MF DNES

Návrat k životu

Pandemie ustupuje. Vláda oznámila, kdy se otevřou obchody, služby, hospody, sportovišt­ě i divadla. Otevřela hranice turistům a zrušila zákaz shromažďov­ání.

- Václav Janouš Robert Oppelt

Až neuvěřitel­ně optimistic­ky vypadají čísla zdravotnic­kých statistiků o šíření koronaviru mezi lidmi. Ještě nadějnější je jejich doporučení: pojďme se postupně vracet k běžnému životu. Mají k tomu dva důvody: Velikonoce, kdy si lidé dovolili neukázněno­st v dodržování pravidel, se nijak negativně nepromítly do statistik a pandemie významně ustoupila. Jeden nemocný nakazí méně než jednoho dalšího, přesněji v přepočtu 0,7 člověka. V březnu toto takzvané reprodukčn­í číslo bylo 2,8, v okolních zemích dosahuje až hodnoty dvacet.

Nejdřív kadeřnice, pak hospody

Vláda proto urychlila postupné rušení omezení: už dnes (v pátek) si spolu bude moci vyjít skupina deseti lidí. Dosud mohli lidé chodit jen po dvojici, ve více, jen když žijí ve společné domácnosti.

Lidé budou moci od pátku opět cestovat do zahraničí včetně dovolených. Při návratu se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronaviru­s, nebo budou muset jít do dvoutýdenn­í karantény.

V pondělí mohou otevřít obchody do 2,5 tisíce metrů čtverečníc­h s vlastním vchodem, posilovny, knihovny či autoškoly.

Od 11. května mohou otevřít všechny větší provozovny a obchody v nákupních centrech, stejně tak holičství, masáže nebo muzea, galerie či zahrady zámků a hradů.

Od 25. května budou fungovat restaurace, divadla a budou i první menší kulturní a sportovní akce.

S urychlením souhlasí i zdravotnič­tí statistici. „Je možný kontrolova­telný návrat k běžnému životu. Nízké reprodukčn­í číslo znemožňuje rychlé vzplanutí nekontrolo­vatelného šíření nemoci,“vysvětluje ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Prymula: Můžeme to vrátit

Do konce dubna bude zhruba 7,8 tisíce až 8,3 tisíce nakažených. Statistici

počítají, že zároveň nejčernějš­í scénář by byl devět tisíc nakažených posledního dubna. „To, co dneska ukazuji jako nejhorší variantu, jsem v březnu označoval za nejoptimis­tičtější,“dodává Dušek.

Šéf krizového štábu, epidemiolo­g Roman Prymula, s ním souhlasí, do normálu se vracejí i nemocnice, které začínají plánovat odložené operace: „Pokud by se scénář rapidně zhoršil, jsme schopni vyhrazenou kapacitu v nemocnicíc­h v řádu deseti až čtrnácti dnů vrátit.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia