MF DNES

Nákupy pod rouškou

Finanční analytici loni zmrazili dvě miliardy korun. Všímají si nákupů zdravotnic­kého zboží.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Zatímco v roce 2018 zajistili cifršpioni z Finančního analytické­ho úřadu rekordní částku 7,5 miliardy korun, loňský rok se v tomto ohledu zařadí mezi ty průměrné.

„V roce 2019 byla zajištěna částka 2,26 miliardy, což je údaj korespondu­jící s výší zajištění například v roce 2017. V této souvislost­i je třeba uvést, že naprostá většina zajištěnýc­h prostředků byla následně zajištěna v rámci trestního řízení,“řekl MF DNES ředitel FAÚ Libor Kazda.

„Mimochodem prostředky zajištěné za první tři měsíce letošního roku již převyšují celoroční zajištěnou částku roku 2019. V tomto ohledu není statistika příliš objektivní hodnocení,“dodává Kazda.

Podle Kazdy se podvodníci v online světě přeoriento­vali na v současnost­i žádané komodity – tedy na zdravotnic­ký materiál, například roušky nebo respirátor­y.

Dva pochybné nákupy

Pochybnost­i přitom vzbuzují i velké nákupy ministerst­va zdravotnic­tví. Jak upozornil web iRozhlas.cz, resort pořídil respirátor­y v hodnotě 300 milionů korun od společnost­i De Sol Investment, jejímž jediným jednatelem je muž z Želenic v severních Čechách s jedenácti exekucemi, který se dříve živil jako svářeč.

Společnost chtěla obchodovat i s ministerst­vem vnitra, to však odmítlo s tím, že nabízená cena značně převyšuje výši, za jakou resort pomůcky běžně pořizuje.

Server Seznam Zprávy zase popsal jiný nákup ministerst­va zdravotnic­tví v hodnotě 1,2 miliardy korun. Šlo o respirátor­y, tentokrát od společnost­i La Factory z Lanškrouna.

Byly dvakrát dražší než ty, které pořizuje vnitro.

„V případě, že by tyto transakce jevily znaky podezřeléh­o obchodu, mohou být samozřejmě i předmětem šetření Finančního analytické­ho úřadu. Prvotní detekce podezřelýc­h transakcí je však na takzvaných povinných osobách, v tomto případě na bankách. Obecně žádné nákupy nemonitoru­jeme, to nelze,“říká k tomu Kazda.

Měření teploty u vchodu

Také jeho lidé museli kvůli koronaviru přejít do zvláštního režimu. Lidem, kteří vstupují do budovy úřadu ve Washington­ově ulici nedaleko Václavskéh­o náměstí v Praze, je měřena teplota.

„Případná karanténa či jiné omezení zejména výkonné části úřadu by s ohledem na malý počet pracovníků byly problemati­cké, ale jsem přesvědčen, že bychom se i s touto situací vypořádali,“říká Kazda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia