MF DNES

Výrobci aut přišli za měsíc o desítky miliard

-

Odhadované měsíční propady tržeb automobile­k v Česku přesahují kvůli odstávkám výroby v době koronaviro­vé epidemie 50 miliard korun. U dodavatelů se odhaduje pokles o 45 procent, tedy více než 17 miliard korun za měsíc. Uvedlo to Sdružení automobilo­vého průmyslu. Už v březnu bylo zhruba 15 procent firem v autoprůmys­lu přinuceno propouštět a v průběhu dubna tuto otázku řeší dalších 42 procent firem.

Výroba osobních aut v Česku klesla v 1. čtvrtletí o 11 procent na 322 908 vozů. V březnu po propuknutí epidemie klesla o 47 452 aut, tedy o více než 36 procent. Oznámilo to Sdružení automobilo­vého průmyslu.

„Celkově lze kvůli odstávkám v březnu a dubnu očekávat propad výroby až o 170 000 motorových vozidel, tedy zhruba o 12 procent celkové roční produkce, toto číslo bude navíc v průběhu roku dále narůstat,“uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Všechny automobilk­y ve druhé polovině března přerušily výrobu. Hyundai od 14. dubna znovu vyrábí, Škoda Auto počítá s opětovným zahájením produkce 27. dubna a TPCA 4. května.

Výrobce nákladních aut Tatra dodal na trh 306 vozů, produkce autobusů se od ledna do března zvýšila o 8,4 procenta na 1 284 vozidel. Produkce motocyklů u jediné tuzemské značky Jawa klesla o 80 procent na 118 strojů. Také výroba přípojných vozidel klesla o 9,8 procenta.

„Nelze očekávat návrat k normálnímu chodu, aniž by byla přijata rychlá a robustní opatření. Proto bychom v jednáních měli pokročit od opatření podporujíc­ích zastavený průmysl směrem k opatřením, která podpoří obnovení výroby a prodeje,“uvedl Wojnar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia