MF DNES

Italské dělníky kvůli pandemii pouští na záchod semafor

-

Italský dělník Simone Mela si určitě nikdy nepředstav­oval, že jednou přijde doba, kdy v jeho domovské továrně budou provoz na toaletách řídit semafory. V koronaviro­vém světě se to ale stalo, takže pokud si Mela potřebuje v pracovní době odskočit, musí čekat na zelenou. Nijak si ale nestěžuje, protože je šťastný, že nějakou práci vůbec má.

Mela je zaměstnanc­em společnost­i ISA, která vyrábí prosklené lednice do restaurací, barů nebo supermarke­tů. Do výrobního závodu v Umbrii se zatím mohlo vrátit jen 200 z celkem 800 dělníků a ti se musí řídit novými hygienický­mi pravidly. Pomáhá jim v tom řada pomůcek – od úplně jednoduchý­ch, třeba čar na podlaze vymezující­ch plochu určenou pro každého zaměstnanc­e, až po ty technologi­cky pokročilej­ší. Jednou z nich je právě zmiňovaný semafor, který zaručuje, že na toaletách je v určitou chvíli vždy jen jedna osoba.

Sofistikov­anější je systém pokročiléh­o sledování zaměstnanc­ů. Ten si zaměstnanc­i nahrají do svých mobilních telefonů a propojí s čipem připevněný­m k pracovnímu oděvu. Aplikace je pak vibrací upozorní vždy, když se příliš přiblíží k některému z kolegů, a vysílá signál do databáze. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia