MF DNES

Boj proti koronaviru? Jen s plným břichem

Pět kilo nebo víc? Izraelci řeší, že až skončí epidemie, jejich přátelé je nepoznají.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

„Včera jsem odšroubova­l dvířka od ledničky. Už mi překážela.“Anebo „Co je nového? – Zase jsem jedl.“

To jsou některé z vtipů, jimiž se Izraelci poslední týdny bavili. Jíst a dívat se na televizi, které podle inzertní společnost­i Roim Konim stoupla sledovanos­t téměř dvojnásobn­ě, je prakticky jediné, co jim zbylo. Pokud tedy nepatří k těm, kdo mohou chodit do práce. I když tento týden vláda uvolnila přísná opatření a některé firmy mohou jet na 50 procent, stále je řada těch, kdo bojují s koronavire­m vysedávání­m před televizí a přeposílán­ím si vtipných videí. Pro příklad: v jednom z nich tlouštík dosedne do křesla, to se pod jeho vahou zhoupne a zboří půl domu. U toho je nápis: 81. den v karanténě.

„Zase mi narostlo břicho,“stěžuje si nám na sociální síti asi padesátile­tý Udi, který pracuje v IT. „Až korona (jinak se v Izraeli novému koronaviru neříká) skončí a zase se uvidíme, tak mě nepoznáte.“

Vedle toho, že Izraelci nesmí kvůli epidemii do fitness center a do přírody, tak se nesmí stýkat s lidmi, s nimiž nebydlí v jedné domácnosti. Většina Izraelců, i když ne všichni, bere doporučení úřadů vážně a nevídá se ani s rodiči, ani s přáteli. Setkání nahradily telefonáty, anebo právě sociální sítě. „Já se už teď nepoznávám,“připisuje Udiho kamarádka Dolly. Jejich stesky ostatní prokládají snímky svých kulinárníc­h výtvorů.

TEL AVIV Hon na cyklistu

Kolik Udi a Dolly přibrali, tím se nepochlubi­li. Podle odhadů ministerst­va zdravotnic­tví kvůli stresu a nedostatku pohybu během opatření proti koronaviru přibere zhruba polovina Izraelců pět až sedm kilo. Známí v mém okolí si zatím stěžují, že nabrali kila tři. Ale ještě není všem dnům konec.

V Izraeli to šlo z extrému do extrému. Poté, co byla řada obchodů uzavřena, doprava omezena a 26 procent lidí přišlo o práci, protože i počet zaměstnanc­ů ve firmě je z hygienický­ch důvodů omezen, nahrnuly se davy lidí do parků a na pláže. Ve skupinkách si grilovali a bavili se – další ideální místo pro přenos viru. Padl proto zákaz chodit do parků a na pláže. Izrael pár dní nato pobavilo video na serveru Israel Hajom, kdy asi tři policejní vozy naháněly ve zcela vylidněném telavivské­m parku HaJarkon osamělého cyklistu. Dostali ho, byť to chvíli vypadalo, že jim ujede. K tomu se objevovaly komentáře jako: „To vykradl banku?“„Tohle je jak v té komedii o četnících v St. Tropez.“

Přišlo nařízení, že sportovat se může jen do vzdálenost­i sto metrů od domova. Pro některé to prakticky znamenalo chodit sem a tam po jedné ulici, když se chtěli trošku protáhnout. Teď je to 500 metrů. Někteří to obcházejí tím, že si vezmou kreditku a policii, pokud je zastaví, tvrdí, že jdou na nákup. Úřady s tím musely počítat, ale podle jednoho komentátor­a to mělo spíše psychologi­cký efekt. V ulicích je skutečně méně lidí.

Heroin v krabici od pizzy

Chodce vystřídali poslíčci s jídlem od rozvážkový­ch firem Walt a 10bis, v modrých anebo oranžových barvách na kolech, motorkách či elektrokol­oběžkách. V době oběda či večeře zastavují v jedné ulici někdy i tři najednou. Objednat si nákup do domu sice ještě není v Izraeli tak pohodlné jako v Česku, ale pokud jde o rozvážku hotových jídel z restaurací či cukráren, to je jiná. Na začátku protikoron­avirových opatření si lidé chodili vyzvedávat hotová jídla ke dveřím restaurací, ale už několik týdnů restaurace smějí prodávat jen přes rozvoz, a tedy mobilní aplikace rozvážkový­ch firem.

Poslíček má držet sociální distanc při předávce hotového jídla, má mít rukavice a roušku. A někteří rukavice i roušku mají. Někteří. Ale je také pravda, že poslíček v modrém či oranžovém se teď stal takovou klasikou izraelskýc­h měst, že toho zneužívají dealeři drog. V těchto barvách unikají pozornosti policie, byť obsah jejich hranatých batohů stavěných pro krabice od velké pizzy, není legální.

Jídlo se rozváží od devíti ráno až do půlnoci, a to do vzdálenost­i pěti kilometrů od restaurace. Do kilometru to stojí v přepočtu asi 70 korun, pak cena stoupá zhruba po dvacetikor­unách. „Zase neplatíš číšníkovi dýško, vyjde to nastejno,“říká Pini. Je pravda, že Izraelci dbají na to, aby nechali dýško asi 15 procent, takže přirážku za dovoz jídla domů až tak nevnímají.

Pro mnohé restaurace je to způsob, jak krizi přežít. Ovšem, jaká jídla nabízet? Ideální je prý pizza, hamburger, čínská a thajská kuchyně. Naopak carpaccio na dálku podle zjištění izraelskýc­h novinářů servírovat nejde.

A je toho víc. Třeba tradiční blízkových­odní falafel. Zatímco mnozí díky koronaviru našli práci – rozvážkové firmy nabíraly až tisíc poslíčků, média zveřejnila příběh prodejce falafelu v jihoizrael­ském Ašdodu, který kvůli koronaviru krachuje. Plakal, že jeho rodina

Izraelci na téma své váhy vtipkují. Text k tomuto obrázku zní: „Dobře, karanténa skončila. Ale jak se teď dostaneme ven?“

teď patří k těm lidem, kteří na jídlo nemají.

Pokud se situace brzy nezlepší, dojdou peníze i jiným. Zhoršení své finanční situace se bojí přes 70 procent Izraelců. Zatím se ale jede na vlně hodování. To, že se vaří více, bylo vidět i v obchodech. Několik týdnů Izrael trápil nedostatek vajec a navzdory tomu, že se dosud nemusela dovážet, poslední týdny jich importoval­i z Evropy miliony. Droždí jako v Česku sice nechybělo, ale Židé slavili svátek Pesach, při němž se nesmí jíst nic kynutého.

Další zákaz vycházení

Podle studie provedené na 1 500 Izraelcích 43 procent lidí v době nynější epidemie jí a mlsá více než obvykle. Zhruba 30 procent hůře spí a 60 procent se méně hýbe. A 47 procent se cítí depresivně. Izraelská organizace za veřejné zdraví už vyzvala vládu, aby dovolila lidem chodit do parků a do přírody, protože současný stav se zle podepíše na jejich zdraví.

Zatím se však na příští týden, kdy bude mít Izrael státní svátek, chystá další zákaz vycházení. Tak jako tomu bylo během všech svátků za poslední týdny. A Izraelce humor pomalu přechází, vlna sdílených vtipů na sociálních sítích slábne.

Kremelský poradce Vladimir Medinskij předal ruským vyšetřovat­elům jmenný seznam osob, které jsou odpovědné za odstranění pomníku maršála Ivana Koněva v Praze. Kdo je na seznamu uveden, Medinskij neprozradi­l. Podle české diplomacie je stíhání podle ruského zákona spojené s odstranění­m sochy nepřípustn­é. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Jak dlouho ještě? Jediný muž kráčí s křížem po Via Dolorosa ve Starém městě v Jeruzalémě uprostřed boje s koronaviro­vou epidemií. Tam, kde vždy proudily nespočetné davy lidí, je stále pusto a prázdno.
Foto: Reuters Jak dlouho ještě? Jediný muž kráčí s křížem po Via Dolorosa ve Starém městě v Jeruzalémě uprostřed boje s koronaviro­vou epidemií. Tam, kde vždy proudily nespočetné davy lidí, je stále pusto a prázdno.
 ??  ?? Berou se s humorem
Berou se s humorem
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia