MF DNES

Dostihy u streamu

Josef Váňa, legenda Velké pardubické, o koních bez diváků a financích do klubů Jícha začal v Kielu titulem

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Jel z Chyše na jednání zastupitel­stva Karlovarsk­ého kraje a popisoval: „Nikde kolem mě žádná auta. Přitom dřív tu býval tak hustý provoz, že mi cesta do Varů trvala o polovinu déle.“Koronaviro­vá doba změnila nejen silniční a jiný provoz, ale také dostihy a sport vůbec. Čímž se nyní Josef Váňa (67) z titulu svých dvou funkcí zabývá.

Napadlo by vás, že někdy zažijete jaro bez dostihů?

To by nikoho normálního nenapadlo. Musím však kvitovat, že v té bláznivé uspěchané době, kdy pořád nikdo nic nestíhal, se na chvíli vše zklidnilo. Ono je všechno zlé k něčemu dobré. Třeba lidé zjistí, že v tom předešlém blázinci bychom to už moc dlouho nevydrželi.

Coby viceprezid­ent Jockey Clubu jste měl vizi dostihů bez diváků už v květnu. Ale to nepůjde.

Proč by to nemělo jít?

Protože vláda míní povolit akce do 50 účastníků až od 8. června.

Přesto si myslím, že by to šlo i dřív. Na závodištíc­h jako Chuchle, Vary nebo Most je tolik místa, že se lidi dají rozprostří­t tak, aby se skoro vůbec nepotkával­i. Přijede 10 trenérů, každý se čtyřmi koňmi a dvěma lidmi k nim. A žokejové budou stranou, aby na sebe moc nedýchali.

Zkusíte tedy apelovat na vládu, ať povolí časnější termín?

Teď se chystají takový formát vyzkoušet Italové, Němci, Francouzi. Uvidíme, jak jim to půjde. Pokud budou lidé a třeba i majitelé sledovat dostihy jen přes streamy, mohli bychom je taky u nás rozjet dřív.

Dostihy jsou bytostně propojené se sázkaři na místě. Neztratí tím kus své přirozenos­ti?

Už x let jezdím do Itálie, kde na některý dostih přijde třeba jen 20 lidí, ale když pak hlásí cifru, která byla na něj zahrána, je to o desetitisí­cích eur. V Itálii si můžete vsadit v každém stánku nebo kavárničce, lidi mají koně nastudovan­é a k dráze ani moc nechodí, dívají se na počítači.

Přesto, osobní pohled je nenahradit­elný.

Jo, je pěkné být u toho. Kolikrát lidi na místě sázejí jen proto, že holčička chce po tatínkovi, ať vsadí na žokeje s pěknou červenou čapkou. Ale sázení ve velkém po internetu budoucnost má. I u nás se bude muset změnit myšlení. Zvlášť když všude na světě dokážou sázky dostihy živit. Jen u nás ne, u nás živí státní kasu.

Také to byste chtěl změnit?

Zatím k tomu není vůle.

Může současná krize poškodit dostihový sport i tím, že sponzoři do něj nevloží tolik peněz a majitelé nebudou držet drahé koně?

Každá minulá krize se nějak přečkala. Pokud nepřijde něco ještě horšího, život se vrátí do normálních kolejí. Máme štěstí na majitele, kteří své koně milují a nezbavují se jich, i když zrovna nezávodí.

Je složité chystat je na dostihy, o nichž nevíte, kdy přijdou?

Trochu. Děláme každý rok od Vánoc se všemi koňmi objemovou zimní přípravu. Tak jsme ji jen trochu natáhli. Až budeme napevno vědět, že se za 14 dní běží, zařadíme odpovídají­cí rychlé práce.

Od prosince jste radním Karlovarsk­ého kraje zodpovědný­m za sport. Čím se nyní zabýváte?

Taky jsme byli koronavire­m zastaveni, ale teď se chystáme rozdělovat i dotace na sport. Národ musí začít zase sportovat, nejde pořád jen ležet na gauči. To by za chvíli byli všichni tak tlustí, že by neprošli dveřmi. Už teď vidím, že čím dál víc lidí zase běhá a jezdí na kole.

Jste pro rychlejší uvolnění omezení i pro amatérské sportovce?

Zatím říkám, ať si jdou zasportova­t, kam to jde. Tak jako já. Neumím si představit, že bych se 14 dní jen flákal. Nejsem nejmladší, ale jsem hyperaktiv­ní, pořád musím něco dělat, jinak bych se ukousal nudou.

Takže stále kolo a plavání?

Samozřejmě. Doma máme bazén a na kole jezdím do práce. Neflákám se ani jinak, pokud nemám zrovna nic jiného na práci, vezmu kolečko a jdu do výběhu sbírat lejna nebo na cestu kámen. Když jste fyzicky silný, jste potom silný i psychicky, tak to vidím já. Proto jsem od rána v pohybu, maximálně večer si sednu k televizi a sklence vína.

Finanční pomoc proti krachu budou nyní potřebovat hlavně menší kluby. Počítáte s tím?

Právě na zastupitel­stvu řešíme dotace na údržbu a obnovu sportovišť. Spoustu jsem jich i objel. Občas mají zařízení ve vážně ubohém stavu. Třeba v Chebu-Hájích, kde se věnují koňskému sportu, není ani ohrazené kolbiště. Tam když někoho kůň shodí, uteče do provozu. Jenže peníze na obnovu nemají.

Seženete jim je?

Měli jsme na údržbu sportovišť na kraji vyčleněno šest milionů. Teď mi je chtěli sebrat, ale musím je ubránit. Máme tu 106 žádostí v objemu 14 milionů, tak aspoň trochu klubům pomůžeme, aby děti měly kde cvičit a aby to bylo bezpečné.

Máte dost pádné argumenty?

Mám! Na Karlovarsk­ý kraj všichni spoustu let kašlali, vláda i ostatní. Je tady nejmíň vzdělaných lidí, největší nezaměstna­nost, lázeňství jde do háje. To se musí změnit. Proto jsem kdysi dávno chtěl i do Senátu.

Abyste to změnil?

Chtěl jsem hlavně dostat do kraje nějaké peníze, ne dělat zákony, protože tomu nerozumím. Když v Chuchli kdysi zaplavila školu povodeň, 20 let se s tím nic nedělalo. Až jsem potkal Krnáčovou (býv. primátorku Prahy) a během roku se ve škole učilo. Pochopil jsem, že občas je dobré, abych použil svou image a to, že mám možnost bavit se s lidmi, kteří rozhodují.

Bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha dovedl ve své první sezoně v roli hlavního kouče Kiel k německému mistrovské­mu titulu. Mezi jeho svěřence patřil i český reprezenta­nt Pavel Horák. Vedení soutěže včera uvedlo, že přerušený ročník se dohrávat nebude, ale na rozdíl od německé volejbalov­é, hokejové čí ženské házenkářsk­é ligy bude vyhlášen mistr. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? přes stream.
Foto: Michal Růžička, MAFRA přes stream.
 ??  ?? Chceme dostihy Josef Váňa má vizi dostihů bez diváků, kteří by dění sledovali
Chceme dostihy Josef Váňa má vizi dostihů bez diváků, kteří by dění sledovali
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia