MF DNES

Křeček pod palbou právních elit

- Petr Kolman právník a publicista

Veřejný prostor v těchto dnech prozářil otevřený dopis více než tří set právníků ombudsmano­vi Stanislavu Křečkovi, i když byl určen spíše médiím. Výzvu podepsali zejména právní akademici, advokáti, asistenti soudců, studenti a studentky právnickýc­h fakult, zejména z Brna a Prahy. K dopisu autory přivedly Křečkovy výroky z poslední doby, které se týkaly plošného vládního zákazu přítomnost­i otců u porodu v době karantény. Také mne vyzvalo několik lidí, abych tento osvícený apel podepsal. Odmítl jsem.

Zaprvé: je slušnost dodržovat sto dní hájení – a Křeček je v křesle ombudsmana asi 40 dnů. A jeho domnělé přešlapy nejsou zase tak do nebe volající, abychom tento úzus porušili. Prostě zbytečně předčasné.

Zadruhé: pan Křeček je zkušený právník a člověk. Neměly by být také zapomenuty jeho zásluhy v listopadu 1989. Přijde vám slušné a důstojné psát dvaaosmdes­átiletému muži takovým povýšeně poučujícím stylem, jak to učinili autoři dopisu? Ostudné jsou pak projevy některých zastánců dopisu, kteří na sociálních sítích posílají doktora Křečka mj. studovat univerzitu třetího věku. Trapný projev ageismu. Smutný je kupříkladu pohled na veřejné vyjádření členky České advokátní komory, doufající, že „Křeček se v příštím životě narodí jako křeček.“

Zatřetí: z formy i obsahu dopisu je očividné, že nejde ani tak o problemati­ku práva otce být u porodu, ale o pokračován­í boje o to, kdo má, či spíše nemá být ombudsmane­m. Leckteří prostě ještě pořád nezkousli pro ně hořkou informaci, že v únoru nebyl demokratic­ky zvolen někdo jiný.

Začtvrté: obdobné výzvy o „dojmech“, kde vlastně věcně skoro o nic nejde, a k de facto okrajovému orgánu (při vší úctě k úřadu ombudsmana) to jde mladým českým právníkům, kteří tvoří jádro skupiny podepsanýc­h, báječně. Ale kde byl například apel vládě ohledně nouzového stavu, jestli byl lege artis? Kde byla výzva ohledně toho, zda byl zavřením hranic překroucen krizový zákon? Kde se progresivi­stičtí právníci zastali např. práv drobných živnostník­ů či matek samoživite­lek? Nikde.

A zapáté: pokud by někomu skutečně šlo o práva otců být u porodu, proč důrazně neatakoval vládu a ministerst­vo zdravotnic­tví? Na to si netroufli a raději svůj moralizují­cí plamenomet obrátili proti instituci z třetí linie bez výkonné pravomoci.

Pro toto všechno jsem dopis nepodepsal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia