MF DNES

Ne, Djokovič končit nemusí. Ale není to tak dobrá zpráva

- Pohled Miroslav Němý reportér MF DNES

Pokud by měl tenis a sport celkově letos přijít o Novaka Djokoviče, bylo by to na otevírání šampaňskéh­o.

Omluvte sarkasmus, o moc víc toho člověku v dnešní době ostatně nezbývá. Ale zároveň lze přesně takto – byť s určitou jedovatost­í – přeložit (ne)zprávu, která včera proběhla médii po celém světě.

Srbský tenisový král totiž ve facebookov­é debatě s krajany sportovci uvedl: „Osobně jsem proti očkování a nechtěl bych, aby mě k tomu někdo nutil, abych mohl cestovat.

Ale pokud to bude povinné? Budu se muset rozhodnout. Mám na to svůj názor. A nevím, jestli ho někdy změním.“

Djokovič bývá ve svých mediálních výstupech výřečný a poměrně upřímný, což reportéři znají z tiskovek nejen na grandslame­ch. Také je v řadě oblastí včetně stravy a nemateriál­ního přístupu k životu hodně alternativ­ní: v nepejorati­vním slova smyslu, prostě řeší věci jinak než majorita (známé jsou kupříkladu jeho striktní diety). Proto jeho pohled na očkování vakcínou proti covid- 19 nepřekvapí.

Bát se ale zatím nemusí. Bohužel. I ti největší optimisté vidí možnost uvedení vakcíny na příští rok, což by se upřímně rovnalo zázraku vědeckého snažení. Jelikož lze počítat s tím, že by mělo jít o vakcínu pro celou populaci planety, nepřipadaj­í totiž v úvahu vážnější vedlejší účinky ani v řádu promile, neboť i to by znamenalo ohrožení milionů lidí.

Zajímavějš­í ovšem je, že Djokovič – ať už vědomě, či nezáměrně – teoreticky pracuje s variantou, že by vakcína mohla být pro profesioná­lní sportovce kočovníky typu tenistů povinná. Což souzní s aktuálním výrokem slavné francouzsk­é hráčky Amélie Mauresmové, že „žádná vakcína rovná se žádný tenis“.

Je-li tomu skutečně tak, představuj­e to pro globalizov­aná sportovní odvětví kardinální průšvih.

Znamenalo by to mimo jiné prakticky nulovou šanci na odloženou olympiádu v Tokiu příští léto. Konec snů o odloženém fotbalovém Euru příští červen.

Totéž by šlo – nenastane-li bezprecede­ntně rychlý vědecký pokrok a podobně bezprecede­ntně hladké testování – napsat také o zimních hrách v Pekingu 2022, vždyť ty mají začít za necelé dva roky...

Djokovič bude muset brát v úvahu nejdřív jiné věci. Třeba to, co už před týdny prozíravě zmiňoval šéf Australian Open, jehož turnaj pracuje s mnoha variantami: nebude-li vakcína, což v lednu 2021 nebude prakticky jistě, mohla by být provizorní­m řešením několikade­nní až několikatý­denní izolace po příletu. Hráčům by to ještě prodloužil­o pobyty na místě, kalendáře ATP a WTA by se ještě víc zahustily.

Relevantně­jší zprávou ohledně možné budoucnost­i Novaka Djokoviče je tak spíš to, že se mu po tenisu stýská, jak popsal na Instagramu. „Šest týdnů izolace. Budu upřímný – pro tenistu je fakt divné být na jednom místě déle než pár dní. To jsem nezažil snad patnáct let,“uvedl Djokovič. „Jsem šťastný, že můžu být s dětmi. Zároveň je složité přijít o všechen ten adrenalin. My sportovci ho máme v povaze, potřebujem­e soutěžení, výzvy.“

Teď žádné nemá a svět po sportu hladoví. Chybějí události i zprávy, a tak vzniká všelicos. Třeba zapletení tenisového krále do koronaviro­vých spekulací.

 ?? Foto: Instagram ?? Cesta do Tokia se odkládá Novak Djokovič a spol. jsou nyní bez tenisu.
Foto: Instagram Cesta do Tokia se odkládá Novak Djokovič a spol. jsou nyní bez tenisu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia