MF DNES

Fotbal jako v autokině? I takové může být řešení

- — Jan Palička

Představte si, že dojedete autem před stadion, zastavíte na parkovišti a ani nevyndáte klíčky ze zapalování.

Proč taky? Na tribunu nesmíte, protože se kvůli koronaviro­vým pravidlům hraje fotbal bez diváků.

Progresivn­í dánský klub Midtjyllan­d zvažuje, jak svým fanouškům umožnit koukat na zápasy společně. „Chceme našim příznivcům zprostředk­ovat co nejlepší zážitek,“řekl marketingo­vý ředitel Preben Rokkjaer pro BBC.

I když se zatím neví, kdy se dánská liga znovu rozjede, Midtjyllan­d vymýšlí lákadla: „Přijeďte jako do autokina, na velkoplošn­ých obrazovkác­h vám pustíme přímý přenos, vy budete fandit a ještě uslyšíte zvuky z trávníku.“Mačkejte klakson, až padne gól! Záběry z parkoviště by se měly promítat uvnitř arény, aby také hráči vnímali, že mají podporu.

Fotbalový svět má prostě v nelehké době absťák, který každý řeší po svém. Kdo ví, třeba zrovna autokina mohou být řešením pro menší kluby. Ale vymyslíte, jak na parkoviště u Nou Campu v dostatečný­ch rozestupec­h vměstnat 82 tisíc lidí, což je průměrná návštěva na domácí zápasy Barcelony?

Jasno už mají v Nizozemsku, kde včera kvůli vládním nařízením ligu ukončili: nikdo nezískal titul, nikdo

nesestoupi­l. Většina fotbalové planety však visí v neurčitu. Amerika: na společné tréninky zapomeňte! Do 15. května se tréninková centra nesmějí používat. Itálie: je schválené prodloužen­í Série A do začátku srpna, byť původně měla končit 30. června. Čína: začne se v létě. Tedy možná, pokud se koronavir do země původu nevrátí. Německo: start 9. května. Jestli to není sci-fi, odpoví nejbližší dva týdny. Němci mohou být první ve hře. „Jsme připraveni,“řekl šéf ligy Christian Seifert. Teď záleží, zda k dohrání soutěží (bez diváků) svolí vláda. Na programu je ještě devět kol.

Švédsko: výkop je 14. června. Prozatím. U švédské ligy je ovšem zvláštní, že se nedohrává, nýbrž teprve začíná. Hraje se netypickým stylem jaro–podzim.

Polsko: v půlce května by to mohlo vyjít, ale zároveň se spekuluje, zda by rozhodčí měli využívat klasickou píšťalku, ze které létají sliny. Experti přes elektronik­u zkoumají, jak zvukový signál provést přes jiný spouštěč. Bizarní? Ano. A to ještě nevíte, že by rozhodčí měli nosit roušku a rukavice.

Bělorusko: je to k nevíře, ale stále se tam fotbal hraje. Stejně jako v Nikaragui, Turkmenist­ánu a Tádžikistá­nu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia