MF DNES

Karlův most: Krásný i smutný symbol dneška

Jakuba Pokorného, editora MF DNES

-

Kvůli koronaviru nejsou v Česku skoro žádní zahraniční turisté a Češi mají Prahu pro sebe. Symbolem vymetené Prahy se stal Karlův most s fotkami, na kterých se objevuje jeden osamělý chodec nebo cyklista.

Vypravil jsem se tam těsně před setměním. Kdyby mě zastavila policie, řekl bych, že jdu tudy z práce z Anděla na východ Prahy, protože, jak známo, smí se jen do práce, do přírody, za příbuznými atd.

Most bez kýčovitých malířů a prodavačů cetek je skutečně mystickým zážitkem a svým způsobem asi největším bonusem současné koronaviro­vé krize.

Říkal jsem si, že byl postaven právě pro to, aby si ho člověk užíval v takové intimní atmosféře. Komu by snad nestačil, může si ještě dát podobně vyprázdněn­é Staroměsts­ké náměstí, kde aktuálně apoštolové na orloji mají početní převahu nad přihlížejí­cími.

Nebo ať zajde na Malostrans­ké náměstí, kde bylo takové ticho, že tam ČT mohla natáčet přímo na ploše náměstí svůj diskusní pořad s hosty a pultíky.

Ale zpět ke Karlovu mostu, patří teď milencům, cyklistům a fotografům se stativy.

Ten most je obecnější symbol koronaviru. Všechny hospody v Mostecké jsou zavřené, pivo si tam nedáte.

Paralela s normalizac­í

Vlastně i na tom mostě mi vyvstala jedna myšlenka, kterou nakousl třeba už i poslanec Miroslav Kalousek z TOP 09 na Twitteru – že ta dnešní doba se zavřenými obchody, ulicemi bez aut a zavřenými hranicemi, bez turistů a služeb pro ně trochu připomíná socialismu­s a normalizac­i.

I když to samozřejmě je jen povrchní pocit, nemyslím to nijak zle a nekladu to nikomu za vinu. Uvědomuji si, že podobné

„karantény“musejí strpět momentálně i občané v tradičních západních demokratic­kých zemích včetně Itálie, Španělska či Francie.

Demonstrac­e jsou nicméně zakázané, maximálně se od 8. června mohou maskovat jako „divadlo pod 50 osob“. I dnešní doba má své „prominenty“(Mynář se zabijačkou). I dnešní doba má své „disidenty“(zalezlá mládež, co někde v parku sundala na pikniku roušku).

Z Karlova mostu je ostatně vidět na Kramářovu vilu, osvětlenou v barvách trikolory a s obrovským nápisem „Zvládneme to“.

Na to mě zase navedl zpěvák Tří sester Lou Fanánek Hagen, který pro MF DNES sdělil, že mu tahle válečná hesla v boji proti koronaviru přijdou téměř „svazácká“.

Děkuji této vládě za včasnou reakci, která zabránila většímu počtu nemocných a mrtvých, ale ten druhý poločas – návrat k normálu – tady mám o krocích vlády lehké pochybnost­i. Tak třeba naposled Roman Prymula v pondělí, kdy chtěl znovu utužovat opatření v hobbymarke­tech. Pár dní předtím tam pustil lidi a diví se, že tam chodí davy. Panebože, měsíc jim ty obchody upíral.

Když už tu paralelu s pozdním socialisme­m dotáhnu úplně do konce – dnešní pocit je vlastně v něčem i podobný tomu pocitu mnohých lidí v sedmdesátk­ách a osmdesátká­ch. Je to touha po svobodě. Po svobodě vyjít si odpoledne do hospody bez roušky a třeba i ve třech, aniž to bude za 10 tisíc korun.

Už jsem celý ten most přešel z malostrans­ké na staroměsts­kou stranu a aniž bych chtěl být nějak patetický – měli bychom si o tu svobodu říkat hlasitěji a hlasitěji se ptát, kdy ty symbolické roušky odhodíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia