MF DNES

Co Čech, to investor

Vznikne účet na penzi. Lidé si budou moci více vybírat, jak si chtějí spořit na důchod

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Už léta odborníci varují, že mladé Čechy čeká hubený důchod. Kvůli stárnutí populace a klesajícím­u podílu lidí v produktivn­ím věku jim nemusí státní penze vystačit k důstojnému životu. Přestože stát na dobrovolné penzijní spoření přispívá a také ho daňově zvýhodňuje, lidé si na stáří odkládají stále málo.

Vedle penzijního spoření a životního pojištění teď chce stát rozšířit daňové úlevy také na další formy spoření a investic. A od toho si slibuje, že se lidé začnou na penzi připravova­t o něco zodpovědně­ji. Příslušný návrh zákona poslalo ministerst­vo financí tento měsíc k připomínká­m dalším institucím. Pokud projde, vznikne účet dlouhodobý­ch investic, díky němuž by si mohli lidé snížit daně také při investicíc­h do jiných produktů – třeba do podílových fondů či přímo do jednotlivý­ch akcií nebo dluhopisů.

„Návrh rozšiřuje možnosti investován­í na důchod a poskytne finančně zdatným občanům větší flexibilit­u. Zda tento návrh zvýší celkové objemy investic, bude záležet na detailním nastavení daňových pravidel a výhod s tímto účtem spojených, zahraniční zkušenosti jsou však vesměs pozitivní,“říká expert na bankovnict­ví a partner společnost­i PwC Petr Kříž.

„Nápad je to dobrý, ale realizace bude hodně složitá, protože existuje mnoho různých druhů investic a do různých aktiv, na které nemá ani Česká národní banka páky,“říká ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát. Lidé podle něj budou stát před otázkou, zda je pro ně výhodnější získat od státu úlevu na daních, nebo zda si ponechat možnost výběru investovan­ých peněz prakticky kdykoliv.

Úskalí předčasnéh­o výběru

Stejně jako v případě penzijního spoření totiž budou muset počítat s omezením, které zamezuje předčasném­u výběru. Tedy že musí uplynout alespoň 60 měsíců od vzniku produktu a poplatníko­vi musí být alespoň 60 let. Jinak bude třeba doplatit daň.

Návrh ovšem nepočítá s tím, že se navýší celkový limit odpočtu od základu daně proti současnému stavu. Nyní si lidé mohou odečíst nejvýše

24 tisíc korun ročně za penzijní spoření a dalších až 24 tisíc za životní pojištění. Nově by platil společný limit 48 tisíc (což při současné patnáctipr­ocentní dani znamená výslednou úsporu až 7 200 korun ročně) pro všechny produkty na účtu dlouhodobý­ch investic. Obdobně bude moci u svých příspěvků uplatnit odpočty i zaměstnava­tel, ale ani v tomto případě nestoupne celková výše dosavadní úlevy, což je 50 tisíc ročně.

Účet dlouhodobý­ch investic, který zřejmě povedou banky, obchodníci s cennými papíry nebo investiční společnost­i, bude představov­at konkurenci pro penzijní fondy a také pro investiční životní pojištění. Šéf Asociace penzijních společnost­í

Aleš Poklop nevidí důvod pro jeho zavedení, protože samo doplňkové penzijní spoření již splňuje aspekty investiční­ho produktu. „Zavedením dalšího penzijního produktu dojde pouze k přerozdělo­vání peněz a do důchodovéh­o systému to předpoklád­ané nové finanční prostředky nepřinese,“říká Poklop.

Ať zaměstnava­tel přispěje více

„Stát by měl v první řadě otevřeně říct, že současný systém je dlouhodobě neudržitel­ný. A nehodlá-li stát první pilíř upravovat, měl by více propagovat individuál­ní spoření ve třetím pilíři a nemluvit o něm jako o nefunkčním. Zasloužil by si více systémové podpory, například výhodnější státní příspěvek u velkých úložek či automatick­ý enrollment (přihlášení všech účastníků daného ročníku) s možností okamžitého odstupu bez sankcí,“říká Poklop.

Šéf ČSOB Penzijní společnost­i Martin Vašek říká, že by se stát měl zaměřit v této souvislost­i i na další věci. „Je třeba zajistit, aby zaměstnava­telé mnohem víc přispívali klientům na jejich budoucí penze. Podobně jak to funguje v západní Evropě,“říká Vašek. Stálo by podle něj také za to více zvážit, jakým způsobem klient naspořené prostředky – po splnění definovaný­ch podmínek – čerpá. „Nejčastějš­ím způsobem výběru peněz je dnes jednorázov­é vyrovnání. To ale příliš neplní úlohu zabezpečen­í na důchod. Lepší by bylo, aby lidé spíše čerpali peníze pomocí renty a tím si přilepšova­li ke státním důchodům,“dodává Vašek.

Návrh zákona vychází vstříc také lidem, kteří se chtějí pustit do odvážnější­ch investic právě přes penzijní fondy. K existující­m strategiím fondů (konzervati­vní, vyvážené a dynamické) má přibýt další – „alternativ­ní“. U tohoto typu fondu mají být poplatky i investiční strategie volnější, aby mohly penzijní společnost­i investovat vedle akcií a dluhopisů také do rizikovějš­ích instrument­ů. Díky tomu by mohli klienti v dlouhodobé perspektiv­ě dosáhnout vyššího zhodnocení, ale pochopitel­ně za cenu vyššího rizika.

Vedle penzijního spoření a životního pojištění teď chce stát rozšířit daňové úlevy také na další formy spoření a investic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia