MF DNES

Singapur jásal brzy, teď zažívá druhou vlnu

Městský stát byl dlouho chválen, že má šíření koronaviru pod kontrolou. „Zapomněl“však na zahraniční dělníky

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Jak ukazuje nejnovější zkušenost Singapuru, nad koronavire­m nemusí být vyhráno, i když tomu zdánlivě všechno nasvědčuje. Tamní strategie byla dlouho považována za více než úspěšnou, nákaza se držela u dna a virus se zdál být zkrocen.

V posledních dnech však počet nových případů vyletěl raketově vzhůru.

Singapur, prosperují­cí městský stát na jihovýchod­ě Asie, od samého počátku udělal prakticky všechno správně. První případ nákazy tam zaznamenal­i 23. ledna, místní správa začala okamžitě sledovat kontakty každého nového pacienta a masivně testovat. Všichni „podezřelí“mířili do přísné karantény. Občanům zemí, v nichž se virus objevil, bylo uzavřeno singapursk­é letiště, jinak si však tamní život udržel zdání normality – podniky zůstaly otevřené a žádná plošná karanténa se nekonala.

Dlouho to vypadalo, že nemoc je pod kontrolou. Teď se však koronaviru­s jakoby utrhl ze řetězu. Počet infikovaný­ch se rychle zdvojnásob­il, včera se jednalo už o téměř 11 500 případů nákazy.

Slepé místo – zahraniční dělníci

Šestimilio­nový Singapur se tak z premianta zničehonic stal nejpostiže­nějším státem jihovýchod­ní Asie. Mělo to však své důvody.

Infekce začala řádit zejména v přeplněnýc­h ubytovnách, kde žijí dělníci z chudších států, kteří v Singapuru pracují. Problém byl, že zpočátku se tak dělo skrytě, aniž by si toho úřady všimly – o tyto lidi se totiž moc nestaraly, nebyli tedy ani zdaleka tolik testováni.

Singapur je přes svou pověst kultivovan­ého státu dlouhodobě závislý na práci více než milionu cizinců s nízkými mzdami. Právě oni budují tamní dechberouc­í mrakodrapy, drhnou podlahy a dřou v pulzujícím přístavu. Nyní se ukázalo, že tito lidé převážně z blízkových­odních zemí a chudých států jižní Asie, s poněkud volnějšími hygienický­mi standardy, se stali „slepou oblastí“jinak výkonného a dobře fungujícíh­o systému protivirov­ých opatření. Možná proto, že nejsou singapursk­ými občany.

„Ubytovny byly časovanou bombou, která čekala na explozi,“napsal singapursk­ý právník Tommy Koh. „Způsob, jakým Singapur zachází se svými nepostrada­telnými zahraniční­mi pracovníky, je hanebný,“dodal na svém Facebooku.

Úřady přitvrdily

Singapur, který měl vždycky sklony k poněkud drakonický­m pravidlům a policejním opatřením, po prudkém nárůstu nemoci z posledních dnů přitvrdil a zdání normality tamního života pomalu mizí. Nová pravidla jsou kombinován­a s tvrdými tresty za jejich porušení.

Úřady uzavřely školy a obyvatelé musejí povinně nosit na veřejnosti roušky. Stovky tisíc pracujícíc­h migrantů jsou v karanténě na svých stísněných ubytovnách, kde se však objevují stovky nových případů denně. Situace nicméně stále není nijak fatální. Díky silné vládě a dobře financovan­ému zdravotnic­tví má bohatý městský stát šanci dostat virus zpět pod kontrolu. Ukázalo se však velice zřetelně, že pokud se v systému nechají jakákoli nepokrytá místa, vede to k jeho narušení a veškeré úsilí přichází vniveč.

Ze současné situace v Singapuru plyne poučení i pro zbytek světa: Cokoli podcenit v boji s virem, nebo začít relaxovat příliš brzy, může přivodit potíže. Předčasné jásání se zkrátka nevyplácí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia