MF DNES

Části lidí náleží mzda za práci i náhrady

-

Nechat zaměstnanc­e doma a platit jim, protože firma dočasně nevyrábí, neznamená, že je nelze nárazově povolat do práce. MF DNES přináší návod, jak to dělat správně a neztratit nárok na příspěvky z programu Antivirus.

Být za peníze doma „na překážkách“, protože firma omezila fungování, neznamená pro zaměstnanc­e dovolenou. „Zaměstnanc­e lze kdykoli povolat zpět k výkonu práce, pokud ji pro něj zaměstnava­tel opět bude mít,“říká právnička Klára Valentová z právní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Firma člověku musí dát vědět v dostatečné­m předstihu, aby byl schopen dorazit. Období doma a v práci se mohou střídat. Za dny, kdy je člověk v práci, dostane mzdu, za dny, kdy je doma – náhradu mzdy. Ta se liší podle toho, z jakého důvodu nemá firma pro člověka práci (viz box Firmy). Stát ale přispěje jen na odměnu za období, kdy je zaměstnane­c doma. „Je tedy nutné důsledně vést evidenci pracovní doby,“dodává Valentová.

Třeba hospodští po uzavření (14. března) netušili, zda nějaké příspěvky dostanou. „Pokud provozovat­el nechal všechny zaměstnanc­e v práci, i když byl výkon provozovny jen 60 procent oproti normálnímu stavu (výdej z okýnka), musí jim vyplatit mzdu v plné výši,“míní Pavel Juřička, advokát Taylor Wessing ČR. (jvl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia