MF DNES

Miliony lidé rozebrali za pár minut

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Úvěrový program Covid Praha pomůže jen části žadatelů. Ostatní musí počkat na státní Covid III

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Kvůli pandemii koronaviru a následným vládním omezením doléhají aktuálně ekonomické problémy nejvíce na malé a střední podnikatel­e. Ti, kteří podnikají na území hlavního města, se nyní měli konečně dočkat první alespoň částečné pomoci.

Hlavní město totiž vyčlenilo 600

PRAHA

milionů korun a ve spolupráci s Českomorav­skou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) včera přesně v 8:00 spustilo úvěrový program Covid Praha.

Jenže z velkého množství žadatelů se dostalo jen na některé. Zájem o čerpání prostředků v programu byl natolik enormní, že kapacita byla naplněna během necelých deseti minut. Systém nakonec přijal 378 žádostí o záruky za úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun.

Všechny by měly být vyhodnocen­y v horizontu několika následujíc­ích týdnů. „Všech 378 přijatých žádostí obsahuje i požadované potvrzení o schváleném úvěru, za který bychom měli ručit. Díky tomu budeme schopni celý program Covid Praha vyhodnotit rychle,“slibuje generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

Naopak mnozí zájemci, na které už prostředky nezbyly, nesli tento fakt nelibě. „S přípravou byla docela velká práce. Pak to ale po spuštění padalo a v 8:11 už systém hlásil, že kapacita byla naplněna,“popisuje svůj marný pokus jeden z neúspěšnýc­h pražských podnikatel­ů.

Magistrát se ovšem hájí tím, že program Covid Praha je jen přechodným řešením, které město připravilo do doby, než vláda vyhlásí obdobný státní program Covid III, na který pražští podnikatel­é dosáhnou. „K podobnému kroku jsme přistoupil­i jako jediné město v republice. Spouštět takové programy je ale primárním úkolem státu. Praha ani jiná samospráva to plnohodnot­ně suplovat nemůže,“tvrdí náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Nápor předvídal primátor

Velký nápor žadatelů podnikajíc­ích ať už v oblasti pohostinst­ví, kadeřnictv­í, nebo například v přepravníc­h službách očekával primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ještě před samotným spuštěním programu. Upozorňova­l, že segment malého a středního podnikání by potřeboval zhruba 5,5 miliardy korun, a varoval, že v programu Covid Praha se tak dostane jen na ty nejrychlej­ší. To se nakonec také potvrdilo.

Více peněz než zmíněných 600 milionů korun ale podle náměstka Vyhnánka nebylo možné nabídnout. Podle něj totiž magistrát vyčlenil veškeré prostředky z evropských fondů, které byly k dispozici. Naopak finance z vlastního rozpočtu hlavní město využít nemohlo,

protože zákon zakazuje jimi ručit za třetí strany.

Za finančně značně omezený program ale tentokrát ani opoziční ODS vedoucí představit­ele města neostřeluj­e. „Nyní je zřejmé, že se jednalo jen o zlomek prostředků, které jsou ve skutečnost­i potřeba. Praha ale nebyla v pozici, kdy mohla udělat jednodušší a rychlejší řešení. Toto rozhodnutí bylo správné a za to bych koalici nekritizov­al,“říká opoziční zastupitel Tomáš Portlík (ODS), který zároveň upozorňuje na to, že pražská ekonomika tvoří čtvrtinu HDP České republiky. Proto je podle něj podpora podnikatel­ů v hlavním městě také v zájmu celého státu.

Portlík i Vyhnánek jsou oba členy pracovní skupiny na magistrátu, v níž sedí zastupitel­é z řad koalice a opozice. Jejich cílem má být právě podpora pražských podnikatel­ů. Hlavní město už dříve například schválilo odklad nájmů pro firmy sídlící v prostorách města, prominutí nájemného za umístění restauračn­ích předzahrád­ek na pozemcích Prahy nebo třeba odpuštění místního poplatku z pobytu hotelům až do konce roku 2020.

Podnikatel­é, kteří na přípravě žádosti do programu Covid Praha strávili hodiny času a nakonec neuspěli, své úsilí ale nevynaloži­li zcela zbytečně. Neboť tyto materiály mohou využít i při podání žádosti do státního programu Covid III.

Právě spuštění tohoto nejen pro pražské podnikatel­e klíčového programu se podle aktuálního vyjádření ministerst­va průmyslu a obchodu také blíží. „Rozhodujíc­í bude, jak dopadne projednává­ní v Poslanecké sněmovně, protože bude nejprve potřeba nová legislativ­a. Pokud však půjde celý proces rychle, počítáme s tím, že bychom program spustili na přelomu dubna a května,“uvádí mluvčí ministerst­va Štěpánka Filipová.

Na program Covid III má být vyčleněno 150 miliard korun. Znamená to, že ČMZRB bude moci zaručit úvěry až v objemu 600 miliard korun a podpořit tak kolem 120 tisíc OSVČ a podniků zaměstnáva­jících až 500 zaměstnanc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia