MF DNES

Věčný soud o dědictví

Svatba? Znám větší důkaz lásky Nejvyšší soud opět řeší spor o majetek Schwarzenb­ergů. Přou se se státem i v rodině.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Ročně prochází sály a pokoji hlubockého zámku čtvrt milionu lidí a další statisíce zámky v Českém Krumlově nebo Třeboni. Obdivují sbírky, které tam zanechal rod Schwarzenb­ergů.

Od smrti knížete Adolfa Schwarzenb­erga uplynulo na konci února sedmdesát let, ale české soudy stále řeší, kdo je jeho oprávněným dědicem.

U Nejvyššího soudu po roční přestávce pokračuje spor mezi nevlastním­i sourozenci Alžbětou Petzoldovo­u a Karlem Schwarzenb­ergem, současným poslancem za TOP 09.

„Soud se začal zabývat návrhem na další pokračován­í řízení,“potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Nárok na dědictví v podobě mnoha zámků, paláců a desítek tisíc hektarů lesů a polí je však čistě teoretický. Už v roce 1940 zabrali majetek nacisté. Komunisté konfiskaci potvrdili v roce 1947 speciálním zákonem Lex Schwarzenb­erg.

Vysvětlení konfiskace ze strany státu tehdy bylo jednoduché. Prostě to byl příliš velký majetek na to, aby ho mohl vlastnit jeden člověk. Přijatý zákon dodnes navrácení majetku brání.

Závěti a adopce

Po smrti bezdětného Adolfa se jeho dědicem stal bratranec Jindřich, Alžbětin otec. Ten ale neměl mužského dědice, tak věren tradicím adoptoval vzdáleného bratrance z druhé orlické linie rodu – tedy Karla Schwarzenb­erga.

Ten se v roce 1965 po Jindřichov­ě smrti stal dědicem majetku rodiny v Rakousku a hypotetick­y také majetku v Česku. Karel sestru řádně vyplatil. Podle závěti jí patří tři panství ve Štýrsku zhruba o rozloze pěti tisíc hektarů. Jemu zůstal vídeňský palác, lesy a zámek v Murau nebo kolébka rodu, hrad Schwarzenb­erg.

Karel o návrat pohádkovéh­o majetku po strýci nikdy neusiloval. Lex Schwarzenb­erg sice mnohokrát označil za křivdu, ale na navrácení majetku ztraceného před platností restituční­ch zákonů rezignoval. Spokojil se s návratem majetku orlické linie, ze které pochází.

Do nekonečnéh­o soudního boje se tak pustila jeho nevlastní sestra Alžběta, provdaná Petzoldová.

Postupně se začala už v roce 1993 soudit jak s českým státem, tak později i s Karlem. Toho viní, že nenaplňuje úkol, ke kterému ho zavázali Adolf a Jindřich, tedy usilovat o návrat ztracených majetků. Soudy totiž za zákonného dědice považují Karla. A ona nemá podle nich právo vydání majetku požadovat.

V soudech se státem se jí tak až na

 ??  ?? Od smrti Adolfa ze Schwarzenb­ergu uplynulo už sedmdesát let, ale soudy stále hledají odpověď, kdo je jeho dědicem.
Od smrti Adolfa ze Schwarzenb­ergu uplynulo už sedmdesát let, ale soudy stále hledají odpověď, kdo je jeho dědicem.
 ?? Foto: Wikipedie Foto: MAFRA ?? Alžběta Petzoldová se s tím nechce smířit a soudí se.
Foto: Wikipedie Foto: MAFRA Alžběta Petzoldová se s tím nechce smířit a soudí se.
 ?? Foto: MAFRA ?? Dědil by správně Karel Schwarzenb­erg, ale nesoudí se.
Foto: MAFRA Dědil by správně Karel Schwarzenb­erg, ale nesoudí se.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia