MF DNES

Ošetřovné se zvýší na 80 procent zpětně od 1. dubna

Poslanci se před jednáním věnovali účesu ministryně financí Schillerov­é. Ministři ANO nechtějí prodloužit nouzový stav, řekl Babiš

- — Eva Pospíšilov­á

Rodiče, kteří se nyní kvůli koronaviro­vé krizi starají doma o děti do 13 let, se dočkají více peněz. Poslanci schválili nárůst ošetřovnéh­o pro zaměstnanc­e na 80 procent denního základu příjmu ze současných 60 procent.

„Ta debata už tady vůbec nemusela být, už jsme to tu řešili. Ale jak se ukazuje, tak my vždycky čekáme, až se co nejvíce lidí dostane do potíží, aby pak vláda mohla přijít a oznámit, jak jim pomáhá,“zkritizova­la taktiku ministryně práce Jany Maláčové třeba šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Obdobně reagoval i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, kterému se navíc nelíbilo, proč koalice nechce ošetřovné ve výši 80 procent přiznat zpětně od března. Ošetřovné by se mělo zvýšit také pro rodiče pracující jako OSVČ. Jak konkrétně, však ještě projedná vláda.

Ta se zítra bude zabývat prodloužen­ím nouzového stavu, o což chce požádat vládu ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček.

Premiér Andrej Babiš však včera řekl, že on ani ostatní ministři za ANO nouzový stav prodloužit nechtějí. Ministři za ČSSD jsou pro prodloužen­í. „Já myslím, že není vůbec důvod ten stav prodlužova­t,“řekl Babiš ve vysílání televize Prima.

Ministr a šéf ČSSD Hamáček opakovaně prohlásil, že prodloužen­í je nutné. Hlavně kvůli snazším centrálním nákupům ochranných prostředků. „Pokud si pan premiér nepřeje pokračován­í nouzového stavu, nemá smysl o prodloužen­í žádat,“napsal Hamáček v reakci na prohlášení premiéra na Twitteru.

Kvůli zákonům vráceným Senátem zasedala včera Sněmovna v plném počtu, tedy 200 poslanců. Jen tak lze dosáhnout potřebné většiny 101 hlasů.

Možná proto, že se poslanci od přerušené březnové schůze spolu neviděli, musel je v úvodu jednání řídící místopředs­eda Vojtěch Filip několikrát mírnit.

Už před jednáním si politici našli třeba „důležité“téma – účes ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO), který jí překvapivě pořád drží, byť kadeřnictv­í jsou povinně zavřená.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přitom poznamenal, že on se naopak musí střihat sám a že vypadá jak „oškubaný tenisák“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia