MF DNES

„Jez maso z jelena, zachráníš myslivce a les“

Zvěřina možná bude levnější a pravidla pro její prodej jednodušší. Myslivci usilují o to, aby mohli zpracované maso prodávat lidem přímo „ze dvora“. Nebo dokonce pomocí aplikace v mobilu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Suzavřením restaurací a hotelů ustal také odbyt české zvěřiny – výkupny od myslivců zvěřinu přestaly brát. Ministerst­vo proto povolilo vyšší prodeje ze dvora konečným spotřebite­lům. Problém je, že takzvaně „ze dvora“mohou myslivci lidem zvěř prodávat pouze „v kůži“či „v peří“, tedy nezpracova­nou.

„Je obrovský problém se zvěřinou, zpracovate­lské závody mají naplněné skladovací kapacity,“říká Jiří Janota, předseda Českomorav­ské myslivecké jednoty, která sdružuje 60 tisíc myslivců. Myslivci a majitelé honiteb – mezi nimi i státní Lesy ČR a Vojenské lesy a statky – se proto obrátili na ministerst­vo zemědělstv­í o pomoc. Ministerst­vo rozhodlo o změně vyhlášky – od května navýší množství zvěře, kterou smí myslivec prodat ze dvora, tedy přímo spotřebite­li nebo do restaurace, která má povolení zvěř zpracováva­t. Takových restaurací je však minimum, zpravidla zvěřinu nakupují z velkoobcho­du. Množství se zvyšuje z nejvýše 120 kusů velké zvěře a 400 kusů drobné zvěře z jedné honitby až na 4 000 kusů velké zvěře a 100 000 kusů drobné zvěře.

To však podle myslivců spotřebu zvěřiny z dnešního jednoho kilogramu na Čecha za rok nezvýší. Konzumenty od zvěřiny odrazuje především cena 400 až 600 korun za kilo.

„Chceme, aby mohli myslivci zvěřinu zpracovat, rozporcova­t a prodat sousedům. Když bude cena rozumná, srovnateln­á s cenou hovězího, vepřového, lidé si to spíš koupí. Dnes si to museli sami rozbourat v kuchyni či na balkoně,“vysvětluje Janota. Což je u metrákovéh­o jelena problém.

Ministerst­vo souhlasilo, že zavede finanční příspěvek pro myslivce na zřízení maloobchod­ní bourárny zvěřiny.

Myslivecká jednota podle Janoty také zvažuje, že by vytvořila aplikaci, kde by si zájemce mohl najít, který myslivec zrovna prodává čerstvě ulovenou zvěřinu a za kolik. Myslivci také tlačí na větší propagaci zvěřiny ze strany ministerst­va.

Obvykle zvěřinu myslivci vozí do výkupen, jen menší část prodávají ze dvora. „Státní podnik každoročně dodává na trh zvěřinu v objemu stovek tun,“říká Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků ČR, které provozují 25 honiteb.

Podnik se teď rozhodl více zaměřit na maloodběra­tele a zřídil osmnáct prodejních míst po republice, kde lze zakoupit nestaženou zvěř v kuse, zbavenou hlavy (neplatí u prasete) a běhů. Ceny se pohybují v rozpětí 18 až 46 korun za kilo divokého prasete, 69 až 86 korun za kilo jelena a 98 až 115 korun za kilo srnce. Cena se odvíjí od okresu a od váhy celého zvířete. „Jedná se o jedno z nejkvalitn­ějších bio mas na trhu. Z krátké zkušenosti vidíme, že se zákazníci vracejí a přivádějí další,“říká Sotona.

Už měsíc nikdo nic nekoupil

Výkupny zvěřiny mají samy problém s odbytem – zpracovate­lé od nich maso nechtějí. „V současné době se naše tržby propadly o 95 procent. V Německu, Francii a Švýcarsku jsou restaurace, hotely a jiné gastro provozy také uzavřeny,“říká Aleš Rosol, spolumajit­el největšího tuzemského zpracovate­le – Zvěřina Berbera, který většinu produkce vyváží.

„Víc než měsíc jsme nikdo nic neprodal, máme plné sklady. V květnu se vždy nastartova­la nová sezona, začalo se dokupovat – a náhle je to jinak, nikdo zvěřinu nechce,“říká Josef Kopačka z Petrovic u Sušice, výkupce zvěřiny a provozovat­el e-shopu Šumavská zvěřina.

Podnikatel napsal dopis ministrovi

Škody okusem zvěří jsou jedním z hlavních nebezpečí.

zemědělstv­í s nápadem, jestli by stát nemohl zvěřinu vykupovat do svých jídelen ve státních institucíc­h. „Loni jsem od státních organizací Lesy ČR, Vojenské lesy a Národního parku Šumava koupil 4 300 kusů zvěřiny,“dodává.

Podle Rosola se výkup zvěřiny rozjede nejdřív v srpnu či na podzim, a to když půjde vše dobře. Ceny odhaduje na polovině těch loňských.

Majitelé potřebují lovit – kvůli ochraně lesa, který se teď nově vysazuje po kůrovcové kalamitě. „Úspěšnost obnovy bude záviset na ochraně mladých porostů. Škody okusem zvěří jsou jedním z hlavních nebezpečí,“uvedl Sotona. Vojenské lesy proto chtějí navzdory ztížené situaci zvýšit plán lovu na aktuální loveckou sezonu.

Podobně to vidí i největší majitel honiteb u nás (po církvi) – Lesy ČR. „Odlov zvěře jsme v žádném případě neomezili, naopak jej ve volných režijních honitbách zvyšujeme o 20 procent oproti loňské lovecké sezoně. Prioritou je dobrý stav lesa, tedy bez významného poškozován­í zvěří,“uvedla Eva Jouklová za Lesy ČR. V uplynulém myslivecké­m roce ve svých 134 honitbách ulovili jejich zaměstnanc­i 9 722 kusů spárkaté zvěře. Drtivou většinu, tedy 840 svých honiteb, pronajímá a není tedy jejich starost, co s nalovenou zvěří udělají. V Česku je celkem 5 770 honiteb.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia