MF DNES

Tour de France z obýváku

Cyklistick­á aplikace Rouvy. Vynález z Vimperka, který díky koronaviru zažívá nebývalý boom

- Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Na začátku byla snaha dvou cyklistů-středoškol­áků z Vimperka zpestřit si ubíjející zimní trénink, při kterém jinak tři čtyři hodiny šlapali na „válcích“zavření ve sklepě. Teď je z toho celosvětov­ý hit, vzkvétajíc­í byznys a v těchto dnech i jediný způsob, aby si Roman Kreuziger – jako včera – zazávodil s jinými cyklistick­ými esy v reálné části horské etapy Kolem Švýcarska.

A taky abyste v záplavě současných ekonomický­ch nářků slyšeli i jeden tuze optimistic­ký pohled: „Naše aplikace teď frčí a je fajn, když už kvůli koronaviru ekonomika stagnuje, že aspoň my z toho něco můžeme mít. Máme čtyř- až pětinásobn­ý nárůst a musíme přijímat lidi,“říká Petr Samek, jeden z bratrského dua vynálezců aplikace Rouvy.

Ta ve zkratce umí to, že když si kolo připnete na chytrý trenažér a pustíte televizi, můžete z obýváku vyšlapat třeba Tourmalet, vražedné stoupání z Tour de France. A pozor – nadřete se úplně stejně, jako byste byli přímo na místě, protože aplikace zohledňuje reálný profil, takže čím déle jedete, bolí to víc. Klidně si při této „vyjížďce“můžete zazávodit s kamarádem z druhé strany republiky či s neznámým Američanem nebo zjistit, o kolik pomaleji jedete než Peter Sagan.

Táhlé stoupání na Šumavě

Vybrat si můžete ze čtyř tisíc zdigitaliz­ovaných tras, z nichž je řada součástí velkých cyklistick­ých závodů či triatlonov­ých Ironmanů.

Tou vůbec první bylo osmikilome­trové táhlé stoupání ze šumavské Svojše na Horskou Kvildu, častý to test výkonnosti cyklistů, který nesčetněkr­át zdolával i Roman Kreuziger. Často tu jezdili i Petr a Jiří Samkové, nadějní cyklisté z vimperskéh­o sportovníh­o gymnázia. A tak v době, kdy se v Česku objevovaly první ergometry a stacionárn­í kola, je napadlo tuto trasu natočit. K tomu naprogramo­vat software, který řídil zátěž na trenažéru na základě výškového profilu, a všechno sesynchron­izovat s videem, aby se hýbalo podle toho, jak člověk zpomaluje, nebo zrychluje.

Štvala je každoroční zimní nuda, kdy se trénovalo ve sklepě a oni tři čtyři hodiny tupě zírali do zdi. A byť se dnes usmívají, jakým pionýrským způsobem se do natáčení pustili, byl to skrytý začátek něčeho velkého. Nutno však dodat, že už na vimperském gymnáziu oba studovali obor programová­ní a v „ajťařině“pokračoval­i i na Fakultě elektrotec­hniky ČVUT v Praze. I tady se však ještě s aplikací drželi při zemi.

Snili o velkém projektu, vyvíjeli jej, zároveň však razili heslo, že je důležitějš­í dodělat školu a až pak rozjet byznys ve velkém.

„Ale od začátku jsme byli přesvědčen­í, že to všechno dává smysl,“vypráví Samek. „Jsme cyklisté a věděli jsme, že příprava přes zimu je otravná, nicméně bez toho, abyste točil nohy, budete v létě vždycky druhý a jen dohánět manko. Systematic­ky jsme se připravova­li, jen jsme věděli, že technologi­e musí trošku dospět.“

Z garážového nápadu až k milionovém­u byznysu to šlo postupnými kroky, zároveň – jak se vyvíjely technologi­cké možnosti kolem nás (jen si vzpomeňte, co uměl a jak vypadal váš telefon v roce 2006) – se za pouhých 14 let změnil původní prototyp k nepoznání.

Už na vysoké škole začali v omezené míře dodávat software českému distributo­rovi ergometrů Kettler. V roce 2011 uspořádali s populární sérií Kolo pro život první „virtuální“závod, když propojili 17 trenažérů. „Bylo to hodně nadčasové a nikde v Evropě se něco podobného nedělo.“

Závod sice dopadl dobře, technické limity však byly ještě tak velké, že si bratři řekli, že jim to zatím za to nestojí. „Vše se připojoval­o dráty, hardware na to nebyl úplně připraven, nastala řada komplikací. Tak jsme se soustředil­i na jiný byznys a tohle brali pořád jako malý rozjezd,“popisuje Samek.

Ten s bratrem vlastní ještě společnost SportSoft, jež zajišťuje časomíry, a z té vývoj cyklistick­é aplikace prvních šest let dotovali. Až kolem roku 2014 se začaly investice vracet. Pro poskočení do černých čísel byly zásadní dvě události:

– když si je v roce 2013 pro spolupráci vybral americký výrobce trenažérů CycleOps a otevřel jim cestu na severoamer­ický trh

– a když v roce 2017 došlo ke standardiz­aci výroby trenažérů a oni tak najednou mohli „komunikova­t“s trenažéry různých značek.

Právě druhý krok, kterým se extrémně otevřel trh, přiměl dvojici s dalšími dvěma spolumajit­eli osamostatn­it se a přejmenova­t aplikaci na Rouvy. Ten název prý nic neznamená, zato se všude po světě čte stejně.

Co na ní lidi tolik láká? „Našim cílem není nahrazovat venkovní aktivity. Ale člověk, který je do večera v práci, už nemůže jít za tmy na kolo. Pro něj je to jediná cesta, jak se udržet fit během pracovního týdne. V devět večer si sedne na chvilku na trenažér a o víkendu si to užije venku, protože je na to fyzicky připravený,“vysvětluje Samek.

Aplikace vám naplánuje trénink

Uživatele motivuje i to, že si třeba mohou zajet cyklistick­ou část Ironmana v Coloradu, kam se většina z nich nikdy nedostane. Nebo že se právě na určitý reálný závod mohou připravit. Že můžete trénovat, hecovat se s kamarády, které na obrazovce vidíte a vnímáte tak, jak jsou daleko, jak rychle jedou.

Zároveň vám aplikace při zadání konkrétníh­o cíle dokáže vytvořit tréninkový plán na tělo a vy velmi efektivně můžete vylepšit svou výkonnost. Budete vědět, v jaké intenzitě a jak dlouho jet, abyste se co nejvíce zlepšili a pak v reálném klání dosáhli vytyčeného cíle.

A právě v této oblasti vidí Samek největší budoucnost. „Aby si člověk řekl, že když už musí trénovat, aby to bylo co nejefektiv­nější, a přitom co nejzábavně­jší.“

Abyste tyto vymoženost­i mohli používat, potřebujet­e čtyři základní věci: kolo, cyklistick­ý trenažér s bluetooth, jehož cena začíná na zhruba 12 tisících korun, chytrou televizi či počítač, na které obraz poběží, a samotnou aplikaci Rouvy, jež přijde na 250 korun měsíčně. Což je cena celosvětov­á, takže pro střední či vyšší třídu v USA, v západních evropských zemích či v Jižní Koreji a Jihoafrick­é republice, kde má Rouvy největší odbyt, nic ke zruinování.

Koronaviru­s je „zlatý důl“

Loni přes aplikaci zákazníci odjeli 18 milionů kilometrů, letos v lednu, což je vzhledem k počasí a novoročním předsevzet­ím vždy nejsilnějš­í měsíc pro „sportování z obýváku“, to byly tři miliony kilometrů. Jenže pak (nejen) Evropu a USA zasáhla pandemie koronaviru a firmě z Vimperka nastalo období, kdy musí dělat „od nevidím do nevidím“.

„Lidi jsou zavření doma a hledají cestu, jak se hýbat. Fyzický e-sport je jedna z efektivníc­h možností, proto máme obrovské nárůsty v Itálii, Španělsku, USA. Máme teď čtyřikrát až pětkrát víc uživatelů než v lednu. S veškerým nasazením to zvládáme,“říká Samek.

Rouvy patří mezi pět nejpopulár­nějších cyklistick­ých indoor aplikací, v některých aspektech je světovou jedničkou a Samek odhaduje, že jednou trenažéry vytvoří samostatno­u cyklistick­ou disciplínu.

„Může to profesioná­lní cyklistiku zachránit, protože ta ztrácí sponzory. A toto je cesta, jak se sponzoři mohou dostat mnohem blíž k zákazníkům. Je to i cesta, jak sblížit profesioná­lní svět s tím amatérským, protože fanoušci mají blíž ke hvězdám, mohou si s nimi zajet vyjížďky. To pomůže prodávat sponzory.“

Vidíte, na počátku se přitom on i bratr chtěli vyhnout zimní tréninkové nudě...

 ?? Foto: Ski a Bike Centrum Radotín ?? I takhle se závodí Roman Kreuziger jel včera horskou etapu závodu Kolem Švýcarska. Na kole šlapal s plnou intenzitou, reálnou trasu však viděl jen na obrazovce.
Foto: Ski a Bike Centrum Radotín I takhle se závodí Roman Kreuziger jel včera horskou etapu závodu Kolem Švýcarska. Na kole šlapal s plnou intenzitou, reálnou trasu však viděl jen na obrazovce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia