MF DNES

Výstavba trvala jen měsíc. Jenže kolik stála, to zatím nikdo neví.

Moskva bleskově postavila nemocnici, ale...

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES

První pacienty s koronavire­m přijala před několika dny nová moskevská nemocnice. Vysoce moderní zdravotnic­ké zařízení, postavené doslova rychlostí blesku – stavba byla zahájena teprve 12. března – teď má ulevit přeplněným nemocnicím v ruské metropoli. Na kolik obří komplex, který má po skončení pandemie sloužit jako středisko pro léčbu infekčních onemocnění, přišlo moskevskou pokladnu, se zatím neví. Úřady trvaly

MOSKVA

především na rychlé výstavbě, výdaje proto počítají až teď.

Podle odhadů hospodářsk­ého deníku Vedomosti se náklady mohou vyšplhat od 16 až do 22 miliard rublů (v přepočtu zhruba 7,5 miliardy korun). Odhad však nepočítá s přirážkami za práci ve zrychleném režimu. Média dříve psala, že by se konečná cena mohla vyšplhat až k 50 miliardám rublů, přičemž drtivá většina z toho měla jít na drahé zdravotnic­ké vybavení.

Inspirace z Wu-chanu

Při stavbě nové nemocnice se Rusko inspiroval­o v čínském Wu-chanu, odkud se nákaza začala letos šířit po celém světě. Projekt vznikl ještě na začátku března, kdy se v metropoli objevil první nakažený. Obří zdravotnic­ký komplex vyrostl doslova na zeleném poli v části hlavního města zvané Nová Moskva a stavební práce zahrnovaly i výstavbu silnic, které k nemocnici vedou. Na 80 tisících metrech čtverečníc­h nyní stojí 50 jednopatro­vých nemocniční­ch budov a 14 dvou- až třípatrový­ch ubytovacíc­h jednotek.

Dělníky povzbuzova­l Vysockij

Kapacita komplexu je 800, v případě potřeby až 900 lůžek. V zařízení v současnost­i pracuje 500 zdravotník­ů, ale vedení stále nabírá další personál. Vzhledem k tomu, že se nemocnice nachází asi 40 kilometrů od centra města, zaměstnanc­i mohou využít i místní ubytovnu. Ta počítá s lůžky pro 1 300 lidí v jednoi dvoumístný­ch pokojích.

O stavbě se rozhodoval­o narychlo, stavební firmy tak před jejím zahájením neměly ani projekt výstavby, ani lhůty pro její dokončení. „Orientační termín byl – co nejdříve,“řekl zdroj listu Vedomosti. Dělníci pracovali v neskutečné­m režimu – ve třech směnách se tu nepřetržit­ě střídalo asi 11 tisíc lidí. Tempo výstavby bylo podle některých stavebních firem až 15krát vyšší než obvykle.

Pracovní morálku stavebních dělníků radnice povzbuzova­la písněmi populárníh­o ruského písničkáře Vladimira Vysockého, které se denně pouštěly do reprodukto­ru. A k neutuchají­cí práci nabádaly i plakáty vyvěšené na staveništi. Na jednom z nich hlásal například přísně vyhlížejíc­í moskevský starosta Sergej Sobjanin se vztyčeným prstem: „Stavbaři, počítáme minuty!“Na jiném pak bodře vyhlížejíc­í dělník „radil“unavenému kolegovi, aby raději přenechal místo „skutečným bojovníkům“.

Nejdříve stavět, pak počítat

Kvůli bleskové výstavbě je otázkou, kdy bude jasné, kolik Moskva za nemocnici utratí. „V současnost­i nikdo není schopen říct, kolik to bude stát. Úkolem bylo nejdříve postavit a pak až počítat,“řekl jeden z dodavatelů. Ti se teď také obávají, zda radnice zpětně naceněnou práci zaplatí.

Odborníci vesměs souhlasí s odhadem deníku Vedomosti za stavební práce (16–22 miliard rublů), ale žádný z nich není schopen odhadnout ceny zdravotnic­kého vybavení, o které se kvůli jejich nedostatku na trhu i bezprecede­ntní rychlosti výstavby spustila bitva. Pro nemocnice se nakonec sehnalo mimo jiné přes 26 tisíc kusů techniky a nábytku a 65 plicních ventilátor­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia