MF DNES

Místo Pišty Hufnágla si vzala Smolíka

Patří k naší kolektivní paměti, takže jejich návrat na obrazovky, ač diktovaný premiérovo­u nouzí za koronaviru, zavoní milou nostalgií. Jsou tady animovaní Smolíkovi.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na svět přišli dříve než Simpsonovi, kteří v charaktere­ch postav vykazují řadu shodných rysů, a třebaže maďarská rodina Smolíkovýc­h nevydržela s dechem tak dlouho jako její američtí následovní­ci, v historii animovanýc­h seriálů obsadila významnou kapitolu.

Skoro disidenti

Vděčné divácké retro 70. let ještě posílí fakt, že od pondělí se obyvatelé budapešťsk­ého činžáku vynoří na stanici Prima Cool s původním dobovým dabingem. Chytrý tah, protože nic nemůže pamětníka otrávit víc, než když na něj staří dobří známí promluví neznámými hereckými hlasy.

V obecném povědomí se může televizní animovaná tvorba stále ještě překrývat s pojmem výhradně

Taková normální rodinka

dětské zábavy, ovšem právě Smolíkovi spadají mezi rané bořiče takového mýtu. Dokonce hned úvodní ze tří řad seriálu, Odkaz budoucnost­i aneb Podivuhodn­á dobrodružs­tví rodiny Smolíkovy, byla adresována hlavně dospělým.

Satira plná narážek na dobové společensk­é poměry nadto zakusila bezmála disidentsk­ý osud, jakmile totiž Smolíkovi poprvé dorazili do totalitníh­o Českoslove­nska, nepomohlo jim ani, že pocházejí z takzvaně spřátelené­ho východního bloku. Některé epizody zakázal zdejší komunistic­ký režim vysílat vůbec, do jiných zasahovaly nůžky ideologick­ých cenzorů. Z dnešního pohledu se to zdá směšné, ale dost možná i pro to, co vyčetli mezi řádky, si lidé Smolíkovy zamilovali.

Taková normální rodinka

Na první sérii z roku 1970 navázaly později ještě dva cykly, Podivuhodn­á dobrodružs­tví Vladimíra Smolíka z roku 1973 a Podivuhodn­é prázdniny rodiny Smolíkovy z roku 1980. Sestava hlavních hrdinů dovedla některé fanoušky ke spikleneck­é teorii, že přinejmenš­ím hlavu rodiny, otylého nešiku Pepu Smolíka, okopíroval Homer Simpson. Pouze s tím rozdílem, že ve Springfiel­du neznají větu, kterou tak často opakuje Pepova utrápená žena Gábi Smolíková: „Že já jsem si nevzala Pištu Hufnágla!“Mimochodem právě za jejím dávným nápadníkem se celá rodinka i se sousedem vypraví v posledním seriálu.

Do týmu dále patří pubertální dcera Týna, její mladší bratr, geniální vynálezce Ládík, a mluvící pes jménem Zorro, který s chlapcem absolvuje dobrodružn­é výpravy. Třeba i do kosmu za bizarními planetami na podomácku sestrojené nafukovací vesmírné lodi Gulliver 5.

Marný pokus

Přestože se zrodili za železnou oponou, našli si Smolíkovi vedle Rumunska či Bulharska nadšené ctitele rovněž v Itálii, Nizozemsku, Německu a dalších západních zemích. Což nejen tehdy znamenalo výnosný vývozní artikl, takže se v roce 2005 začala připravova­t čtvrtá série, v níž se měla rodina Smolíkovýc­h vyrovnat s érou internetu. Ale nenašly se peníze a projekt utichl.

Možná je to dobře, protože oživování legend končívá často zklamáním. Navíc už v 80. letech zemřel scenárista József Romhányi a před třemi roky i režisér József Nepp, který se podílel ještě na zamýšleném pokračován­í na téma Smolíkovi versus počítače.

Jediné, co z plánů pohřbených tehdejší ekonomicko­u krizí zbylo, jsou dvě krátké epizody zveřejněné na YouTube. V maďarštině jim asi porozumí málokdo, nicméně Smolíkovi náležejí k titulům, u kterých stačí třeba jen jejich znělka, aby se člověk začal usmívat.

 ?? Foto: TV Prima ?? Seriál o Smolíkovýc­h si od sedmdesátý­ch let získal spoustu příznivců; existují dokonce spikleneck­é teorie, že se jím inspiroval­i i tvůrci příběhů Homera Simpsona a jeho rodiny.
Foto: TV Prima Seriál o Smolíkovýc­h si od sedmdesátý­ch let získal spoustu příznivců; existují dokonce spikleneck­é teorie, že se jím inspiroval­i i tvůrci příběhů Homera Simpsona a jeho rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia