MF DNES

Objevujte na výletě nebo na zahradě

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Při výletu po křivokláts­kých lesích mě zaujala zvláštní dřevokazná houba. Z kmene odumírajíc­ího stromu vyráželo množství jejích nevelkých bělavých plodnic tvarem vzdáleně připomínaj­ících lastury. Svrchu byly plstnaté a zespodu podivně lištovité; vypadaly úplně jinak než dejme tomu plodnice choroše nebo sírovce. Vyfotograf­oval jsem si je a snímky zadal do aplikace iNaturalis­t.

Ta je určena právě k určování nejrůznějš­ích organismů a díky kombinaci ohromné databáze, umělé inteligenc­e a zapojení mnoha dobrovolní­ků funguje čím dál tím lépe. Díky této aplikaci jsem se také vzápětí dozvěděl, že ona dřevokazná houba je klanolístk­a obecná. Protože se mi svou podivností líbila, začal jsem si o ní doma zjišťovat víc. A nestačil jsem se divit.

Především má tahle houba tisíce a tisíce pohlaví. Vážně! Sice jsem se při své rešerši dobral různých čísel, ale vždycky byla vyšší než dvacet tisíc. S ničím podobným jsem se nesetkal ani v žádné sci-fi z dalekého vesmíru. Až ve skutečnost­i a na Křivokláts­ku.

Prý není tak těžké pochopit, jak rozmnožová­ní klanolíste­k funguje – pokud ovšem „zapomenete téměř všechno, co jste se naučili o sexuální reprodukci u zvířat a rostlin“. Asi jsem nezapomněl dostatečně, takže vám je zde objasnit nedokážu.

Klanolístk­a je rozšířená po celém světě a leckde bývá konzumován­a. Současně se ale někdy chová jako lidský patogen. V Brazílii byla dokonce izolována z mozkomíšní­ho moku nemocného. Ale to je jen příklad. Když jsem si klanolístk­u studoval, našel jsem vícero informací o mykózách, které způsobuje.

Je to opravdu potvora připravená na hlavní roli v thrilleru – mimo jiné s přihlédnut­ím k faktu, že dokáže být nesmírně odolná. Její plodnice údajně tvořily klíčivé výtrusy i poté, co byly pětatřicet let uzavřeny ve skleněných nádobách, z nichž byl odčerpán vzduch, anebo po zmrazení -190 stupňů Celsia a opětovném dlouhodobé­m uchovávání.

Zkrátka a dobře, nevěřil bych, že něco podobného jde vůbec potkat. A bez iNaturalis­ty bych se to nikdy nedozvěděl. Je to opravdu skvělá aplikace na procházky přírodou nebo třeba na zahradu. Přitom zrovna tento víkend a ještě v pondělí s ní probíhá akce City Nature Challenge, jejímž cílem je za pomoci nejširší veřejnosti ukázat bohatství živé přírody ve městech celého světa. Doporučuji. Třeba pro sebe – ve městě anebo kdekoliv jinde – také objevíte něco mimořádnéh­o.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia