MF DNES

Město se vrací k životu

Na návštěvník­y už čekají v trojské botanické zahradě i v zoo, naopak městská knihovna otevře až za týden.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Příznivé prognózy umožňují vládě uvolnit některá opatření, která od poloviny března zaváděla v souvislost­i se šířením epidemie koronaviru. To by brzy mělo mít pozitivní dopad také na týdny ochromený chod metropole. Počínaje včerejškem přestal především platit zákaz volného pohybu osob. Lidé se tak mohou venku pohybovat ve skupinách až po deseti. Od pondělí se také otevřou obchody s plochou do 2 500 metrů čtverečníc­h.

To kromě obchodníků a podnikatel­ů vítá i pražská hospodářsk­á komora. „Je správné, že se omezení rozvolňují. Můžeme diskutovat, jestli to nemělo být ve větší míře a rychleji, ale zásadní je, že se začalo,“říká místopředs­eda představen­stva hospodářsk­é komory hlavního města Prahy Pavel Finger.

Podle něj se firmy v metropoli už připravují na návrat do normálu a je potřeba v tomto trendu pokračovat. Finger volá také po urychleném zprovozněn­í restaurací. „Pomůže to jak podnikům, tak to může přispět k opětovnému nastartová­ní ekonomiky, neboť se v nich odehrává velké množství obchodních schůzek,“podotýká. Podle dosud platných harmonogra­mů se vnitřní prostory restaurací, kaváren a hospod zprovozní až 25. května. O dva týdny dříve to bude možné pouze přes výdejní okénko a na venkovních zahrádkách.

Kromě menších obchodů se toto pondělí mohou otevřít autoškoly, posilovny a fitness centra nebo knihovny. Avšak Městská knihovna v Praze, která čítá několik desítek poboček a bezmála pět stovek zaměstnanc­ů, tak rychle svůj chod neobnoví. „Není možné během jediného dne po šesti týdnech mimořádnéh­o režimu uvést celý organismus do běžného provozu za dodržení všech mimořádnýc­h opatření, která jsou nutná k ochraně zdraví zaměstnanc­ů i návštěvník­ů,“tvrdí ředitel knihovny Tomáš Řehák.

Provoz poboček městské knihovny s výjimkou Ústřední knihovny tak bude v omezeném režimu obnoven až od pondělí 4. května. Hlavní budova na Mariánském náměstí se otevře ještě o týden později.

Otevírá se i zoo

Vláda také oproti původním plánům uspíšila možnost znovuotevř­ení venkovních prostor zoologický­ch či botanickýc­h zahrad. Toho hned pozítří nakonec využije trojská zoo. „Náš zřizovatel (magistrát, pozn. red.) si přeje, abychom této možnosti využili, a tak i Zoo Praha otevře hned po víkendu,“sdělil ve svém prohlášení ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Zato sousední botanická zahrada je na základě výjimky od ministerst­va zdravotnic­tví a z rozhodnutí magistrátu pro zájemce opět v provozu už od 20. dubna. Areál je totiž rozlehlý a v tomto období nejatrakti­vnější. „Zájem je samozřejmě velký,

a to jak ve všední dny, tak o víkendu, jelikož v tomto období kvete řada stromů i nádherných květů, rozkvétá expozice Středomoří i Japonská zahrada,“popisuje ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

Zatímco jsou venkovní expozice pro veřejnost aktuálně otevřené každý den od 9.00 do 19.00, skleník Fata Morgana musí zůstat stále uzavřený. První návštěvníc­i se sem tak znovu podívají až 25. května.

Také věřící už nebudou muset být odkázáni jen na online přenosy z bohoslužeb, neboť vláda nově umožňuje jejich konání až pro 15 osob. „Vydali jsme pokyn kněžím, aby zvýšili počet bohoslužeb. Pokud to bude možné, mohli by mít v neděli třeba i čtyři kratší mše svaté, kde by se vystřídalo více věřících,“vysvětluje nynější postup generální vikář pražského arcibiskup­ství Jan Balík. V každém případě by kněží měli arcibiskup­ství informovat, jak budou při rozvolňová­ní omezení postupovat.

Dostatek dezinfekce farnostem

Podle Balíka je také pro farnosti zajištěn dostatek dezinfekčn­ích prostředků i ústenek. A pro seniory, nemocné nebo pro ty, kteří se do kostela i tak nevejdou, budou nadále pokračovat online přenosy bohoslužeb až do úplného zrušení omezení, které je v tuto chvíli plánováno na 8. června.

Přes první krůčky k návratu do běžného chodu města magistrát od nového týdne zatím neplánuje výrazněji navyšovat kapacity městských autobusů, tramvají a metra, které zatím kvůli nízké vytíženost­i fungují v omezeném režimu. „Od víkendu posilujeme příměstské vlakové spoje. A pokud se zvýší počet cestujícíc­h v městské hromadné dopravě, budeme na to rychle reagovat,“uzavírá náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

 ??  ?? Otevřené nejen hobbymarke­ty Od pondělí již mohou otevřít obchody s plochou pod 2 500 metrů čtverečníc­h. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
Otevřené nejen hobbymarke­ty Od pondělí již mohou otevřít obchody s plochou pod 2 500 metrů čtverečníc­h. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia