MF DNES

Evropské ztráty a nálezy

Hrozí Evropské unii kolaps? Dějiny Evropy, vždy procházejí­cí krizemi různého druhu a povahy, mohou být zdrojem její nové síly. Ale i jejího konce. Nachází se EU v okamžiku pravdy?

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Po pandemii přijdou neodvratně nové rány: masová nezaměstna­nost, propad ekonomiky, zvýšené sociální napětí. Jak budeme vlastně žít v čase postkorona­virovém? Ví to někdo? Snaha evropských vlád po zničující vlně nákazy nastartova­t znovu ekonomiku naráží nyní na ostré spory, které dělí Evropu do všech světových stran hlouběji než v posledních letech. Dokáže se Evropa poučit ze své zatím poslední morové rány? Nic není méně jisté.

Pevnost Evropa leží v rozvalinác­h. Nebo šlo vždy jen o vzdušné zámky? Pandemie odkryla na dřeň krizi samotné evropské legitimity. Evropa, jež nedokázala zcela zpracovat své krize (finanční, uprchlicko­u a nyní krizi sanitární), se nám rozpadá před očima. Britové již odešli... V čem je jádro pudla? Soudím, že v procesu, jímž tento organismus funguje. Pomalu, neobratně a často nesrozumit­elně. Proč se musí Ursula von der Leyenová, předsedkyn­ě Evropské komise, omlouvat Itálii za necitlivos­t?

Ve zkratce je to spor o evropskou suverenitu. „Kde je telefonní číslo na EU?“ptal se kdysi americký ministr zahraničí Henry

Kissinger. Ne, není jen jedno číslo. Nejlépe je to vidět při schvalován­í rozpočtu. Když přijde řeč na peníze, končí tirády o hodnotách, nikdo nezná bratra. V eurozóně, sdružující devatenáct členských států, to někdy vypadá jako válka Severu proti Jihu. A právě tato válečná zóna měla být avantgardo­u tvrdého jádra, o něž se opíralo několik nových vizí Evropy.

Epidemie rozvrátila hospodářst­ví mnoha zemí, zvláště Itálie, Španělska, Belgie, ale i Francie. Benelux, Francie a Itálie patřily přitom k zakladatel­ským zemím Evropského společenst­ví. Zvítězí strach, nebo odvaha k novému obratu? Ten nelze učinit bez vědomí souvislost­i. Zastrašit populaci je přece tak snadné... Vlk se neptá ovce, jaký má názor. Testy na nákazu procházejí pacienti, ale v symbolické rovině i demokratic­ká kultura a chování jednotlivý­ch zemí. Budeme povinně všichni nosit roušky i do sauny a chodit až do Vánoc v rozestupec­h do kavárny? Nutkání porušovat zavedené demokratic­ké mechanismy jsou vedeny mnohdy pod rouškou uchování bezpečí a zdraví občanů – trasováním či pokutami. Vydávat dekrety bez parlamentu je rychlejší.

Evropa jako civilizačn­í uskupení, jehož počátky sahají do konce druhé světové války, stojí před zásadním rozhodnutí­m, jak dál. Rozšiřován­í Evropy dodalo Unii před patnácti lety gloriolu sjednocení, ale nezacelilo nikdy rozdělení na Východ a Západ. Dynamika evropského uskupení odpovídá vývoji jeho struktur – od hospodářsk­ého, víceméně technokrat­ického sdružení po slabé pokusy o překonání jejího demokratic­kého deficitu – za Jacquesa Delorse. Veterán Delors, bývalý předseda Evropské komise, to také byl, kdo na konto dnešní situace lakonicky pronesl: „Vida, mikrob se vrátil!“Myslel tím jen nacionalis­mus?

Navzdory ukončení protekčníh­o vazalství, jež Evropu čtyřicet let poutalo k USA, jsou její rozhodovac­í procesy dosud vedeny opatrností, která upřednostň­uje zkušenosti před novými myšlenkami. Zbigniew Brzezinski, americký poradce pro národní bezpečnost, Evropě s nadsázkou říkal „americký protektorá­t“. Dnes by se možná vyplatilo zopakovat si pár lekcí ruštiny – než se vydáme na čínskou Hedvábnou stezku. Nestojíme nyní před ničím menším než před mementem zachování demokracie. Takže, babo raď, jak dál v EU?

Už tento čtvrtek se můžeme přesvědčit, zda Unie najde sílu, aby na svém summitu na nejvyšší úrovni vydala zprávu o schopnosti alespoň přežít. Může to být začátek konce...

Bude to těžká bitva mezi kobylkami a mravenci. Kobylky (Itálie, Španělsko) jsou pro některé mravence (Nizozemsko, ale i Německo) až příliš hlučné svým vrzáním. To tichá mravenčí práce přináší větší uspokojení – a mravní ponaučení. Zvláště tehdy, když si sami mravenci masochisti­cky sníží poptávku, kterou kompenzují nabídkou pro kobylky.

Ne, nejde jen o kupecké počty, byť jsou v řádu stovek miliard eur. Sčítat se budou brzy ztráty a nálezy. Půjde však především o to, zda Itálie a Španělsko dostanou to, co se nazývá ošklivým slovem koronabond­y. V jazyce smrtelníků jde o vydání společných evropských dluhopisů, jejichž nákup bude mít vyšší váhu spojenou s nižším rizikem (a cenou) pro samotné státy. Mohou kontinent zachránit tyto koronabond­y?

Italský premiér Giuseppe Conte nyní čelí velkému tlaku populistů: nehraje se nyní o nic jiného než o to, jak uchovat sjednoceno­u Itálii. Dávný sen Umberta Bossiho po Padánii (odtržení severní Itálie) by jistě Matteo Salvini, nedávno odstavený od moci, rád vyplnil: Lombardie, odkud pochází, je tím terénem, kde se to sémě zasévá úspěšně již drahná léta.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron to minulý pátek v rozhovoru pro britský Financial Times označil za „okamžik pravdy“. Za zády měl při tom distančním rozhovoru (bez roušky) dluhový anglo-francouzsk­ý úpis z roku 1915. Jeho stůl i židle byly ve Zlatém salonku Elysejskéh­o paláce pečlivě nablýskány a dezinfikov­ány. Stane se Macron kormidelní­kem faty morgány, Evropy bez jasného směru? Ne, nic není nyní jasné: ani směr, ani vize.

Rozšiřován­í Evropy dodalo Unii gloriolu sjednocení, ale nezacelilo rozdělení na Východ a Západ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia