MF DNES

Scéna: pan Spejbl slaví sto let

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Je to k neuvěření, ale ten lidový mudrlant ve fraku a dřevácích, vzorně (tedy jak kdy) se starající o synka Hurvínka, slaví sté narozeniny. Na jeho počest vychází deska Ať žije Spejbl! – najdeme na ní jedenáct skečů, scének a dialogů z pera a úst všech „dabérů“, kteří Josefu Spejblovi a jeho synátorovi – mimochodem, došlo vám někdy, že řádné občanské Hurvínkovo jméno zní Hurvín Spejbl – propůjčili hlas. Tedy Josef Skupa, zakladatel a autor, jeho následovní­k Miloš Kirschner, jehož si Skupa osobně vyhlédl a v roce 1956 veřejnou listinou jmenoval svým nástupcem.

Podobně si počínal i Kirschner, když si vychoval svého pokračovat­ele Martina Kláska. Nejnověji mluví

Spejbl s Hurvínkem hlasem Ondřeje Lázňovskéh­o, který se poprvé představuj­e právě na tomto CD.

Jde o skeče Novoroční přání a Hlas pro Spejbla a Hurvínka. Prvně zmíněný výstup, kde se oslavenec Spejbl „upraví“domácím vaječným koňakem, dává vzpomenout na památnou nahrávku Hurvínek a drak z pera Františka Nepila, která se řadí k tomu nejlepšímu z dílny S+H.

Dále jsou na albu památné Užovky (tak ty, dítě, pojídáš hady?), Ranní tělocvik u Spejblů, kde se hlava rodiny projevuje trochu jako sukničkář. Tento jeho povahový rys, u Skupy zprvu hojně využívaný, vzal postupem času zasvé.

Z pana Spejbla se stal starostliv­ý vychovatel a jediná dáma, která ho zajímala, ovšem ryze platonicky, byla paní Kateřina Hovorková, tedy Mániččina bábinka.

Léty se změnil i humor dvojky. Hurvínek ubral sarkasmu a jízlivosti, který byl vlastní skupovském­u období, a pod vedením Kirschnera se kladl důraz na hrátky se slovy, s jejich významy, nekonečné řetězení absurdit a groteskní parodování situací vyplývajíc­ích z každodenní rutiny.

Nahrávka Ať žije Spejbl! krom známých kousků obsahuje i několik rarit, které potěší spejblovsk­é archiváře. Jde hlavně o dialog O lásce, v češtině poprvé vydaný, kde Spejbl Hurvínkovi vysvětluje, v čem spočívá tento cit. Skeč pochází z roku 1980 a po jeho poslechu je jasné, proč v té době nevyšel, nebo spíš asi nesměl vyjít. Dělat si legraci ze soudruhů Marxe a Engelse se nepromíjí ani dřevěným loutkám.

Další sběratelsk­ou perličkou je nový skeč Proč jste se tu ocitli z pera Martina Kláska, v němž Spejbl Hurvínkovi objasňuje jejich zrod.

Je to už sto let, ale Spejbl s Hurvínkem se vzpouzejí stárnutí. Jejich svérázný pohled na svět v sobě má něco nadčasovéh­o, co není spojené s žádnou konkrétní dobou. Ti dva budou svým svérázným způsobem bavit za každé společensk­é situace.

 ??  ??
 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Jubilant
Dřevěný taťulda baví lidi už celé století.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Jubilant Dřevěný taťulda baví lidi už celé století.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia