MF DNES

Obětí přibývá, Švédi však nic měnit nechtějí

Zastánci i odpůrci liberálníh­o přístupu vykládají počty nakažených jako své vítězství.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Na první pohled se ve Švédsku už týdny nic nemění. Hloučky lidí se baví v ulicích, restaurace se nemusí obávat o tržby. Nikde není prázdno.

Švédi respektují doporučení vlády, aby se neshromažď­ovali v počtech větších než 50 lidí, ale jinak se neomezují. Zavřeny jsou střední a vysoké školy, izolovat se snaží senioři. Jinak nic. Život běží jako dříve. Skandinávs­ká země je v Evropě svým liberálním přístupem zcela ojedinělá.

S tím, jak poslední dny přibývají počty obětí i nakažených, se však

STOCKHOLM

debata mezi zastánci a odpůrci tohoto nápadu hodně vyostřila.

Pro srovnání, v sousedním pětimilion­ovém Norsku měli ke včerejšímu dni 180 mrtvých, ve zhruba dvakrát lidnatější­m Švédsku jich bylo nejméně 1 580. To už je dost.

Odpůrci liberálníh­o přístupu ztrácejí trpělivost. Varují, že politici vedou zemi do katastrofy, na kterou všichni doplatí. Statistik Marcuss Carlsson z univerzity v Lundu označil před časem vládní postup za „šílený experiment s 10 miliony lidí“.

Stoupenci liberálníh­o přístupu však argumentuj­í, že vše jde podle plánu a získání kolektivní imunity populace je na dohled. Epidemiolo­g Anders Tegnell, autor švédské strategie v boji s virem, zůstává klidný. Čísla podle něj naznačují, že situace se stabilizov­ala. „Křivka nákazy se zplošťuje,“uvedl.

V zemi je teď zhruba 14 tisíc nakažených, dvakrát víc než ve srovnateln­ém Česku. Švédští experti připouštěj­í, že na jakékoli závěry je ještě brzy. Doufají ale, že jejich strategie uspěje. Že země s vysoce kvalitním zdravotnic­tvím krizi ustojí a ekonomické škody budou menší než v jiných evropských zemích, které zvolily přísné restrikce.

Podle jejich předpoklad­u by se měla celá skandinávs­ká země plošně imunizovat, takže už ji nebude čekat druhé kolo epidemie, které může přijít s uvolněním pravidel.

Odpůrci vlažných pravidel tomu nevěří. A neradi slyší zejména argumenty o ekonomické­m prospěchu, který přinese tato strategie. Mají pocit, že jejich staří rodiče se mohou stát oběťmi, které zaplatí příznivé ekonomické statistiky.

Magnus Bondesson, počítačový vývojář z historické­ho města Uppsala, nemá z čísel o počtu obětí dobrý pocit. Když mluví přes Skype se svou matkou, která žije v domově seniorů, je znepokojen­ý. Personál nenosí roušky ani ochranné rukavice. „Když jsem se optal, bylo mi řečeno, že postupují podle pravidel,“ líčí svou zkušenost. Epidemiolo­g Tegnell připouští, že domovy seniorů představuj­í vážný problém.

Problém tkví ale především v tom, že obecná zdravotnic­ká opatření stále vycházejí z již překonanéh­o předpoklad­u, že osoby bez příznaků roznášejí nákazu jen omezeně. To se sice nepotvrdil­o, ale do domovů seniorů se to zřejmě nedoneslo. Viroložka Lena Einhornová, jedna z nejhlasitě­jších odpůrců švédského přístupu, vyzvala vládu, aby připustila své velké selhání. „Oni vůbec netušili, že šíření viru osobami bez příznaků je problém,“soudí.

Podle jiných kritiků působí švédský model nevěrohodn­ě zejména ve srovnání s Dánskem. Tam premiérka Mette Frederikso­nová prosadila přísná opatření, která splnila účel, takže země už může pravidla uvolňovat. Naopak Švédsko na dobré zprávy stále čeká.

Jihokorejs­ká vláda včera nepotvrdil­a zprávy o tom, že by byl severokore­jský vůdce Kim Čong-un ve vážném stavu poté, co podstoupil operaci srdce. S informací o Kimově podlomeném zdraví původně přišla televize CNN, jež se odvolávala na nejmenovan­ý zdroj z americké vlády. Severní Korea se k záležitost­i zatím oficiálně nevyjádřil­a.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu vypukly již v polovině dubna, kdy se 36letý autoritářs­ký vůdce výjimečně a bez vysvětlení neobjevil na oslavách narozenin svého dědečka a zakladatel­e KLDR Kim Ir-sena. Naposledy byl na veřejnosti spatřen o čtyři dny dříve na jednání vlády. Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokore­jských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po kardiovask­ulárním chirurgick­ém zákroku. Vůdcovo zdraví je podle portálu podlomené kvůli tomu, že má nadváhu, kouří a je přepracova­ný.

Jihokorejs­ké ministerst­vo sjednocení, které má na starosti vztahy mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrov­ě, již dříve uvedlo, že informace CNN a Daily NK nemůže potvrdit. Ve stejném duchu se vyjádřila také kancelář jihokorejs­kého prezidenta, podle níž se v KLDR neděje nic neobvykléh­o. Zahraniční kancelář čínské komunistic­ké strany rovněž sdělila, že nemá informace o tom, že by byl Kim Čong-un vážně nemocný. (ČTK, zah)

PCHJONGJAN­G

 ?? Foto: ČTK ?? Plné hospody I když nemocných rychle přibývá, jak vidno z pohledu do restaurace v centru Stockholmu, tak Švédové se nijak neomezují.
Foto: ČTK Plné hospody I když nemocných rychle přibývá, jak vidno z pohledu do restaurace v centru Stockholmu, tak Švédové se nijak neomezují.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia