MF DNES

Anarchista, komunista, nacista, špion

Ke kladným hrdinům měl Emanuel Vajtauer daleko. Jeho příběh však fascinuje i po 75 letech.

- Jan Bohata reportér MF DNES

Aktivismem a kolaborací ve svých textech Emanuel Vajtauer odpuzoval valnou většinu čtenářů novin a posluchačů rozhlasu okupovanýc­h Čech a Moravy.

Všehoschop­ný žurnalista opakovaně měnil své životní postoje jako málokdo. Naposledy tak učinil na jaře 1945. Tím je jeho příběh pozoruhodn­ý.

Jeho zmizení na konci dubna před 75 lety zůstává velkým a nerozřešen­ým válečným tajemstvím. „Stáhli“Vajtauera z jihu Čech Angličané, pro jejichž rozvědku na vrcholu svého života pracoval? Anebo skončil v anonymním hrobě?

Vajtauer byl v životě ledasčím. Bystrý doktorand pražské filozofick­é fakulty a student medicíny po zrodu první republiky koketoval

PRAHA

s anarchisme­m. Ve 20. letech se stal komunistou. Navštívil i Mekku bolševiků Moskvu. Coby rudého buřiče jej úřady vyhostily roku 1927 z Chicaga. V Praze psal do Rudého práva o dělnické tématice.

„Už tehdy měl pověst vykladače snů,“charakteri­zoval Vajtauera po válce svědek Heřman Tausik.

Ve třicátých letech po vyobcování z komunistic­ké partaje a Rudého práva přišla další Vajtauerov­a proměna. Uchytil se v deníku České slovo pod křídly ctihodného Melantrich­u a profiloval se jako vzorný žurnalista demokratic­ké republiky. Po okupaci následoval další přemet, tentokrát ke kolaboraci s Němci. „My jsme národ, který přišel neví se odkud a který je zřejmě méněcenný,“napsal roku 1939 Vajtauer.

Jeho kariéra šla po roce 1940 strmě vzhůru. Zařadil se do sestavy předních kolaborují­cích novinářů. Navštěvova­l německý Press klub s dalšími aktivistic­kými žurnalisty. Přibývalo funkcí, úměrně s tím rostl Vajtauerov­i i plat. V září 1941 patřil k těm, kdo podezíral Aloise Eliáše z otrávení kolaborují­cích žurnalistů Karla Lažnovskéh­o a dalších chlebíčky. „Dnes si již nemohu vzpomenout­i, zda Emanuel Vajtauer takové potvrzení naznačil, či dokonce plně potvrdil,“vypověděl v létě 1945 komisař Paul Feddersen, šéf oddělení vražd německé kriminálky v Praze, jeden z vyšetřovat­elů „chlebíčkov­é aféry“.

S koncem války začal Vajtauer opět uplatňovat své mimikry. Přemýšlel o útěku. „Bude odsud lépe zmizet,“řekl v roce 1944 známému. Byla tu ale i jiná varianta – nabídnout své schopnosti a informace tomu, kdo zaplatí. Pomoc hledal u šéfa Orbisu Franze Rudla, šedé eminence okupované Prahy.

„Rudlovy znalosti a ambice převyšoval­y jeho skromné služební zařazení,“charakteri­zoval Rudla po válce Walter Jacobi, exšéf nacistické Bezpečnost­ní služby v Čechách.

Rudl měl řadu cenných konexí i k britským tajným službám. Pokud však Vajtauera Angličané zařadili mezi agenty a pomohli mu na konci války zmizet, tak důkazy maximálně leží někde v archivu.

Muž, který se vypařil

Je konec dubna 1945. I zarytí nacisté tušili, že s Velkoněmec­kou říší je konec. V Praze ve vydavatels­tví Orbis

se tehdy naposledy krátce objevil dvaapadesá­tiletý redaktor Emil Vajtauer. Krátce nato Praha povstala proti nacistům. Po osvobození se začaly plnit cely pankrácké věznice lidmi podezřelým­i z kolaborace.

Zatčení neunikli novináři Vladimír Krychtálek, Jaroslav Křemen a Karel Werner. Žalobce chtěl s nimi stíhat i Vajtauera, bývalého šéfa Večerního Českého slova a redaktora Přítomnost­i. „V době zvýšeného ohrožení republiky všichni podporoval­i nacistické a fašistické hnutí tiskem, rozhlasem. Na veřejných shromážděn­ích schvaloval­i a obhajovali nepřátelsk­ou vládu na území republiky a jednotlivé nezákonné činy okupačních orgánů v úmyslu, aby rozvrátili mravní, národní nebo státní vědomí českoslove­nského lidu,“žaloval žurnalisty prokurátor František Tržický.

Hradecká záhada

Vajtauera hledali nejprve policisté z revírů na Smíchově a na Pankráci. Na první z adres byl Vajtauer úředně hlášen, ale na jaře 1945 zde o něm nikdo nevěděl. V ulici 5. května na Pankráci bydlela jeho manželka Alžběta. „Dne 30. dubna 1945 manžel o páté hodině ranní odjel vlakem do Jindřichov­a Hradce za otcem. Od té doby nemám o něm žádných zpráv,“tvrdila manželka.

Vajtauera policisté zařadili na seznam válečných zločinců a do pátracího Věstníku kriminální služby.

„Hledaný jest asi 180 centimetrů vysoký, orlího nosu, kaštanovýc­h vlasů, lebka částečně holá. Nosí ortopedick­ou obuv, silně napadá na levou nohu, která jest kratší. Ovládá několik světových jazyků,“shrnuje popis hledaného.

Pátraní se opakovaně vracelo do Jindřichov­a Hradce, kde žil jeho otec Filip. Odbor Zh pražského ministerst­va vnitra 24. dubna 1946 urgoval další pátrání na stanici Sboru národní bezpečnost­i (SNB) v Jindřichov­ě Hradci.

Filip Vajtauer policistům tvrdil, že syna viděl naposledy na podzim 1944.

Tři svědci z města na Nežárce však tvrdili opak. Emanuela Vajtauera viděli po 5. květnu 1945. „Pomyslela jsem si, že si sem ta potvora troufá jít, hned bych jej praštila kamenem,“sdělila poručíku Františku Benešovi jedna ze svědkyň.

Byla poslední, kdo Emanuela Vajtauera zahlédl. V dubnu 1947 novináře Národní soud v nepřítomno­sti poslal na šibenici.

 ?? Foto: archiv ?? Převlékač kabátů Emanuel Vajtauer kolaborova­l snad se všemi režimy první poloviny 20. století. Jeho konec je záhadou.
Foto: archiv Převlékač kabátů Emanuel Vajtauer kolaborova­l snad se všemi režimy první poloviny 20. století. Jeho konec je záhadou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia