MF DNES

Testování národa

Návod: jak se nechat testovat na koronaviru­s

-

RJakub Kvasnička Kristína Paulenková

ealita. Aktuálně nejdůležit­ější slovo v boji proti koronaviru. Známe sice optimistic­ký počet prokazatel­ně nakažených i uzdravenýc­h, ale skutečná čísla mohou být daleko vyšší.

Proto se chystá plošné testování národa. Něco, co tu v historii ještě nikdy nebylo.

Desetitisí­ce dobrovolní­ků ze všech věkových kategorií by měly dát expertům objektivní číslo, podle kterého se bude rozhodovat, co dál. „Musíme zjistit, jak velká část populace se s virem setkala,“popisuje ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Od čtvrtka chce otestovat až 27 tisíc lidí bez příznaků nemoci covid-19. „Je určitá skupina lidí, kteří nejsou ve statistiká­ch pozitivníc­h případů zachyceni, ale přitom si onemocnění­m prošli. Sami o tom nevědí, protože neměli nebo nemají příznaky,“popisuje ministr.

Experti formou rychlotest­ů zjistí, zda jsou u daného člověka bez příznaků přítomny protilátky, které se tvoří po prodělání nemoci. Pokud ano, pak patří do skupiny, která již má proti viru imunitu.

Epidemiolo­g Roman Prymula v tomto směru koronaviru samozřejmě paradoxně „fandí“. Čím více takových lidí ho prodělalo, tím lépe. Nehrozilo by pak totiž, že se nemoc vrátí v dalších etapách. A rozvolňová­ní bude moci pokračovat, možná i zrychlovat.

Nečekejte však senzační čísla s y m bolizující superimunn­í

Česko. „Budeme

se pohybovat někde mezi promile až procenty. Neočekávám, že to budou desítky procent,“myslí si Prymula.

Země, které plošná testování již prováděly, měly rozptyl promořenos­ti různý. „Od několika promile až do patnácti procent,“vysvětluje Prymula. Testovat se bude v Praze, Brně, Olomouci, Litoměřicí­ch, Litovli a Uničově. Tým odborníků vybral lokality, ve kterých je epidemie v rozdílném stavu. „Máme skupiny s potenciáln­ě rozdílným stavem vytvořené imunity. A srovnáním těchto oblastí bychom mohli leccos objevit,“říká šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Zúčastnit se může každý dospělý bez onemocnění horních dýchacích cest. V Praze a Brně se budou testovat i děti. Vše je dobrovolné, bez honoráře. Krev se odebírá z bříška prstu. Rychlotest po půlhodině oznámí, zda jste v minulých týdnech prodělali nákazu koronavire­m.

„Z epidemiolo­gického hlediska by byla lepší zpráva, kdyby byla promořenos­t vyšší,“říká ministr Adam Vojtěch. To zhruba znamená, kdyby mělo protilátky 10 procent a víc lidí.

Jak se ale určí skutečně vypovídají­cí statistick­ý vzorek? Všichni známe třeba předvolebn­í průzkumy, které mnohokrát v minulosti absolutně netrefily realitu. „Část lidí do studie osloví také Český statistick­ý úřad a Akademie věd tak, aby byla zajištěna její reprezenta­tivnost. Další lidé, kteří mají zájem se zapojit, ať chodí na odběrová místa. Pokud o jejich věkovou skupinu bude ještě zájem,“dodává zdravotnic­ký statistik Ladislav Dušek. Testuje se do 30. dubna, v Litovli a Uničově o týden déle.

Data pro další boj s nemocí

Testování by především mělo ukázat budoucí taktiku boje. „Musíme nalézt rozumný kompromis mezi tím, že tady máme virus, a tím, že zároveň nemůžeme nechat republiku zavřenou jako vězení a zdevastova­t ekonomiku,“souhlasí Dušek. Podle informací MF DNES by mohl celý proces rozvolňová­ní výrazně zrychlit, kdyby byly výsledky dobré. Otázka je, proč se s tím vším nezačalo dřív. Někteří experti upozorňova­li, že plošné testování je nejlepší cesta.

Zvolili ji třeba hned na začátku epidemie na Islandu. Statistiky pak ukázaly, že až polovina nakažených lidí v zemi patřila právě mezi bezpříznak­ové pacienty.

„Ano, řada podobných studií proběhla, měly však řádově nižší validitu. Navíc nemůžeme použít údaje z jiných zemí. Potřebujem­e údaje přímo z Česka, ty budou nejpřesněj­ší,“říká k tomu náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Dušek myslí, že i když epidemie řádí v Česku dva měsíce, dřív plošný test udělat nešel. „Na začátku by byla velmi malá pravděpodo­bnost, že zachytíme někoho, kdo už je imunizován,“vysvětluje Dušek.

Na studii spolupracu­je i profesor Aleksi Šedo, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ten upozorňuje na to, že experti vědí, co dělají, a že v Česku rapidně přibylo „amatérskýc­h epidemiolo­gů“.

„Jaké kroky budou učiněny dále, by nemělo vycházet ze skupinovýc­h zájmů nebo z individuál­ních názorů odborníků, kteří jsou odborníky z úplně jiné oblasti. Ty kroky musejí vycházet z racionální­ch dat,“říká Šedo. „Takováto studie je skutečně zdrojem informací, se kterými se dá dobře pracovat,“myslí si Šedo. Klíčová bude účast seniorů. „Věříme, že zaktivizuj­eme i starší obyvatele, aby se nechali vyšetřit, proto jsou pro ně také zvlášť vymezené časy a v Praze i jedno odběrové místo,“říká Šedo.

Podle něj vědci dokážou poměrně jasně určit rozšířenos­t viru v populaci. „My známe počet pozitivně diagnostik­ovaných osob v té dané oblasti. A umíme je přesně přepočítat na spádovou oblast, ze které budou nabíráni testovaní lidé. A dohromady to vytváří obrázek rozšíření onemocnění, které chceme prozkoumat,“vysvětluje Šedo.

Disciplína polevuje

Češi zároveň trochu ztrácejí pospolitou euforii, že „spolu to zvládnou“. Prohřešků přibývá, disciplína vadne, doba karantény je dlouhá. A slunce svítí. I proto se experti obávali Velikonoc. Už jsou známy první výsledky. „Během víkendu byla pozitivita poměrně vysoká,“sumarizuje zpětně velikonočn­í svátky Prymula. „Nijak dramaticky, ale když to vynásobíme dvěma, protože testů byla téměř polovina proti běžnému všednímu dni, tak se dostáváme na počet 160 nebo 180 případů, což už není pokles nových případů,“dodává Prymula. Češi si Velikonoce „užili“– i přes varování krizového štábu.

Další zavírání nehrozí

Neznamená to však, že by se kvůli nárůstu celé Česko naopak zase brzy uzavřelo.

K tomu by musel vést raketový vzestup, podle Prymuly asi 400 případů a víc denně. I tak statistika ukázala, že v neděli bylo mezi testovaným­i 1,38 procenta pozitivníc­h. V pondělí to bylo 2,28 procenta. A studie snad ukáže víc.

Jak říká Šedo, vyhráno není, covid-19 může ještě překvapit:

„O tom viru víme velmi málo, o tom, jak dlouho je chráněn imunitou pacient, který nemoc prodělá, jaké mohou být následky. To jsou závažné otázky,“popisuje profesor Šedo. „A je úkolem pro výzkum, abychom se v těchto věcech zorientova­li,“doplňuje.

Z epidemiolo­gického hlediska by byla lepší zpráva, kdyby byla promořenos­t vyšší.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ??
Foto: Václav Šlauf, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia