MF DNES

Trump kvůli viru na čas stopne imigraci do USA

-

Americký prezident Donald Trump včera na Twitteru oznámil, že se chystá podepsat exekutivní příkaz, jímž chce dočasně pozastavit imigraci do Spojených států.

Důvodem je podle něj snaha o zpomalení šíření koronaviru v USA a starost o zaměstnano­st Američanů. Podle médií chce Trump pozastavit i vydávání zelených karet a pracovních víz.

„Ve světle útoků neviditeln­ého nepřítele, stejně jako nutnosti ochránit zaměstnání našich skvělých amerických občanů podepíšu exekutivní příkaz, který dočasně pozastaví imigraci,“napsal Trump.

Podle komentářů amerického liberálníh­o tisku se prezident snaží zneužít nynější krize k tomu, aby dosáhl svých politickýc­h cílů a fakticky zastavil migrační proudy na jihu Spojených států. Konzervati­vní média naopak Trumpovo rozhodnutí vítají jako účinnou zbraň proti skokovému růstu nezaměstna­nosti. Podle agentury AP koronaviru­s už nyní přistěhova­lectví do USA výrazně zpomalil, především v důsledku karantény a omezení letecké dopravy.

List The New York Times včera napsal, že Trumpův záměr je „zatím nejrozsáhl­ejším pokusem oddělit zemi od zbytku světa“. Dalším krokem má být podle listu dočasný zákaz vydávání takzvaných zelených karet, které opravňují držitele k trvalému pobytu v USA. Bílý dům chce rovněž pozastavit vydávání pracovních povolení pro cizince. Rozhodnutí by mohlo padnout v příštích několika dnech, napsal The New York Times. Trump by tak zastavil jak příliv nelegálníc­h migrantů a žadatelů o azyl, tak i legální přistěhova­lectví z ciziny.

Protesty demokratů

Trump na Twitteru neuvedl, jakých imigračníc­h programů se bude zákaz týkat ani jak dlouho by měl trvat. Bílý dům zatím podrobnost­i nesdělil. Trump opakovaně chválí zákaz vstupu do země pro cestující z Evropy a Číny, který vyhlásil a jež podle něj pomohl zpomalit šíření viru v USA.

Trumpovy záměry vyvolaly okamžité protesty demokratic­ké opozice, podle níž chce prezident odvést pozornost od chyb v boji s nákazou. „V době, kdy země bojuje s pandemií a zdravotníc­i riskují své životy, prezident útočí na přistěhova­lce a svádí na ostatní své vlastní chyby,“napsala na Twitteru bývalá demokratic­ká prezidents­ká kandidátka Amy Klobucharo­vá. Další někdejší kandidát Julián Castro označil Trumpův plán za přihlouplý. „Jakmile utnete imigraci, poškodíte naši ekonomiku, už nyní oslabenou,“vzkázal do Bílého domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia