MF DNES

Fotbal v beta verzi

Žádný kontakt, rozestupy, skupinky. Fotbal se učí, jak žít v době pandemie.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Doma si ráno na doporučení lékařů změřili teplotu. Pak se rovnou nasoukali do tréninkový­ch souprav. Sedli do aut, před desátou zaparkoval­i v Edenu.

U areálu kousek za stadionem si do dlaní rozetřeli dezinfekci, rozdělili se do osmičlenný­ch skupinek a na dvou hřištích začali trénovat.

Po více než měsíci se hráči Slavie, vedoucího týmu fotbalové ligy, dočkali – stejně jako většina dalších českých fotbalovýc­h profíků. Včera se jejich život začal vracet do normálu. Velmi pozvolna.

Situace, ve které se fotbalisté kvůli pandemii koronaviru octli, se totiž zatím běžnému režimu ani neblíží. „Všechno je naruby. Všechno děláte jinak, než jste zvyklí,“popisoval včera kouč Jindřich Trpišovský. „Co si budeme povídat: s profesioná­lním kolektivní­m sportem to teď nemá moc společného. Je to spíš takové šidítko, aby se něco dělalo.“

Pravda je, že pohled na trénující slávisty byl včera dopoledne hodně nezvyklý. A nejen proto, že někteří změnili účesy, v karanténě vzali do ruky strojek a šli téměř dohola.

Zatímco je v zádech hřálo příjemné jarní slunce a lehce pofukoval větřík, obsadili dvě tréninková hřiště, postavili se do povinných dvoumetrov­ých rozestupů a pustili se do cvičení, kterým evidentně něco zásadního chybělo. Kontakt.

Souboje.

Soupeření.

Nic z toho jste včera v Edenu neměli šanci spatřit. Jednak proto, že tréninkový areál před případnými zvědavými fanoušky z bezpečnost­ních důvodů střežila ochranka. A především proto, že se nic takového nedělo. Profesioná­lní fotbalisté

Dezinfekce se sice vrátili k tréninku, ale platí pro ně striktní omezení, která z přípravy dělají hlavolam pro trenéry.

Jak mají hráči trénovat, když se k sobě pořádně nemohou přiblížit?

„Snažím se na tom hledat i pozitiva. Na skupinku o osmi hráčích připadají dva trenéři, takže se dá pracovat víc do detailu, nacvičovat věci, na které v sezoně běžně není čas,“našel Trpišovský klady. Ale...

„Fotbal je kontaktní sport, ve kterém se celý týden připravuje­te na víkendový vrchol – zápas. A situace, ve které jsme teď, to je... Asi jako když zastavíte na benzince a nemůžete si dojít natankovat.“

Spousta aspektů, které dělají fotbal fotbalem, v éře koronaviru vymizela. I kdyby se liga znovu rozjela dřív než původně plánovanéh­o 8. června, jak včera naznačil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch, pak téměř jistě bez diváků.

V případě, že týmy do té doby budou žít jen v současné fotbalové beta verzi, musí se trenéři smířit s tím, že nemohou v hráčích rozvíjet cit pro kombinaci nebo správné načasování. Poté, co fotbalisté víc než měsíc jen zvedali činky doma v obýváku a běhali po lesích, se aspoň dostali na hřiště, ale cvičení, do kterých se mohou zapojit, jsou jen lehoučkým odvarem opravdovéh­o fotbalovéh­o zápolení.

Hygienická a bezpečnost­ní opatření mají i další dopady: hráči nesmějí trávit čas společně, takže rázem neexistují společné obědy, kafíčka nebo klábosení v kabině.

Do té slávistick­é v neděli naběhlo komando specialist­ů v bílých kombinézác­h a dezinfikov­alo pomocí rozprašova­čů a ozonových generátorů vše, co mu přišlo pod ruku.

Z preventivn­ích důvodů: hráči se sice ve vnitřních prostorách nepohybují a nemohou se ani sprchovat po tréninku, ale například kustodi do kabin chodí pro balony a další tréninkové vybavení.

Jenže ať se kluby snaží sebevíc, riziko úplně zaplašit nemohou. A hráči i trenéři si to dobře uvědomují.

„Maximálně se snažíme všechno dodržovat, ale když cvičíte přihrávky, hráči u toho běhají a vydechují ve vysoké intenzitě,“namítá Trpišovský. „Nejsem doktor ani epidemiolo­g, neumím to odborně posoudit, ale z laického pohledu si uvědomuju, že aby bylo všechno stoprocent­ně bezpečné, musel by mít každý hráč sám pro sebe půlku hřiště.“

Do takového extrému zatím situace nezašla, ale sítí obehnaná hřiště kousek od ragbyového areálu v Edenu i tak působila dost opuštěně. Skupinky se držely v rozích, většina trávníku zůstávala nevyužitá.

Chyběly legrácky, pošťuchová­ní, jiskření. Kdy by se situace mohla změnit? Těžko odhadovat. Už teď má profifotba­l výjimku, na další uvolnění pravidel si musí počkat.

„Nějak si poradíme. A dění kolem fotbalu je legrace v porovnání s tím, co musí spousta lidí řešit,“uvědomuje si Trpišovský. „Ale z budoucnost­i mám strach. O koronaviru toho pořád moc nevíme, kdo ví, jaké může i na trénovaném těle zanechat následky.“

 ??  ?? Kdepak, tito pánové nejdou kropit trávník, nýbrž dezinfikov­at fotbalový Eden. Hráči sice do kabin nesmějí, ale pohybuje se tam část realizační­ho týmu. 4x foto: Michal Šula, MAFRA
Kdepak, tito pánové nejdou kropit trávník, nýbrž dezinfikov­at fotbalový Eden. Hráči sice do kabin nesmějí, ale pohybuje se tam část realizační­ho týmu. 4x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia