MF DNES

Velký návrat vojáka Haška

-

Zmatky do toho, kdy otevřou obchody nebo dokdy se budou nosit roušky, vnesl včera před jednáním vlády soud, který s účinností od 27. dubna zrušil opatření omezující volný pohyb, služby a maloobchod. Vadilo mu, že nařízení nebyla vydána v režimu krizového zákona, ale kompetence v březnu přešly na ministerst­vo zdravotnic­tví, které se řídí zákonem o ochraně veřejného zdraví.

„Budeme hledat řešení, abychom vyhověli soudu a zachovali opatření, která jsou klíčová pro zamezení šíření epidemie,“uvedl v reakci ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Vláda vyhověla soudu

Premiér Andrej Babiš MF DNES řekl, že rozhodnutí soudu respektuje, ale přijde mu absurdní. „Nechápu, že soud ruší opatření vlády, která zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů a díky kterým jsme epidemii tak úspěšně zvládli,“prohlásil premiér Babiš.

Vláda soudu včera pozdě večer nakonec vyhověla, restriktiv­ní opatření přijala znovu – tentokrát podle krizového zákona.

A v souvislost­i s tím navíc oznámila, že dnes (v pátek) požádá Poslanecko­u sněmovnu o prodloužen­í krizového stavu, který jí umožní pružněji reagovat na případný nežádoucí vývoj epidemie.

Jednou z posledních novinek, na které se včera ministři usnesli, je otevření vysokých škol pro všechny studenty. Od tohoto pondělí byly vysoké školy otevřené v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Mělo to přinést možnost konat individuál­ní konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózníc­h zkoušek.

„V krizovém opatření se od 27. dubna umožňuje účast ve všech ročnících vysokých škol, už to není pouze ten poslední, jak to bylo definováno původně,“řekl po nočním jednání vlády ministr Vojtěch.

Základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy jsou kvůli nemoci covid-19 od 11. března zavřené do odvolání. S využitím ČTK

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Dlouhá žízeň Lidé by si znovu mohli v hospodě přiťuknout 25. května.
Foto: Shuttersto­ck Dlouhá žízeň Lidé by si znovu mohli v hospodě přiťuknout 25. května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia