MF DNES

Rozhovor: primářka z Bulovky

Když u pacienta, který potřeboval kyslík, obtíže ustupují, u chřipky bychom věděli, že máme vyhráno, u koronaviru ne, říká primářka Hana Roháčová.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Pražskou Nemocnicí Na Bulovce prošlo od počátku koronaviro­vé krize nejvíc pacientů v Česku, a to několik desítek. Tamní Klinika infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí se jako první pracoviště u nás specializo­vala na rychle se šířící virus. Podle její primářky Hany Roháčové se daří držet epidemii na uzdě. „Tento koronaviru­s je však zrádný a vše o něm ještě nevíme,“říká.

Zabýváte se kromě léčení i zkoumáním koronaviru?

Máme samozřejmě laboratorn­í zázemí, ve kterém provádíme různé rutinní testy, jsme však především klinici a jako takoví virus a jeho chování nezkoumáme, to přísluší speciálním laboratoří­m. My můžeme shromažďov­at materiály vzorků, které potom slouží k vyšetřován­í například pro Státní zdravotní ústav nebo Akademii věd.

Jak si podle vás Česko s bojem proti viru stojí?

Patříme k zemím, kde je infekce relativně málo a kde se epidemie chová tak, že se její průběh daří držet na příznivé úrovni. Samozřejmě, kdybychom testovali celoplošně celou republiku, tak odhalíme jistě více než těch několik tisíc nakažených. U nás na Bulovce nicméně máme nejvíce pacientů v Česku, a to desítky, to však vychází z toho, že máme velkou infekční kliniku a zabýváme se řadou infekčních nemocí.

Dokážete už z léčení desítek pacientů vyvodit nějaké závěry o tom, jak se virus chová?

V osmdesáti procentech případů se chová jako respirační onemocnění a pár procent je takzvaně inaparentn­ích, to znamená, že o tom viru člověk prakticky ani neví. Asi největší část nakažených má chřipkovit­é příznaky – několik dní horečku, zvýšenou teplotu, pokašlávaj­í, projde to ale bez většího problému. A pak zbývá dvacet procent, z nichž řekněme deset procent má těžší průběh, pacienti vyžadují kyslík, infuzní léčbu a tak dále. A naštěstí jen velmi malá část z této skupiny vyžaduje péči intenzivní, takové případy leží u nás na jednotce intenzivní péče nebo na ventilaci.

V čem se koronaviru­s liší třeba od chřipky?

Je poměrně zrádný. Když u pacienta, který potřeboval v první fázi kyslík, začnou po relativně dobrém období obtíže ustupovat, tak u chřipky bychom věděli, že máme vyhráno, u tohoto viru to říci nelze. I po několika dnech klidu se může pacient opět zhoršit a může se u něj najednou objevit nález na plicích. Virus se chová jako takový tichý zdroj dalšího problému. Někdy ta druhá fáze přijde a někdy ne. Pokud ano, většinou se tak stane kolem sedmého až desátého dne. A my nevíme proč. To je na něm nepříjemné.

Máte vysledován­o, zda po prodělání koronaviru může mít člověk nějaké následky?

Na to je to zatím velmi krátká doba. Pokud má však člověk formu se zánětem plic, tak by mohlo dojít k nějakému omezení plicní kapacity, ale že by to přinášelo chronické následky, to není známo, a myslím, že to tak ani nebude.

Dokážete už upřesnit, zda člověk, který prodělal nemoc covid-19 a vyléčil se z ní, je proti viru rezistentn­í a už ho nemůže dostat znovu?

Je to předmětem intenzivní­ho zkoumání. Jasnější to bude až s takzvanými sérologick­ými testy (zjišťují protilátky u pacientů – pozn. red.), které už začínáme používat, a to u pacientů, kteří byli pozitivní. Chceme se přesvědčit, zda si obranyscho­pnost uchovali, a zjistit, po jak dlouhou dobu. Máme samozřejmě testy jako PCR (založené na polymerázo­vé řetězové reakci – pozn. red.), ale ty slouží ke zjišťování akutního průběhu nemoci.

Může koronaviru­s mutovat?

Doufáme, že ne, protože kdyby mutoval, tak by se měnilo jeho antigenní složení, podobně jako třeba u chřipky, a to by byl problém. Chřipka je sezonní onemocnění, ale každoročně se u ní mění některé části antigenů, proto se musí každý rok přeočkováv­at vakcínou z předchozíh­o roku, není to tak, že by se jednou člověk naočkoval na chřipku a pak byl celoživotn­ě imunní. Chřipka má hodně antigenů. Pokud se změní celý jeden z nich, tak přijde pandemie. Letos se stále čekalo, že přijde pandemie chřipky, ale místo toho přišla pandemie způsobená koronavire­m.

Je koronaviru­s jenom jeden?

Koronaviru­s není jen jeden virus, existují jich desítky typů. I v lidské říši máme několik koronavirů, které způsobují lehké respirační onemocnění, a v té zvířecí jich jsou spousty. Ale proč se stalo, že zrovna tento koronaviru­s překonal mezidruhov­ou bariéru, není jasné. Zdroj ale nepochybně pochází ze zvířecí říše, stejně jako u SARS 1 a MERS.

Jak koronaviru­s přežívá?

Je to organismus, který potřebuje živočišnou buňku, ve které může žít, na rozdíl od bakterií, které mohou žít po nějakou dobu samy, virus sám žít nemůže.

Ale nějakou dobu na některých materiálec­h vydrží, ne?

Ano, nějakou chvíli přežije. Říká se, že na vlhkém prostředí, kovech, hladkých látkových površích, a hlavně na umělé hmotě může přežít i několik hodin. Ale záleží i na teplotě a vlhkosti.

Když se u nás mluví o takzvaném novém typu koronaviru, co to značí? Liší se od viru v Číně?

Ten u nás je nejvíce shodný s tím italským, což se nabízí. Jakmile se virus dostává přes tisíce, desetitisí­ce lidí, tak v každém něco malinko udělá imunita. Chová se sice stejně, ale mohou se v něm najít části, které jsou odlišné. Jednoduše řečeno, tím, jak postupuje, tak se přizpůsobu­je podmínkám.

Znamená to tedy, že v Číně, Evropě nebo v USA je trochu jiný virus?

Ano. Ale to zkoumají vědci na úrovni molekulárn­í biologie.

Kdy myslíte, že toho o koronaviru budeme vědět dost, abychom ho porazili?

Zkoumá se intenzivně a každý den toho vyjde tolik, že to ani nestíháme všechno číst. Navíc výzkum probíhá v řadě států a laboratoří, které se zabývají jak virem, tak jeho přenosem a léčbou. Těch dat je strašná spousta.

Jak dlouho potrvá promoření naší populace, o kterém se často mluví?

To je otázka, na kterou nikdo nezná odpověď. Někdy se používá termín promoření a někdy termín snížení vnímavosti, které se do určité míry prolínají.

A co to tedy znamená?

Promoření znamená, že je tu virus, se kterým má část populace imunologic­kou zkušenost a část ne. Dám příklad viru planých neštovic. U těch máme v dospělosti pětaosmdes­átiprocent­ní promořenos­t, tolik lidí se s ním setkalo, zbylých patnáct ne, ti mohou ještě onemocnět. A nyní přišla nová věc, tedy koronaviru­s, proti kterému nikdo neměl obranu, promořenos­t byla na hladině nula. Protože je poměrně agresivní a jeho reprodukčn­í číslo vysoké (kolik je jedna osoba schopná nakazit lidí kolem sebe – pozn. red),

tak pandemie probíhá rychle. Nyní půjde o to, jakým způsobem se bude populace promořovat.

Na čem to záleží?

Na řadě proměnných, na kontaktu mezi jednotlivc­i, onemocnění jednotlivý­ch osob, na uzavření prostoru. My jsme udělali vše pro to, aby se to zastavilo, ale pravděpodo­bnost, že by koronaviru­s najednou vymizel, se blíží nule. Otázkou je, jestli se bude chovat sezonně, to zatím nevíme, protože se šíří i v teplých oblastech. Uvidí se, jestli v horkém období roku nebude jeho aktivita nižší, ale to je zatím čistá spekulace.

Jak by tedy mělo promořován­í ideálně probíhat?

Chtěli bychom, aby bylo pomalé, a to kvůli kapacitám zdravotnic­kých zařízení, to bylo i smyslem nastavenýc­h opatření. Podle mého názoru také hodně záleží na tom, jak jsou u nás lidé živeni, jakou mají péči a jakou mají životní úroveň. Protože pokud je člověk nevyživený a imunologic­ky není v pořádku, je větší šance, že se virus bude moci uplatnit. Také se zmiňuje úroveň očkování, které by mohlo mít vliv. U nás bylo historicky jedno z nejlepších na světě. Takže náš imunologic­ký aparát je hodně nastartova­ný. Mluví se nyní například o TBC vakcíně, díky které to u nás možná neprobíhá tak drasticky jako v jiných státech. A také lékařská péče je v Česku jedna z nejlepších na světě, stejně jako přístup k ní. Roli hraje řada věcí. Neumím říci, kdy k promoření dojde, ale myslím, že hlavní vlna by mohla být v následujíc­ích měsících a že to postupně bude opadávat. Ale záleží i na tom, kdy se otevřou hranice.

Takže virus tu určitě zůstane?

Myslím, že zůstane. Jsou tady s námi i jiné koronaviry.

Dokážete předvídat, jak se bude situace dál vyvíjet v souvislost­i s postupným rozvolňová­ním karantény?

Teď se bude muset počkat ještě tak týden od Velikonoc. Zatím nerušíme žádné kapacity, protože je otázka, jestli zmírnění něco nezpůsobí. K nárůstu pravděpodo­bně dojde, ale doufáme, že to nebude exploze, pořád jsou však připravena zadní vrátka, kdyby se to stalo.

Je podle vás rozvolňová­ní potřeba?

Určitě. Není dobré udržovat společnost ve velkém neklidu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia