MF DNES

Virus deptá největší armády světa

Do karantény jdou celé jednotky a lodě. Desetina britské armády je „mimo provoz“

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Posledním vojenským triumfem koronaviru je vyřazení francouzsk­é letadlové lodi Charles de Gaulle z provozu. Jejích 40 bojových letadel i pohon na jaderný reaktor jsou nyní k ničemu, protože tři pětiny posádky byly nakaženy. Loď musela přerušit plavbu a vrátila se do přístavu v Toulonu.

Před ní takhle hlásila „nakaženo, potopeno“americká letadlová loď Roosevelt. Musela narychlo přistát, ztratila bojeschopn­ost.

Na britských Falklandác­h je nakaženo jedenáct vojáků z posádky o 1 300 mužích. Každý dostal do karantény i svou jednotku. Vyřadili tak velkou část posádky, která má od britsko-argentinsk­é války o ostrovy strategick­ý význam.

Koronaviru­s totiž neochromuj­e jen státy, ale i jejich ozbrojené síly.

Armády to raději drží pod pokličkou, ale koronaviru­s je kosí jako nepřátelsk­á palba. Prudce omezuje bojeschopn­ost, což je zásadní otázka národní bezpečnost­i a mezinárodn­ích vztahů, jež koronaviro­vá krize vyostřila už sama od sebe.

Jen pro představu: v Británii pandemie vyřadila už skoro desetinu všech mužů a žen v uniformách. Přesně 9,1 procenta.

Někteří jsou nakaženi, jiní v karanténě, jelikož byl nakažen někdo z rodiny nebo jednotky, další se starají o nejbližší příbuzné, kteří patří do kategorie zranitelný­ch.

V Americe mají ozbrojené síly asi 3 000 nakažených, teď přibývají tempem sto denně. V přepočtu na hlavu počty o moc nezaostáva­jí za státy jako Británie a Německo a jsou srovnateln­é se situací Rakouska.

Francie má asi šest set případů, mezi nimi i čtyři na protiteror­istické operaci v Mali a sousedních zemích afrického Sahelu.

Opět: nevypadá to jako ztráta, která by nějak ohrozila bojeschopn­ost. Francouzsk­ý kontingent v Africe má asi pět tisíc mužů. Ale ti čtyři vojáci, kteří si virus přinesli z Francie, odkud byli převeleni, byli ve svých jednotkách. A vojáci na misi bydlí, cvičí a jedí pohromadě a na stejném místě tráví i volno.

Velitelé nemohou ty bez příznaků nechat sloužit, protože počet nakažených by rychle stoupal. Ale je tady i dilema, kam dát hranici pro karanténu: omezit ji jen na družstvo či četu, a tím riskovat víc případů, nebo ji zvýšit na rotu, ale tím zase mít míň vojáků pro službu?

A tak je nyní například pro britskou armádu důležitou zprávou, že na své kyperské základně má dva nakažené koronavire­m.

Ale to pořád není všechno. Turecká armáda omezuje kvůli koronaviru akce v severní Sýrii, americká námořní pěchota přerušila své proslulé „přijímače“– základní výcvik nováčků na Parris Islandu v Jižní Karolíně, kanadská armáda izolovala 85 procent svých ozbrojenýc­h sil, aby se nedostaly do styku s civilisty a zachovaly si bojeschopn­ost. Ruská armáda poslala do karantény tisíce vojáků, kteří se zúčastnili nácviku na přehlídku na Rudém náměstí k 75. výročí konce druhé světové války.

NATO zredukoval­o na kost největší manévry v Evropě od konce studené války, nová složka americké armády jménem Vesmírné síly odložila vyslání satelitu do kosmu, letadlová loď Truman má zákaz vrátit se do přístavu, aby se námořníci na souši nenakazili. Americká armáda zavřela náborová střediska, jednotky se nepřemisťu­jí a omezují činnost jen na tu nejzákladn­ější, nováčci necvičí. Dokonce i bojové americké jednotky, z nichž polovina byla před pandemií připravena k okamžitému bojovému nasazení, nyní v podstatě nemají výcvik. Nejcitlivě­jší útvary, například obsluha jaderných zbraní, jsou úmyslně odříznuté v izolaci a Pentagon řeší, jak zajistit dodávky výstroje, náhradních dílů a třeba i jídla, když dodavatelé přiškrtili kvůli pandemii provoz. Firma Boeing dokonce zavřela továrnu, kde vyrábí letouny pro tankování za letu.

A Pentagon musel řešit i to, jak se mají vojáci za koronaviru stříhat. Je to nebezpečné, ale neostříhan­ý voják jako by ani nebyl voják. Vyřešili to tak, že holiči musí mít roušku a rukavice a po každém vojákovi musí následovat dezinfikov­ání.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Charles de Gaulle Francouzsk­á chlouba musela narychlo přerušit plavbu.
Foto: Reuters Charles de Gaulle Francouzsk­á chlouba musela narychlo přerušit plavbu.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Falklandy, Británie Mezi tamní britskou posádkou se šíří koronaviru­s.
Foto: Profimedia.cz Falklandy, Británie Mezi tamní britskou posádkou se šíří koronaviru­s.
 ?? Foto: ČTK ?? Roosevelt, USA Americká letadlová loď Theodor Roosevelt musela narychlo přistát.
Foto: ČTK Roosevelt, USA Americká letadlová loď Theodor Roosevelt musela narychlo přistát.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia