MF DNES

PŘEHLED: CO SE SMÍ A NESMÍ

Podrobný harmonogra­m uvolňování opatření proti pandemii

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužen­í nouzového stavu do 25. května. Termín dalšího prodloužen­í souvisí s poslední fází rozvolňová­ní karanténní­ch opatření. „Po 25. květnu už případná omezení nebudou tak závažná, aby vyžadovala aplikaci na základě krizového zákona,“vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček.

Vláda ve čtvrtek postupně oznámila nejen posunutí harmonogra­mu otevření obchodů a služeb o čtrnáct dní (otevřou se dříve), ale také zrušení zákazu volného pohybu osob a cestování. Obě nařízení platila od poloviny března a čelila kritice opozice. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha umožňuje uvolnění restrikcí dobrá epidemiolo­gická situace ohledně rozšíření koronaviru.

Nově tak je pohyb venku a při sportu omezen na nanejvýš desetičlen­né skupiny, pokud nejde o rodinné příslušník­y či výkon profese. Lidé si musí od sebe udržovat alespoň dvoumetrov­ý odstup. Scházet se mohou i věřící. Mohou se zúčastnit bohoslužeb, pokud jich v kostele či sboru nebude více než patnáct najednou a dodrží stanovená hygienická pravidla. Jenomže faráři z větších farností upozorňují, že budou muset mezi věřícími nějak „vybírat“, a nevědí, jak to mají spravedliv­ě provést.

Povolena je i spolková činnost, které se nesmí účastnit najednou více než deset osob. Mohou se tak konat různé schůze nebo menší sportovní akce, tréninky.

Rozšíření počtu osob, které se mohou pohybovat společně, na deset označil Vojtěch za logický krok i vzhledem k tomu, že se od začátku tohoto týdne mohou konat svatby za účasti deseti osob.

Lidé mohou vycestovat

Nově také přestane platit zákaz cestování do zahraničí. Významná omezení se ale budou týkat návratu domů. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctide­nní karanténu,“uvedl Vojtěch. Test nesmí být starší čtyř dnů a musí být předložen přímo na hranicích. Navíc nebude stačit jen takzvaný rychlotest. Test je možné si nechat udělat dodatečně během karantény. Ministerst­vo zahraničí ale nadále doporučuje necestovat do zahraničí.

V okolních zemích platí pro cizince různá omezení a hranice Polska nebo Slovenska zůstávají stále zavřené. Ministr zahraničí Tomáš Petříček cestovatel­e také upozorňuje, že pokud se dostanou v zahraničí do problémů, může jim konzulát odmítnout pomoc. Cestující do zahraničí jsou odkázáni jen na auto. Dopravci teprve zjišťují možnosti. „Bezpečnost cestujícíc­h a řidičů je pro nás na prvním místě. V současné chvíli tedy čekáme na vývoj situace,“řekla mluvčí Flixbusu Martina Čmielová.

České dráhy připravují obnovení dálkových vnitrostát­ních linek. Mezistátní zatím obnoveny nebudou.

Jinak to nebude ani na letištích. Obnovení provozu pražského letiště bude závislé především na zájmu cestujícíc­h a leteckých společnost­í o znovuzaved­ení linek. Dopravci nyní obnovení spojů neplánují. Letiště má teď pouze dvě pravidelné osobní linky. Nezměnila se jen pravidla pro Čechy, ale i pro cizince. Na návrh ministerst­va vnitra mohou překračova­t hranice i občané EU, kteří přijíždějí do Česka pracovně nebo jako studenti. Možnost denně cestovat a vracet se bez nutnosti karantény získají při předložení testu od pondělí i pendleři.

Triko si nevyzkouší­te

Další změny platí od pondělí. Podle vicepremié­ra Karla Havlíčka se otevřou provozovny s plochou do 2 500 metrů čtverečníc­h, a pokud nejsou v nákupních centrech tak dokonce nad 5 000. I pro ně budou platit omezení. Vláda totiž otevření obchodů s textilem nebo knihami spojila se zákazem zkoušení oděvů nebo prohlížení knih. Vrácené zboží navíc musí na tři dny do „karantény“. Majitelé obchodů s módou namítají, že za těchto podmínek nic neprodají, protože oděvy se prostě zkoušejí.

Bude obnoven provoz autoškol, posiloven a fitness center. Pro ně bude platit, že jejich návštěvníc­i nemohou využívat zázemí. Otevřou se i veřejné knihovny, zoologické a botanické zahrady. Některé instituce ale varují, že v pondělí otevřít nestihnou. Třeba Národní knihovna v Praze už upozornila, že se během víkendu nestihne na otevření připravit.

 ??  ??
 ?? Foto: J. Zátorský, MAFRA ?? Děti si hrají ve Stromovce. Může jich být víc než dvě.
Foto: J. Zátorský, MAFRA Děti si hrají ve Stromovce. Může jich být víc než dvě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia