MF DNES

Kalamita před 40 lety: půl metru sněhu za Prahou

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Slunečné dny, teploty přes dvacet stupňů, tak vypadá počasí v těchto dnech. Meteorolog­ové varují před suchem.

Těžko si představit, že před čtyřiceti lety v roce 1980 to vypadalo úplně jinak. České země se potýkaly s nečekaným návratem zimy.

Při přechodu tlakové níže přes naše území ve dnech 22. až 24. dubna 1980 zasypal západ země sníh, a to nejen na horách. Podle serveru

PRAHA

infomet.cz napadlo například na stanici Petrovice – Krásný Les v Krušných horách do rána 24. dubna 50 cm nového sněhu, ve stanici Hojsova Stráž na Šumavě 48 cm, v Orlických horách a na Moldavě v Krušných horách 40 cm.

Sníh hlásila polovina stanic

Sníh ale nenapadl jen na horách. Například na stanici Košetice u Pelhřimova napadlo za tento den 32 cm nového sněhu, ve středočesk­ém Ondřejově 25 cm. Ušetřeno nezůstalo ani hlavní město. Na Libuši naměřili meteorolog­ové 15 cm sněhu. „Nová sněhová pokrývka byla toho dne zjištěna na více než polovině meteorolog­ických stanic,“uvádí Pavel Jůza z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Na většině stanic podle něj dokonce sněžilo více dní po sobě, od 22. až do 24. dubna. „Na řadě stanic byla v těchto dnech naměřena největší celková sněhová pokrývka za celou zimu,“uvedl Jůza.

Na horách to podle něj není v tuto dobu tak překvapivé, ale v nížinách ano. Například na stanici Ondřejov (20 kilometrů jihovýchod­ně od Prahy) dosáhla 24. dubna sněhová pokrývka 43 centimetrů, zatímco v únoru tam ležely jen tři centimetry.

I letos se zima dvakrát vrátila a několik vln mrazů poničilo zejména kvetoucí ovocné stromy.

Před čtyřiceti lety ničil přírodu spíš sníh. Protože při panujících teplotách kolem nuly šlo zejména v nižších a středních polohách o těžký mokrý sníh, který způsobil velké škody zejména v lesích, kde polámal mnoho stromů. Škody tehdy napáchal i na elektrické­m vedení.

Zatímco dnes už by nejspíš meteorolog­ové dubnové závěje označili za důsledek „klimatický­ch změn“a možná by se ani moc nedivili, pro události z dubna 1980 platí jediné vysvětlení. Přechod tlakové níže.

 ?? Foto: Milujuprah­u.cz ?? Celá zima 1980 byla bílá, i když pak překvapil duben.
Foto: Milujuprah­u.cz Celá zima 1980 byla bílá, i když pak překvapil duben.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia