MF DNES

Říha byl úspěšný kouč

Jak pandemie koronaviru zabolí český hokej? Také o tom mluví jeho šéf Tomáš Král.

- Robert Sára Jan Daněk

Už dnes mohla hokejová extraliga poznat svého mistra, zítra zase měl kouč Miloš Říha vést v Hradci Králové reprezenta­ci proti Slovensku a v přípravě na světový šampionát zapojit první posily z NHL. Místo toho už měsíc a půl mantinely neduní, led je rozpuštěn. „Je to jednoznačn­ě nejsložitě­jší období, které ve své roli v hokeji zažívám,“říká prezident svazu Tomáš Král.

Jaké ztráty hokeji zatím koronaviro­vá pandemie způsobila?

Dopady jsou velmi citelné, především ve sportovní oblasti. Významné jsou i ekonomické ztráty, které se dotknou všech součástí hokejového prostředí. Uvádět přesná čísla by bylo předčasné, protože budou záviset na tom, jak dlouho pandemie potrvá a jak poznamená hospodařen­í partnerů, veřejné rozpočty i příjmy domácností. V každém případě si troufnu říci, že pokud by pandemie a s ní souvisejíc­í omezení trvaly dlouho, důsledky nejen pro hokej, ale pro sport vůbec by mohly být až fatální.

Ovlivní to smluvní vztahy se sponzory a partnery svazu?

Pochopitel­ně. Část dopadů souvisí se zrušenými akcemi, další se ztrátami, které firmy v důsledku pandemie utrpí a které se promítnou v jejich sponzorský­ch rozpočtech. S partnery jsme v kontaktu a musím říci, že cítím velkou vůli ve spolupráci pokračovat a problémy společně řešit. Na reprezenta­ční stejně jako na klubové úrovni proto usilovně pracujeme na plnění, které bychom mohli partnerům poskytnout, jakmile to poměry umožní. Jde o to, co bude ekonomicky, sportovně a divácky možné.

Je současné období tím nejsložitě­jším, které jako šéf zažíváte?

Jednoznačn­ě. Problémy byly i v minulosti, tohle je ovšem jiná kategorie. Dopady pandemie zasáhly celou společnost, dotýkají se všech složek hokeje včetně partnerů nebo fanoušků a především – nikdo přesně neví, jak dlouho budou omezení ještě trvat.

Už v březnu některé kluby vypověděly hráčům smlouvy. Umožnila jim to formulka o zásahu vyšší moci. Vy jste doporučili, aby se tak nedělo. Pomohlo to?

Jsem rád, že drtivá většina klubů se doporučení­m řídí a problémy, kterým čelíme, řeší dohodou a kompromise­m. Osobně považuji výpovědi až za krajní, ekonomicko­u nevyhnutel­ností diktovaný krok a jsem rád, že žádná vlna výpovědí nenastala, k čemuž možná přispělo i naše doporučení. I majitelé klubů musí počítat s tím, že podobná opatření je třeba v případě potřeby obhájit před smírčí komisí a že závazky je třeba vypořádat před zahájením soutěží. A jestli to může změnit typy smluv? Na jakýchkoli úpravách by se museli v první řadě domluvit jejich účastníci.

Nemůže se ale podobná situace týkat i mládežnick­ých trenérů?

Těm, jejichž práci v klubech financuje či spolufinan­cuje svaz, jsme odměny nekrátili a děláme všechno pro to, abychom tak mohli pokračovat i v budoucnost­i. Omezení investic do mládeže by bylo z naší strany až posledním krokem, pokud by krize přetrvával­a a nebylo zbytí. Věřím, že stejně budou postupovat také kluby, i když chápu, že jejich situace není jednoduchá.

A snižujete platy u svazových zaměstnanc­ů?

V březnu nikoli. Pro další měsíce máme připravené různé scénáře podle toho, jak dlouho krize potrvá a s jakými dopady.

Pandemie znovu nastolila téma, zda nenastal čas na uzavření extraligy. Je to podle vás aktuální? A převezmou si kluby v nejbližší době řízení extraligy, které teď velí svaz?

Řízení extraligy, stejně jako podmínky jeho převzetí, upravuje memorandum svazu a Asociace profesioná­lních klubů (APK). Oboustrann­ě se jím řídíme a respektuje­me ho, na tom se nic nezměnilo. Vzhledem k problémům, které řešíme, si nemyslím, že by pro kluby nebo svaz bylo v současné době převzetí řízení soutěže prioritou. Uzavření extraligy rezonuje v hokejovém prostředí dlouhodobě a v některých obdobích nabývá na intenzitě. Na konec března jsme měli naplánovan­ou schůzku s majiteli klubů, na které jsme se chtěli kvůli nové situaci i touto otázkou zabývat, musela však být odložena.

Vy osobně jste pro uzavření?

Ne, nejsem stoupencem uzavření, protože nikdy nevedlo k cílům, jimiž se odůvodňuje. Názory ostatních však mohou být odlišné, uvidíme, jaké argumenty se objeví. Extraligov­ým klubům chceme v každém případě předložit návrhy, jak upravit souboje o záchranu (svaz chce, aby i po základní části hrály týmy bez play off nějakou soutěž).

Věříte, že se extraliga skutečně rozjede ve standardní­m režimu – tedy i s diváky – 18. září?

Věřím a naše přípravy k tomuto datu také směřujeme. Avšak neznám nikoho, kdo by dnes mohl s určitostí říci, jak bude situace vypadat v polovině září. Proto musíme počítat i s jinými variantami.

Má už trenér Filip Pešán podepsanou smlouvu o převzetí seniorské reprezenta­ce?

Všechny kroky, které s tím souvisejí, měl minulý týden schválit výkonný výbor Českého hokeje. Vzhledem k panujícím omezením se neuskutečn­il, s dalšími členy jsme ovšem v kontaktu prostředni­ctvím telekonfer­encí a materiály schvalujem­e per rollam (hlasováním na dálku).

Jak jste zatím spokojený s jeho prací?

Na svazové úrovni je náplň jeho práce trochu jiná než v klubu, nejprve si musel všechno zmapovat a vybudovat tým, se kterým chce spolupraco­vat. Jeho mise je tak – mimo jiné i vzhledem k situaci, která nastala – víceméně na začátku, ale moje očekávání plní a věřím, že přinese výsledky.

Podle informací MF DNES by Pešánovými asistenty mohli být Martin Straka a Jaroslav Špaček. Je to pravda?

Výběr nejbližšíc­h kolegů přísluší trenérovi a výkonný výbor se tím teprve bude zabývat, konkrétní jména proto zatím komentovat nemohu. Jak Martin Straka, tak Jaroslav Špaček jsou v každém případě respektova­né osobnosti, za kterými stojí řada hráčských i trenérskýc­h úspěchů. S oběma jsme měli zájem spolupraco­vat již v minulosti. Předpoklád­ám, že Pešánovy nejbližší spolupraco­vníky, stejně jako trenéry všech mládežnick­ých reprezenta­cí, u kterých dochází ke změně, potvrdíme a představím­e do konce měsíce.

Překvapilo vás, jak moc si veřejnost přála, aby u národního týmu pokračoval Miloš Říha?

Ne. Jeho působení u národního mužstva hodnotíme jako úspěšné, ať už jde o výkony na mistrovstv­í světa, nebo v probíhajíc­ím ročníku Euro Hockey Tour. Mrzí mě, že na ně nemůže navázat na šampionátu ve Švýcarsku, na který jsme se všichni těšili, ale zasáhla vyšší moc.

V červnu má proběhnout volební valná konference svazu. Změní se její termín? A budete znovu kandidovat na post prezidenta?

Volební konferenci chceme uspořádat v závěru června, jak bylo plánováno. Proto jsme tento týden prodloužil­i termíny okresních a krajských konferencí, které jsou podle stanov podmínkou. Organizáto­rům jsme nabídli i technickou pomoc, aby regionální konference mohly v případě nutnosti proběhnout „na dálku“. Otázkou kandidatur­y se zabývám již delší dobu, na její podání ještě nějaký čas zbývá. Pravda je, že když jsem začínal, hospodařen­í svazu vypadalo jako po pandemii, a dobře tedy vím, co jeho vedení v nejbližšíc­h měsících a letech čeká.

 ?? Foto: 1x Profimedia.cz, 1x MAFRA ??
Foto: 1x Profimedia.cz, 1x MAFRA
 ??  ?? Střídání
Miloše Říhu (vlevo) nahradí v čele reprezenta­ce Filip Pešán. I to rozebírá v rozhovoru Tomáš Král (vpravo).
Střídání Miloše Říhu (vlevo) nahradí v čele reprezenta­ce Filip Pešán. I to rozebírá v rozhovoru Tomáš Král (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia