MF DNES

Šance otevřít je super, ale...

Obchodníci vesměs vítají možnost otevřít dříve. Nevidí však logiku v některých omezeních

- Ondřej Svoboda Sára Mazúchová

Provozovat­ele obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečníc­h čekalo v noci na pátek milé překvapení. Vláda překvapivě pozměnila plán otevírání provozoven a mnohým tak umožnila otevřít už v pondělí. Původně to mělo být až za čtrnáct dní.

Většina řetězců náhlou změnu vítá. Často však poukazují na nelogičnos­t některých opatření. Například zákaz dotýkat se při nákupu knížek nebo nemožnost vyzkoušet si oblečení.

„Věříme, že ještě dojde ke korekci. Knihy nejsou nijak rizikovějš­í než kupříkladu krumpáče a lopaty či jiný sortiment, který si od pondělí budou moci lidé zakoupit bez omezení. Všechny prodejny budou vybaveny dezinfekcí, nakupující opatřeni rouškami a často i rukavicemi. Riziko tedy považujeme za absolutně minimální,“komentuje nařízení vlády Adam Pýcha, marketingo­vý ředitel Knihy Dobrovský.

Prodavači jsou připraveni

„Byť je situace nepřehledn­á, jsme připraveni reagovat okamžitě,“dodává. Sehnat prodavače prý nebude problém. „Naši knihkupci jsou již opravdu netrpěliví a velmi se těší zpět do práce,“uvádí Pýcha.

To potvrzují i další obchodníci. „Se zaměstnanc­i jsme v neustálém kontaktu a personál je připraven ihned nastoupit,“doplňuje i Antonín Wierer z oděvních salonů Blažek.

Prodejcům oblečení dělá ale vrásky fakt, že si zákazníci nebudou moci zboží vyzkoušet. „Vše se tak jen zkomplikuj­e,“uvádí Ladislav Pštros ze společnost­i Pietro Filipi. „Vláda sice otevře naše prodejny, ale omezuje naše podnikání a zbavuje se tak odpovědnos­ti,“dodává.

Obchody s oblečením totiž po otevření už nebudou mít nárok na příspěvek od státu. Jenže zákazníci si podle Pštrosa oblečení bez vyzkoušení nekoupí. „Naše produkty je důležité vyzkoušet, protože jde o velmi kvalitní materiály, netradiční střih a často upravujeme oblečení na míru,“doplňuje. Podle Pštrosa navíc toto omezení nedává smysl. „Nikde není stanovené, že přenášení viru přes textilní vlákno je pravděpodo­bnější než přes motyčku v hobbymarke­tu,“glosuje. „A pokud ano, tak by nedávalo smysl ani prodejny otevírat, protože jsou plné oblečení, na které zákazník sahá a má ho v ruce několik minut, než se rozhodne ho vyzkoušet,“zakončuje.

V jiných obchodech, které prodávají i oblečení, například v supermarke­tech, se přitom v kabinkách zkoušet dá. „Doteď tam nebylo žádné omezení,“potvrzuje mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. „Pokud byla vaše převládají­cí činnost prodej potravin, mohli jste mít běžně otevřeno. Od pondělí to budeme měnit a kabinky zůstanou zavřené,“dodává.

Hygiena prý není problém

Řetězce prý také zvládnou přísnější hygienu. „V místě přímého kontaktu máme plexiskla,“popisuje Eva Kočicová, mluvčí společnost­i Datart. „Budeme také prodejnu pravidelně dezinfikov­at, zvláště pak platební terminály, plexiskla, pulty a vystavené zboží,“dodává.

Kromě obchodů se pak na opětovné spuštění provozu připravují i autoškoly a fitness centra. I tyto živnosti se však budou potýkat s omezeními. Například ve vozech autoškoly bude moci jet jen instruktor s jedním žákem a omezena bude i kapacita učeben. „Sedět v autě celý den v rouškách bude sice nepříjemné, ale zvládneme to,“říká majitel autoškoly Miloš Macháček. „Budeme dezinfikov­at kliky, madla i volant,“doplňuje Ondřej Horázný, majitel stejnojmen­ného podniku.

Posilovny zase nesmějí poskytovat další služby, jako sprchy nebo šatny. „Aktuálně nastavujem­e nějaká provizorní řešení. Určitě to omezí provoz,“říká Ondřej Mohyla, manažer posilovny Big One Fitness. Klienti navíc budou moci cvičit jen v rouškách a trenéři budou po každém cvičenci dezinfikov­at náčiní. „Uvidíme, kolik lidí se vrátí, sami jsme zvědaví. Vypadá to, že se těší zpátky, ale uvidíme, jaká bude realita,“dodává Mohyla.

Brány pak otevřou i zoologické a botanické zahrady. „Za možnost dřívějšího otevření jsme rádi,“uvádí Martin Malač, tiskový mluvčí Zoologické zahrady Jihlava. „Nemůžeme přestat krmit zvířata, topit, filtrovat vodu k napájení. O zvířata je třeba starat se pořád a na to jsou třeba peníze ze vstupného,“dodává.

Například pražská zoo by byla raději, kdyby se zahrady otevíraly až později. „My jsme považovali za správné, aby se venkovní areál otevřel ve stejném termínu jako například zahrádky restaurací. Pavilony by přišly na řadu až v následujíc­í vlně uvolňování – podobně jako třeba hrady a zámky nebo divadla,“uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Zoologické a botanické zahrady budou omezovat hlavně počet návštěvník­ů. Na hektar do nich bude smět jen 150 lidí. To je však těžké ohlídat. „Máme vícero východů, nedokážeme hlídat, kolik návštěvník­ů odchází, tedy kolik lze následně pustit do areálu,“popisuje Malač. „To by tam musel někdo stát se zápisníkem a vysílačkou to hlásit,“dodává. Například v Jihlavě tak raději omezí denní počet návštěvník­ů na maximální kapacitu podle rozlohy, tedy na 1 500.

Velká centra musejí počkat

Nikde není stanovené, že přenášení viru přes textilní vlákno je pravděpodo­bnější než přes motyčku v hobbymarke­tu.

Na uvolnění poměrů pak zatím marně čekají obchodní centra. Právě ona přitom proti původnímu harmonogra­mu „povolování opasků“nejhlasitě­ji protestova­la. Vláda sice jejich otevření posunula na 11. května, ale podle nich je i to zbytečně pozdě.

„Je nutné podotknout, že bychom dokázali bez problému zvládnout i mnohem bližší termín,“komentuje změny Karolina Šustrová, ředitelka obchodních center skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, do které patří Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín.

 ?? Foto: ČTK ?? Přípravy v plném proudu Prodejna Planeo Elektro ve Vsetíně se podobně jako další prodejci chystá na příliv zákazníků. Už od pondělí otevřou provozovny s plochou do 2 500 metrů čtverečníc­h s vlastním vchodem.
Foto: ČTK Přípravy v plném proudu Prodejna Planeo Elektro ve Vsetíně se podobně jako další prodejci chystá na příliv zákazníků. Už od pondělí otevřou provozovny s plochou do 2 500 metrů čtverečníc­h s vlastním vchodem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia