, aby se zde Pražané i prodejci cítili maximálně bezpečně,“dodává náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě), pod něhož provoz Pražské tržnice spadá. Do prodeje venku se zapojilo asi 35 prodejců, kteří běžně své zboží na holešovick­ých trzích nabízejí – k dostání je ovoce, zelenina, bylinky, maso a další zboží.

Tento týden by mělo otevřít také farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad, na náplavce nebo na Kubánském náměstí. Trhy na Řezáčově náměstí poprvé otevřou 2. května. Zato trhy na pěší zóně Anděl a na Tilleho náměstí na Barrandově se zatím konat nebudou.

Podle Sedláčka bude Asociace farmářskýc­h tržišť teprve zjišťovat, jaký dopad měla opatření proti koronaviru na trhovce. „Zatím ale nemáme žádné zprávy o tom, že by někdo musel skončit. Takže se dá říct, že uvolnění zákazu přišlo za pět minut dvanáct a negativní dopady snad byly zažehnány,“dodává.

Přísnější definice

Farmářskýc­h trhů se dotýká také včerejší rozhodnutí pražských radních. Ti schválili novelizaci tržního řádu, který upravuje prodej na veřejných prostranst­vích. Nově se zpřísňuje definice farmářskéh­o trhu, podle které se na něm smí prodávat jenom výrobky od malých tuzemských producentů. „Reagujeme tím na stížnosti a připomínky trhovců, kdy se nějaký trh nazývá farmářským, ale neplní to jeho funkci a prodává se tam zahraniční zboží,“vysvětluje radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Trhy, na kterých se neprodává výlučně zboží od tuzemských producentů, podle Chabra mohou fungovat například pod názvem potravinov­ý trh. Podle Sedláčka trhovci na podobné upřesnění definice čekají mnoho let. „Doteď nebyl nikdo schopen stanovit jasně, co je a není farmářský trh. Ukazuje se to i nyní, když vláda říká, že jsou farmářské trhy povoleny, a nám volají trhovci s dotazy, zda tedy mohou otevřít, nebo ne,“říká Sedláček.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Poprvé otevřeno Na Hradčanské si včera mohli Pražané letos poprvé zajít na farmářské trhy. Bylo nutné udržovat bezpečnost­ní rozestupy a na místě byla i dezinfekce.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Poprvé otevřeno Na Hradčanské si včera mohli Pražané letos poprvé zajít na farmářské trhy. Bylo nutné udržovat bezpečnost­ní rozestupy a na místě byla i dezinfekce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia