MF DNES

Omezení, která aktuálně končí

-

Volný pohyb

Vláda od včerejška zrušila zákaz volného pohybu osob. Lidé se mohou volně pohybovat ve volném prostoru ve skupinách do deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Stále platí povinnost nošení roušek na veřejnosti. Ministerst­vo zdravotnic­tví předpoklád­á, že tato povinnost zůstane zachována minimálně do konce června.

Režim na hranicích

Už včera vláda otevřela hranice, jenomže všichni, kdo překročí hranice, i kdyby to bylo třeba jen na nákup nebo kvůli rychlé návštěvě příbuzných, budou muset po návratu do země nastoupit dvoutýdenn­í karanténu. Druhá možnost je, že se prokážou maximálně čtyři dny starým negativním testem na koronaviru­s. Ten se bude kontrolova­t přímo na hranicích.

Školství

Poslední rozvolnění režimu se nijak nedotkne základních škol. Nepovinná školní docházka začne pouze pro 1. stupeň od 25. května. Povinná školní docházka bude obnovena pravděpodo­bně až 1. září. Obnovení provozu mateřských škol je na jejich provozovat­elích. Vysoké školy se v pondělí otevřou pro studenty všech ročníků, a to v omezeném režimu.

Lázně

Od pondělí mohou lázně opět přijímat pacienty na léčebnou rehabilita­ční péči. Podle jejich svazu ale reálně ještě nějakou dobu potrvá, než budou moct lázně opět plnohodnot­ně otevřít. Otevření se zatím týká jen péče o pacienty. Žádné jiné služby jako hotely, wellness a stravování zatím obnoveny nejsou. K obnovení provozu ubytovacíc­h zařízení má dojít až 25. května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia