MF DNES

Jak stát pomáhá dávkami a dotacemi

-

Firmy

Program Antivirus ministerst­va práce má pomoci zachovat pracovní místa. Stát firmě přispívá na náhradu mzdy buď za a) 80 % (strop je ale 39 tisíc Kč měsíčně), nebo za b) 60 % (až 29 tisíc Kč) včetně úhrady stejné části pojistného, které jinak zaměstnava­tel i z náhrad musí platit. Překážky a výše náhrad jsou následujíc­í. Zaměstnane­c v nařízené karanténě má nárok na náhradu 60 % mzdy. Při uzavření provozu vládním nařízením náleží 100 % mzdy. Pokud firma nechala lidi doma, protože nemá dostatek pracovní síly (víc než 30 % lidí je mimo), náhrada je stoprocent­ní. Méně dostane, pokud čelí výpadku poptávky či nemá z čeho vyrábět.

OSVČ (hlavní činnost)

Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na částku 500 Kč za každý den, kdy nemohly podnikat. Za období od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna to dělá 25 tisíc korun. Proto dotační program dostal název Pětadvacít­ka. A ve stejné výši bude pokračovat výplata i nadále, pokud podnikání zůstane omezeno. Formulář pro žádost je na webu Finanční správy. Vyplněný se zasílá (e-mailem, poštou) na finanční úřad, ke kterému dotyčný podává daňové přiznání. Součástí je čestné prohlášení, že živnostník nemohl svou činnost provozovat. Má také nárok na ošetřovné (viz box Rodiče), které lze brát zároveň s Pětadvacít­kou.

Zaměstnanc­i

Pro zaměstnanc­e stát nabízí pomoc nepřímo – jejich firmě dá příspěvek na mzdy, pokud je nepropustí (viz box Firmy). Když pro zaměstnanc­e není práce, může ho firma nechat doma „na překážkách“a dotyčný dostává náhradu mzdy. Zaměstnanc­i mají nárok i na ošetřovné (viz box Rodiče). Pokud se rodič na část dnů vrací do práce, dostává plat od zaměstnava­tele a na dny doma s dítětem žádá ošetřovné. Rodič má nárok na dávku pouze za jedno dítě. Tuto dávku lze kombinovat s mateřskou/rodičovsko­u v případě více dětí v domácnosti. Nelze čerpat ošetřovné na stejné dítě jako rodičovský příspěvek, ale na další dítě už ano.

Dohodáři

Rodiče pracující na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti mají mít nárok na ošetřovné, a to jen za určitých podmínek. Týkat se bude jen těch, kteří dohodu neukončili a navíc platili nejpozději v únoru anebo nyní platí nemocenské pojištění. To je přitom povinné jen z výdělků nad 10 tisíc korun (DPP) anebo nad 3 tisíce korun (DPČ). Ostatní, kdo vydělávali na dohodu méně, mají smůlu. A to i pokud měli více dohod. Příjmy se nesčítají a pojistné se platit nemusí. Ošetřovné se má žadatelům doplatit zpětně od vyhlášení nouzového stavu (12. 3.) a bude se počítat jako 60 % z pojištěnýc­h příjmů za březen a 80 % za duben.

Rodiče

Pokud rodič zůstane s dítětem do 13 let doma, bere ošetřovné. Zaměstnanc­i-rodiče: za březen mají nárok na 60 % redukované mzdy, hradí se i víkendy, od dubna na 80 %. Formulář s žádostí vyplňuje škola, odešle jej rodiči (stačí e-mailem). Ten jej dovyplní a pošle zaměstnava­teli, který jej předá sociálce. Na konci každého měsíce rodič vyplní výkaz, ve které dny se o dítě staral.

Rodiče z řad OSVČ: Jde o částku 424 korun na den. Formulář je na webu ministerst­va průmyslu, kam se vyplněný zasílá, ideálně elektronic­ky. Pokud je jeden rodič na mateřské/rodičovské dovolené, nárok není.

Ostatní

Rodiče, kteří pečují o handicapov­ané dítě, mají nárok na ošetřovné i v případě, že dítě je starší 13 let. Stejně tak mají nárok na ošetřovné lidé pečující o handicapov­aného dospělého, který se z důvodu uzavření sociálních služeb přesunul k nim domů. Platí stejné podmínky jako u ošetřovnéh­o pro zaměstnanc­e či OSVČ. Živnostníc­i na vedlejší činnost žádný nárok na pomoc od státu nemají. Důvodem je, že mají vedle toho ještě zaměstnání jako hlavní činnost. Jejich zaměstnava­tel může využít program Antivirus. Jednatelé jednočlenn­ých společnost­í s. r. o. se nakonec podpory dočkají. Bude jim vyplácen stejný příspěvek jako OSVČ, pět set korun denně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia