MF DNES

I koronaviro­vý vyhazov ukázal, proč ve sportu nebýt OSVČ

- Pohled Robert Sára reportér MF DNES

Koronaviru­s sice lusknutím prstů rozpustil ledy, sebral nám play off, které je vždy plné ostrých řečí a pranic, ale tak nějak v rámci současné módy nabízí náhradou aspoň jednu „válku“virtuální.

Jen se tedy nebude hrát na góly, ale spíš na lingvistic­ké rozbory, zda je pandemie a s ní spjaté restrikce zásahem vyšší moci. A v bitvě nebudou stát hráči proti jiným klubům, nýbrž proti svému.

Léta se v hráčských smlouvách skrývá formulka, že ji klub může vypovědět, dojde-li k zásahu vyšší moci či přerušení ligy. Nikdo ji nebral vážně, protože si jen málokdo uměl představit, jak by k naplnění došlo. Vždyť na přelomu února a března se zdálo, že největším koronaviro­vým strašákem hokejistů bude nedostatek holí, které se vyrábějí v Číně. A ejhle... O tři týdny později dostala pětice hráčů Hradce Králové na základě této úmluvy vyhazov, v Chomutově dokonce většina mančaftu. Šéf hradeckého klubu Miroslav Schön argumentov­al, že on není žádná charita, nýbrž byznysmen. A tak propustil ty, kteří měli v týmu za měsíc a půl končit, aby ušetřil až dva miliony korun (průměrný plat se pohyboval nad 250 tisíci korun). Dva z Hradeckých se ale obrátili na smírčí komisi svazu, která v pondělí řekla, že výpověď je neoprávněn­á.

Zatím není veřejně známo její podrobné vysvětlení, ovšem svaz už s předstihem nabádal kluby, aby se k vyhazovům neuchylova­ly a vše řešily domluvou. Nicméně Schön včera pro iDNES.cz řekl: „Cítím se poměrně silný v kramflecíc­h, protože pokud představit­elé svazu argumentuj­í, že současná situace není vyšší moc, tak si myslím, že buď nemají příliš vysoké IQ, nebo žijí ve velkém omylu.“

A uvedl, že kauzu požene až před civilní soud. Jeho pohled se dá pochopit. Dá se pochopit i ten hráčů, kteří se zčistajasn­a ocitli na dlažbě kvůli podivnému bodu.

Spíš ale tento svár ukazuje, že by se měl zgruntu proměnit a především narovnat pokřivený status profesioná­lních sportovců v Česku. Místo toho, aby byli OSVČ, kteří fakturují klubům své služby, měli už dávno vydělávat coby zaměstnanc­i se všemi výhodami i povinnostm­i, které to přináší. Těžko by pak končili z hodiny na hodinu po jednom bouchnutí do stolu. A těžko by se do nich opírala ministryně financí, že je nemorální, aby zrovna oni teď žádali o kompenzace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia